Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης γεννήθηκε το 1950 στον Πετεινό Ξάνθης,από γονείς αγρότες και με σοβαρή αναπηρία στο πόδι και στα χέρια.Άρχισε από πολύ μικρή ηλικία να ζωγραφίζει με το στόμα,μια και η φύση του έχει στερήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα χέρια του.Από την ενασχόλησή μ’ αυτή του αντλεί αισιοδοξία και χαρά για τη ζωή,που τις ενισχύει το γεγονός ότι τα έργα του γίνονται συχνά αντικείμενο θαυμασμού εκ μέρους του κοινού.

Το 1967 και ενώ συνεχώς ασχολείται με τη ζωγραφική από το 1960,έρχεται σε απευθείας επαφή με τη Διεθνή Ένωση Αναπήρων Καλλιτεχνών,που εδρεύει στο Λιχτενστάιν.Το 1970 γίνεται μέλος της Ένωσης και από τότε ζωγραφίζει γι’ αυτή.Η Ένωση αυτή,γνωστή με τα αρχικά V.D.M.F.K.,διοργανώνει εκθέσεις με έργα καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το στόμα ή τα πόδια και τυπώνοντας τα σε κάρτες και ημερολόγια εξασφαλίζει στα ανάπηρα μέλη της μιαν αξιοπρεπή διαβίωση.

Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό και διακρίνεται για το έργο του.Το Δεκέμβριο του 1994 έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.Στις 15.05.1996 το Γυμνάσιο και ο Δήμος Θέρμης,στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης,οργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον Τριαντάφυλλο Ηλιάδη όπου παρουσιάστηκε το έργο του για 4 ημέρες.

Ο καλλιτέχνης συμμετείχε ακόμα και σε μια ομαδική έκθεση στη Βιέννη,που έγινε με  αφορμή ενός συνεδρίου τον Απρίλιο του 1997 για τα 40 χρόνια της V.D.M.F.K. και φέτος (2007) τον Απρίλιο θα συμμετάσχει σε άλλη μια ομαδική έκθεση και πάλι στην Βιέννη για τα 50 χρόνια της Ενώσεως.

Τον Αύγουστο του ιδίου έτους (1997),καλεσμένος από τον Δήμαρχο Ξάνθης Φ. Αμοιρίδη, πραγματοποίησε μιαν ατομική έκθεση,την οποία εγκαινίασε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης κ. Χ. Μανωλιά.Την έκθεση την  επισκέφτηκαν πάνω από 20.000 κόσμος,σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δήμου Ξάνθης.

Στις 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε άλλη μια ατομική έκθεση υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης,Θεσσαλονίκη 1997,την οποία επισκέφτηκαν πλήθος κόσμου,βουλευτές Έλληνες και ξένοι και ο πρόεδρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας Akin Berdal.Στις 30 Σεπτεμβρίου την επισκέφτηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Στις 4.11.1998 έλαβε μέρος σε πανελλήνια ομαδική έκθεση στην Αθήνα κι εκεί η δουλειά του τιμήθηκε με πολύ κολακευτικά σχόλια από τον τύπο και τα μέσα ενημέρωσης.Στις 29.12.1998 ο κ. Ηλιάδης βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Με ιδιαίτερη χαρά,σας προσκαλούμε στα Εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής του Τριαντάφυλλου Ηλιάδη την Τρίτη 23 Μαΐου 2017,στις 19:00 στο Κατάλυμα της Ισπανίας.

Διάρκεια Έκθεσης: 22/5/2017 έως 28/5/2017

Ώρες Λειτουργίας: 10:00 -13:30 & 18:00 – 21:00

Συνδιοργάνωση : Δήμος Ρόδου – 95 ΑΔΤΕ – Δ.Ο.Π.Α.Ρ.

 

Με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού                                                                 Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου