Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
18.8 C
Rhodes
ΑρχικήΕκδηλώσειςΕκθέσεις / ΤέχνηΟ Κώστας Κρομμύδας παρουσίασε το βιβλίο του στη Σορωνή – Δείτε εδώ...

Ο Κώστας Κρομμύδας παρουσίασε το βιβλίο του στη Σορωνή – Δείτε εδώ όλα όσα έγιναν

- Διαφήμιση -

Μετά από μία ομολογουμένως υπέροχη βραδιά της 28ης Οκτωβρίου 2013 στη Στέγη του Συλλόγου, με προσκεκλημένο τον ηθοποιό και συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι» ευχαριστεί θερμά το Βιβλιοχαρτοπωλείο «Η Πηγή» για την συνδιοργάνωση και όλους όσους παρευρέθηκαν και στήριξαν την παρουσίαση και κοινοποιεί ως κατακλείδα, ένα κείμενο της δασκάλας Δέσποινας Χατζησάββα:

 

«28η Οκτωβρίου 1940 ! ένα ηρωικό έπος γράφεται δεινά …
28η Οκτωβρίου 2013 ! ένα ερωτικό έπος αναγνώθεται  δειλά δειλά …
Το  βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα  ” Η ζωή που έλειπε ”  πΑρουσιΑστηκε στη Στέγη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», μέσα σε μια ατμόσφαιρα ζεστή και διάχυτη από λυρισμό και λογοτεχνική θαλπωρή! Ο τίτλος του βιβλίου αντίθετος με τη ζωή που δεν έλειπε από την πρωταγωνιστική βραδιά και παρουσίαση ! Η ζωή ήταν στο κόκκινο και σε έκδοση αμιγώς δυναμική. Το βιβλίο προλόγισαν και παρουσίασαν :
Νικολέτα Χατζηγεωργίου – εκπαιδευτικός
Δέσποινα Χατζησάββα – δασκάλα
Χρήστος Θεολόγος – εκπαιδευτικός
Ο πολιτισμός έδωσε το βροντερό παρόν του σε ένα κάλεσμα από ανθρώπους που ξέρουν καλά την τέχνη να σαϊτίζουν και να εκτοξεύουν τον ”οίστρο ” σε ύψη απρόσμενα . Μια πολιτισμική πρόταση που βρήκε θετικούς αποδέκτες και έγινε προπομπός για μια συνέχεια σε υψηλό επίπεδο παρουσιάσεων και εκδηλώσεων . Η βραδιά είχε όλα τα μυστικά για να πετύχει η συνταγή , να τύχει καλής αποδοχής και να επιτύχει τον επιθυμητό στόχο : να προλάβει τη φθορά και την ξηρότητα μιας εποχής που σιγοτρώει τις άκρες της ‘ προσδοκώμενης χαράς ” !
Μικροί πολιτισμικοί φάροι όλοι οι δρόμοι που έχουν σήμανση την ανθρώπινη πρόοδο σε κάθε κύτταρο ζωής ! Ενώνονται  συλλογικές δυνάμεις, ατομικές δραστηριότητες , μεμονωμένες παρουσίες  και δυναμώνουν την ανεπάρκεια του συστήματος !
Φίλοι της ομορφιάς , της διαφορετικότητας τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου “Αμπερνάλλι” συνδράμουν με κάθε τρόπο στο μπόλιασμα για το πολιτισμικό μετερίζι .
Στις 28 Οκτωβρίου μια βραδιά εκστασιακή συνέθεσε ένα ανάγλυφο με υπάρχοντα θέλγητρα. Συστήνεται σε κάθε εκδήλωση με αναβαθμισμένο προφίλ και μια ανανεώσιμη υπόσχεση για ένα παρακάτω πλέον δυναμικό . Προσφορές για συμμετοχές σε ταξίδια που έχουν προορισμό την Ιθάκη της αναζήτησης . Η πλοήγηση θέμα ψυχής και ζήλου αισθήσεων ! Μικρές φωτεινές πομπές όλες οι  προσπάθειες να γίνει μια φιλόξενη υποδοχή σε κάθε πολιτιστικό φλέγον ερέθισμα .
Παρήγορο να μετέχεις και να συμμετέχεις σε μια πολιτισμική αρτηρία όπου κυλάει η ανθρώπινη συμμετρία στο φως , στην τέχνη , στη λογοτεχνία μέσα σε μεταξωτές ψυχές . . . Είναι αυτές οι φορές που θες να είσαι το σκαρί , να γίνεις το  πανί , η θάλασσα και να ακολουθήσεις τις Σειρήνες στη μέθη μιας σαγήνης . Να γίνεσαι  ένας μικρός ταξιδευτής στο ανεπανάληπτο . Ένα ταξίδι που όσο το επαναλαμβάνεις τόσο σε ελκύει … τόσο αποτυπώνεται μέσα σου μοναδικά !
Δαιμόνιο συλλογικό η προσπάθεια να στηρίζει το “Αμπερνάλλι” κάθε πολιτισμικό εγχείρημα πόσο μάλλον όταν η υπογραφή έχει ιδιαίτερο αποτύπωμα . Η πρό-σ-κληση του συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα μαζί με το νεοβαφτιζόμενο δημιούργημά του ήταν ένα φωναχτό δέλεαρ και ένα λογοτεχνικό δόλωμα για τους αλιείς των ενυπόγραφων  βιβλίων !
” Η ζωή που έλειπε ” !
Ένα βιβλίο , ένα ταξίδι ζωής μέσα στο χρόνο με σταθμούς, γεγονότα και ανατροπές που συγκλονίζουν . Οδηγείσαι από την αλήθεια οδηγείς την αλήθεια . Η μοίρα και η τύχη σε μια παρτίδα ζωής που έμεινε στη μέση … και έρχεται μετά από εβδομήντα χρόνια να τραβάει ‘χαρτί ΄ να παίζει με άλλους παίχτες, με άλλους κανόνες …μα με τον ίδιο μπαλαντέρ την αγάπη! Μοιραίοι οι ήρωες του βιβλίου , κληρονόμοι μιας τραγωδίας .
Συγγραφέας , κοινό , βιβλίο σε ένα ‘γοητευτικό σαλπάρισμα’ για  ένα ταξίδι στο χρόνο , εβδομήντα χρόνια πίσω …
Στο μεγάλο έπος του Όχι μια ερωτική ιστορία γράφεται από το χέρι του συγγραφέα .. Η δύναμη του έρωτα τολμά σθεναρά και αντιστέκεται στη σήψη του πολέμου . . . ορμά σαν κατακτητής στις καρδιές δύο ανθρώπων που δεν μπορούν να φανταστούν ποιο θα είναι το μέλλον της σχέσης τους !
Τότε … την ίδια στιγμή οι Έλληνες γράφουν ένδοξες σελίδες στα βουνά της Πίνδου στα παραμεθόρια νησιά ανοίγει ένα συναισθηματικό μέτωπο χωρίς αντιπάλους και εχθρούς , παρά μόνο με κοινό σύμμαχο την αγάπη.
Τώρα … ο έρωτας χτυπά ξανά την πόρτα σε δυο άγουρες ψυχές που έχουν κοινά σημεία αναφοράς : καταγωγή , ρίζες , προγόνους, έρωτα , συναισθήματα , σχέσεις ανεξόφλητες  …  Ένα παράλληλο ερωτικό δόλωμα με πρωταγωνιστές δυο ηθοποιούς.
Ο Κώστας Κρομμύδας γίνεται ΄δέκτης και πομπός’  μιας ανθρώπινης εξομολόγησης , μιας τραγικής ιστορίας. Με σεβασμό στους κλώνους της τραγωδίας , καταγράφει με άρτιο λεξιλόγιο , ύφος αρμοστό , ήθος γραφικό και ευαίσθητη αίσθηση τα  γεγονότα. Οι πηγές από πρώτο χέρι, η σαφής διάσταση της Κατοχής, η προσεγμένη κατάθεση σκανδαλίζουν την περιέργεια του αναγνώστη  αθώα πλην θορυβώδη!
Προορισμός του βιβλίου να καταργήσει τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον έρωτα και στον πόλεμο στην αλήθεια και στο ψέμα . Το χέρι του πεπρωμένου ρίχνει μπόλικο αλάτι στην παράλληλη ιστορία του τότε και του τώρα … Η αλμύρα των παθών αναδεικνύεται μοίρα στις ζωές των νέων του 40 και του σήμερα ! Η Κλωθώ ανακηρύσσεται περίτρανα κορυφαία μούσα μιας και πολλαπλασιάζει με εύστροφο τρόπο τις ζωές των ηρώων !
Οι ρυτίδες του χρόνου γίνονται κοιτίδες ευτυχίας . Το κρυφό απωθημένο ενός έρωτα προωθείται μέσα από τις διαδρομές της μνήμης . Θέλουν ρίσκο οι μνήμες . Ζητούν νυστέρι οι πληγές από το ανεκπλήρωτο χτες.  Η ανατομία του βιβλίου διέγνωσε : επαγγελματική γραφή, έρωτα , αγάπη, πόλεμο, βαρβαρότητα, ψυχές, ανθρώπους  με κάλλος ψυχής και πάθος  σε όλες τις απογνώσεις της ζωής !
Η γνώση της αλήθειας είναι προνόμιο των ανθρώπων και νόμος του θεού !
Ο Κώστας Κρομμύδας σε ένα κομβικό σημείο του βιβλίου του αναφέρει : ” Γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος αν δεν σταματήσεις ποτέ στη ζωή σου να παρατηρείς και να σκέφτεσαι ‘την  α λ ή θ ε ι α’ !
Άλλωστε , η αναζήτηση της αλήθειας έχει περισσότερη αξία από την γνώση της αλήθειας !
Η ζωή που έλειπε … γράφημα λογοτεχνικό !
Ο συγγραφέας μετά την παρουσίαση του βιβλίου ήταν φανερά συγκινημένος από την θερμή υποδοχή, από την άρτια παρουσίαση, από τον κόσμο που τον αγκάλιασε με τόση αγάπη από την πρώτη στιγμή . Ομολόγησε τον ενθουσιασμό του για αυτά που αντίκρισαν τα μάτια του και για όλα κείνα που ένιωσε στην ψυχή του ! Συνεχάρη όλους όσους βοήθησαν και βοηθούν να περπατάει  ο πολιτισμός ! Αναγνώρισε την πολύπλευρη διάσταση της Σορωνής να υπάρχει ουσιαστικά και τολμηρά σε εγχειρήματα πολιτιστικά και επιλεκτικά . Τα συναισθήματά του ήταν έκδηλα και ανεπιτήδευτα.  Πλήθος κόσμου τον άκουγε με δέος και προσοχή . Η στέγη του πολιτιστικού συλλόγου γέμισε ασφυκτικά από την έλευση φίλων του βιβλίου , του χωριού, της προσπάθειας …
Το “Αμπερνάλλι” δεν έλειπε από το λογοτεχνικό συναπάντημα με το συγγραφέα.  Το φλερτ με τον πολιτισμό εξελίσσεται σε μια στενή και ερωτική σχέση με την ελπίδα για ένα αύριο με πλεόνασμα ψυχής και προσφοράς ! Η σχέση του με τον πολιτισμό ελκυστική και δέουσα τιμής!
Η ελπίδα να επιβιώσουμε … μόνο μέσα από τον πολιτισμό φαντάζει αληθινή και αισιόδοξη. Ο σεβασμός , η προστασία της γλώσσας, οι θησαυροί των βιβλίων, η ευθύνη, η ελευθερία, η τέχνη, η ευγένεια ,το ταλέντο , η μελέτη της ιστορίας , η λαογραφία , το δικαίωμα για προτάσεις ποιότητας , οι θετικές στάσεις ζωής , το θαύμα του μυαλού και της ψυχής … ΝΑΙ είναι  ” ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ”  !!!
Η αποδοχή και η εκδοχή του κάνουν τον άνθρωπο ” περήφανο ” για τη γενιά του, τη ράτσα του , την ταυτότητά του … Άλλωστε ο πολιτισμός είναι η απελευθέρωση του ανθρώπου από τους ανθρώπους ! Αυτό δε σημαίνει πολιτισμένος ; Να μπορείς να περιμένεις και να ελπίζεις να πάρεις αυτό που θέλεις από την ‘ ιδεατή ‘ κοινωνία !
Όταν ο ήλιος του πολιτισμού είναι χαμηλά … ακόμα και οι νάνοι ρίχνουν σκιές !
Το Αμπερνάλλι  ” μας σκιάΖΕΙ  ”  .. γιγάντια μέσα από τις δράσεις του !
Η πολιτιστική ευφυΐα … σημάδι  κοινωνικής  ευ-σ-τροφίας !
Ο ντόπιος δείχτης της κουλτούρας .. πέτρα στον ρηχό βυθό της πεζότητας !»

 

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα