ΑρχικήΡόδοςΕκπαίδευσηΕπιτυχημένη η Γιορτή του Παιδικού Βιβλίου

Επιτυχημένη η Γιορτή του Παιδικού Βιβλίου

Ο Δήμος Ρόδου – ΔΟΠΑΡ και το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Το απόγευμα της Τρίτης 27 Μαρτίου, στην κατάμεστη αίθουσα «Ροδίνι» από παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και φίλους και με κεντρικό καλεσμένο τον αγαπητό και ταλαντούχο συγγραφέα Σπύρο Γιαννακόπουλο, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη γιορτή για το Παιδικό Βιβλίο.

Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα απονεμήθηκαν τα βραβεία και οι έπαινοι στα παιδιά που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς που κάθε χρόνο προκηρύσσει το ΔΚΣΜΡ – ΔΟΠΑΡ στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ», που πλέον αποτελούν θεσμό για τα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου μας.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές Νηπιαγωγείων, Α’ και Β’ Δημοτικού διαγωνίστηκαν για τη δημιουργία «Αφίσας» και «Εξωφύλλου» με θέμα «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Οι μαθητές Γ’, Δ’ Δημοτικού στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Γραφής για Παιδιά «Μικροί Λογοτέχνες» έγραψαν τις δικές τους ιστορίες με αφορμή τα βιβλία του Σπύρου Γιαννακόπουλου «Πορτοκαλάδα με Ανθρακικό» και «Ο Μασκοφόρος Εκδικητής» (Εκδόσεις Πατάκη), αντίστοιχα. Από τους μαθητές της Ε’ και Στ’ Δημοτικού ζητήθηκε να γράψουν τις δικές τους ιστορίες με αφορμή τα βιβλία του Μάνου Κοντολέων σε εικονογράφηση Βαγγέλη Παυλίδη «Ζήσε όπως ο Δον Κιχώτης» και «Το βιβλίο της ζωής του Μεγάλου Γαργαντούα» (Εκδόσεις Πατάκη), ενώ για τα παιδιά των γυμνασίων, αφορμή για τα κείμενά τους στάθηκε το βιβλίο του Σπύρου Γιαννακόπουλου «Νάνσι» (Εκδόσεις Πατάκη). Μαθητές και  μαθήτριες  γυμνασίων και  λυκείων συμμετείχαν επίσης στο Διαγωνισμό «Μικροί Μεταφραστές», όπου κλήθηκαν να μεταφράσουν αποσπάσματα από την Αγγλική, τη Γαλλική και τη Γερμανική γλώσσα προς την Ελληνική. Συγκεκριμένα, για την αγγλική γλώσσα, με αφορμή την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017 στο σπουδαίο Βρετανό συγγραφέα Καζούο Ισιγκούρο, τα παιδιά μετέφρασαν ένα απόσπασμα από το πιο διάσημο βιβλίο του «Τα απομεινάρια μιας μέρας», για τη γαλλική γλώσσα από το κλασικό βιβλίο «Ο μπαρμπα-Γκοριό» του Ονορέ ντε Μπαλζάκ και για τη γερμανική γλώσσα από το βιβλίο «Ο περίπατος» του Ρόμπερτ Βάλζερ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τέρης Χατζηιωάννου, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ Στέφανος Κυριαζής, οι Αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Φλεβάρης και Χαράλαμπος Κόκκινος, το μέλος Δ.Σ. ΔΟΠΑΡ Βασίλης Καϋμενάκης, ο Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέτρος Σπανός, οι οποίοι απευθυνόμενοι στα παιδιά τα παρότρυναν να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με το βιβλίο, το λόγο και τη γραφή, καθώς αποτελούν σημαντικά εφόδια για την πνευματική τους ανάπτυξη και καλλιέργεια, ενώ μαζί με τον Σπύρο Γιαννακόπουλο απένειμαν στα παιδιά τα βραβεία και τους επαίνους.

Η προσέλευση στην εκδήλωση ήταν εντυπωσιακή, καθώς συμμετείχαν παιδιά από σχολεία της πόλης αλλά και από όλο τη νησί της Ρόδου (Λίνδος, Έμπωνας, Μάσαρη κ.λπ.), μαζί με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους φίλους τους. Η τεράστια ανταπόκριση στους διαγωνισμούς Εικαστικής Δημιουργίας, Δημιουργικής Γραφής και Μετάφρασης από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τους, που κάθε χρόνο πολλαπλασιάζεται, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας του αντίκτυπου που έχει στην τοπική κοινωνία ο σημαντικός αυτός θεσμός, που προωθεί την αγάπη για το βιβλίο και τη δημιουργικότητα στα παιδιά και τους εφήβους της περιοχής μας. Μάλιστα, όπως κάθε χρόνο, έλαβαν μέρος στους διαγωνισμούς και παιδιά από σχολεία και άλλων νησιών της Δωδεκανήσου. Ειδικότερα φέτος, βραβεύτηκαν οι συμμετοχές από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Αγαθονησίου. Θεωρείται πλέον κοινή συνείδηση ότι το ΔΚΣΜΡ του ΔΟΠΑΡ συμβάλλει αποτελεσματικά στην προώθηση του καλού βιβλίου, στην ανάδειξη δεξιοτήτων των παιδιών μας, στη διαμόρφωση των μελλοντικών καλών αναγνωστών και γενικότερα στην προβολή της  πνευματικής παραγωγής και δημιουργικότητας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο μέσα από καλές πρακτικές.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου έκλεισε με ζωηρά χειροκροτήματα, πολλά χαμόγελα και την υπόσχεση να την γιορτάσουμε και του χρόνου μαζί με τα παιδιά!

Απάντηση

Σχετικά άρθρα

Πρόσφατα άρθρα