Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
16.6 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΕκπαίδευσηΕργαστήρι Δημιουργικής Ανάγνωσης στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

Εργαστήρι Δημιουργικής Ανάγνωσης στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

- Διαφήμιση -

Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» σας προσκαλούν σε ένα δι-θεματικό ανατρεπτικό Εργαστήρι Δημιουργικής Ανάγνωσης με τίτλο: α. Οι «κατασκευές» της Γυναίκας στη Λογοτεχνία/ έμφυλες ταυτότητες και έμφυλος λόγος και β. Ο αγαπημένος άγνωστος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης /Ο ερωτικός υπονομευτικός λόγος ενός άντρα.

Στόχος του Εργαστηρίου μας είναι, αφού μυηθούμε στις τεχνικές της ανάγνωσης, να ερμηνεύσουμε -μέσα από επιλεγμένα αποσπάσματα – τις Γυναικείες Αναπαραστάσεις στη Λογοτεχνία, έτσι όπως εκείνες «κατασκευάστηκαν» από άνδρες δημιουργούς και έτσι όπως υπηρετήθηκαν από τα διάφορα λογοτεχνικά ρεύματα. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουμε την ανάδυση του Γυναικείου λόγου και τη διαμόρφωση της θηλυκής ταυτότητας μέσα από τον λόγο και τα έργα διακεκριμένων γυναικών συγγραφέων.

Στη δεύτερη θεματική του το Εργαστήρι θα «αγκαλιάσει» αναγνωστικά τον ιδιαίτερο και αγαπημένο άγνωστο Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, ο λόγος του οποίου για πολλά χρόνια παρέμεινε «πάνω στις γραμμές και μόνο». Σε αυτό το στάδιο, στόχος μας είναι να μάθουμε να διαβάζουμε και να «ανασαίνουμε» το κείμενο που βρίσκεται κρυμμένο κάτω από τις γραμμές καθώς και να παρακολουθήσουμε έναν ερωτικό λόγο «αυτό-υπονομευτικό» και εν πρώτοις ενοχικό.

Τελικός στόχος του εργαστηρίου είναι αφενός να βιώσουμε την απελευθέρωση της αναγνωστικής διαδικασίας και να γκρεμίσουμε τους μύθους της μίας και απόλυτης γραμμικής ανάγνωσης και αφετέρου να έρθουμε κοντά στον έμφυλο λόγο αναγνωρίζοντας τα διακριτικά χαρακτηριστικά του Φύλου στη διαδικασία της γραφής αλλά και λειτουργώντας διαδραστικά πάνω στα κείμενα ως αναγνώστες/-τριες.

- Διαφήμιση -

Γιατί…συγγραφέας και αφηγητής στο στόρυ της ζωής σου, είσαι εσύ, καλέ μου φίλε αναγνώστη!

Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Χάρις Κόντου, Φιλόλογος νεοελληνίστρια και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην παιδική λογοτεχνία και στο νεοελληνικό παραμύθι.

1η συνάντηση γνωριμίας: Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις 18:30 στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».

Ειδική τιμή για εκπαιδευτικούς και φοιτητές.

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα