ΑρχικήΕκδηλώσειςΔωρεάν ΕκδηλώσειςΈκθεση σύγχρονης κεραμικής

Έκθεση σύγχρονης κεραμικής

Με μια έκθεση σύγχρονης κεραμικής στις 11 Νοεμβρίου στο Γαλλικό Κατάλυμα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της δίμηνης καλλιτεχνικής διαμονής του 2021.

Είναι η τρίτη κατά σειρά καλλιτεχνική διαμονή η οποία ξεκίνησε στις 13 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 13 Νοεμβρίου 2021.

Το πρόγραμμα καλλιτεχνικής διαμονής απορρέει από την κοινή επιθυμία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενδυνάμωσης των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων στη Ρόδο μέσα από τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ανταλλαγών που ενθαρρύνει τη συνάντηση των τοπικών παραδοσιακών τεχνικών με τις διαφορετικές τάσεις της σύγχρονης δημιουργίας. Όπως και πέρσι έτσι και φέτος, τρεις καλλιτέχνες διαφορετικών εθνικοτήτων και πρακτικών εξερεύνησαν το ροδιακό τοπίο και και διδάχθηκαν από την μακρόχρονη παράδοση στην κεραμική με σκοπό να δώσουν μορφή στη σύγχρονη έρευνά τους.

Το πρόγραμμα καλλιτεχνικής διαμονής το οποίο βασίζεται στην ιδέα της κυρίας Αλίκης Μοσχή Gauguet, επίτιμης Προξένου της Γαλλίας στη Ρόδο, διοργανώνει και συντονίζει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Επικεντρώνεται στην ανταλλαγή και τη μαθητεία μέσα από τακτικές συναντήσεις εργασίας με τον μεγάλο ροδίτη κεραμίστα και δάσκαλο, Κωνσταντίνο Νεοφύτου, κάτοχο της πατροπαράδοτης τεχνογνωσίας, και τον Μιχάλη Συμιού, ο οποίος εργάστηκε επί σειρά ετών στο εργοστάσιο κεραμικών «ΙΚΑΡΟΣ».

Αυτή τη μοναδική κληρονομιά είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν οι καλλιτέχνες, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τη σύγχρονη δημιουργία τους, χωρίς την υποχρέωση άμεσης παραγωγής ή έκθεσης έργων, αλλά με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας, απαραίτητου για την έρευνα.

Κατά τη διάρκεια της δίμηνης διαμονής τους, επισκέφθηκαν εργαστήρια κεραμικής και μουσεία, συνάντησαν καλλιτέχνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Ρόδο, δέχθηκαν μαθητές στο εργαστήριο τους και έζησαν από κοντά την πολιτιστική ζωή της Ρόδου.

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Γαλλία – Η Elina Belou είναι Γαλλίδα κεραμίστρια και φωτογράφος με έδρα τη Νότια Γαλλία. Το έργο της επικεντρώνεται στην δημιουργία « families of vases » εμπνευσμένων από αρχαϊκά σχήματα. Με ένα ανθρωπόμορφο τρόπο, τα διακοσμεί με το δικό της λούστο, πέταλα και φυτά τα οποία συλλέγει η ίδια μαζί με ορύχαλκο ή χρυσό.

Ιταλία – Ο Vincenzo Formisano σπούδασε αγγειοπλαστική στη σχολή του Montelupo Fiorentino και ειδικεύτηκε στην αναγεννησιακή ζωγραφική τεχνική majolica.

Από το 2003, διατηρεί εργαστήριο κεραμικής στη Φλωρεντία το οποίο είναι ανοιχτό για μαθητές κάθε επιπέδου, ταξιδιώτες και καλλιτέχνες. Κατέχει τον τίτλο “Maestro Artigiano” από την κυβέρνηση της Τοσκάνης.

Ελλάδα – Η Τερψιχόρη Σαββάλα είναι κεραμίστρια από την Αθήνα. Αντλεί τις επιρροές της από την αρχαία ελληνική τέχνη και την σύγχρονη ανθρώπινη κατάσταση, προσδίδοντας σε κλασικές φόρμες χαρακτηριστικά και συναισθήματα της εποχής της. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στο Goldsmiths του Λονδίνου. Έχει εκθέσει τη δουλειά της στην Αγγλία, τη Δανία και τη Γερμανία.

Καλλιτεχνικός συντονιστής : Σέργιος Αϊβάζης

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή:

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου έως Σάββατο 13 Νοεμβρίου

10:00 – 13:00 & 16:00 – 19:00

Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας από την COVID19

Υποχρεωτική χρήση μάσκας

Απάντηση

Σχετικά άρθρα

Πρόσφατα άρθρα