Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
21 C
Rhodes
ΑρχικήΕκδηλώσειςΓια τον άνθρωποΣυνάντηση Γνωριμίας - Ομάδες Ψυχικής Υγείας

Συνάντηση Γνωριμίας – Ομάδες Ψυχικής Υγείας

- Διαφήμιση -
Το ΡΟΔΙΩΝ Ανάδρασις σας προσκαλεί την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου στις 18:00-20:00 σε μια εορταστική ανοικτή συνάντηση γνωριμίας κάθε ενδιαφερόμενου ενόψει του νέου κύκλου Ομάδων Ψυχικής Αγωγής για ενήλικες και εφήβους που ξεκινούν επίσημα τον Ιανουάριο 2022.
Θα γίνει παρουσίαση των ωφελειών της συμμετοχής σε Ομάδες εξάσκησης ψυχικής υγείας, μια ενδεικτική απαρίθμηση των επιστημονικά τεκμηριωμένων μεθόδων και εργαλείων επάνω στα οποία θα καταπιαστούν οι συμμετέχοντες, ενώ θα υπάρχει ευκαιρία για συζήτηση με σκοπό την επίλυση κάθε απορίας.
Η ψυχική υγεία είναι δικαίωμα αλλά και άθλημα, ομαδικό!
Καλώς να ορίσετε!
*θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα για την πανδημία μέτρα.
——–
Τo Διεπιστημονικό Κέντρο Συμβουλευτικής «ΡΟΔΙΩΝ Ανάδρασις» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» εγκαινιάζει τον Δεκέμβριο 2021 μια σειρά από Ομάδες Ψυχολογικής Ανάπτυξης για εφήβους και ενήλικες.
Τετάρτη 18:00-20:00 (Ενήλικες)
Πέμπτη 18:00-20:00 (Έφηβοι)
Σάββατο 17:00-19:00 (Μεικτές – διαδικτυακά)
~ Οφέλη συμμετοχής σε Ομάδες
Το κάθε μέλος θα έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει τους μηχανισμούς αυτό-βελτίωσης που διέπουν άτομα και σύνολα και να καταρτιστεί στις πιο σύγχρονες μεθόδους διανοητικής και συναισθηματικής αυτορρύθμισης. Παράλληλα, θα μάθει να αντιλαμβάνεται τον αντίκτυπο των συμπεριφορών του απέναντι στους άλλους ανθρώπους μέσα σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα θα διερευνήσει τους μηχανισμούς που καθοδηγούν αυτές τις συμπεριφορές.
Ζητήματα διαχείρισης άγχους και συναισθημάτων, διαπραγμάτευσης διαπροσωπικών σχέσεων και μιας παραγωγικότερης αντιμετώπισης των προκλήσεων της πραγματικότητας και των μεταβάσεών της, είναι μερικά από τα θέματα στα οποία θα επικεντρώνεται η κάθε Ομάδα.
~Συντονιστής
O Μάνος Χατζημαλωνάς BSc MSc MA CPT/CHC, είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής με ειδίκευση στις ψυχοσωματικές εφαρμογές θετικής ψυχολογίας σε νέους και ενήλικες. Έχει διδάξει ηθική και ιστορία της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Boston College και ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, όπου και έχει εκπονήσει έρευνα στην εκπαιδευτική ψυχολογία. Αυτή την περίοδο διδάσκει ψυχολογία στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ενώ παράλληλα φοιτά σε μεταπτυχιακό στην Οργανωσιακή Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Είναι ιδρυτής του Φιλότιμου Ιδρύματος, του κοινωφελούς οργανισμού γύρω από την έρευνα και ανάπτυξη της ψυχοκοινωνικής δυναμικής του ελληνικού Φιλότιμου, και διοργανώνει τις εκδηλώσεις TEDxRhodes και TEDxYouth@Rhodes από το 2015. Ασχολείται με τον αθλητισμό και τις πρακτικές διαλογισμού (NSDR, MBSR) από μικρή ηλικία, είναι πιστοποιημένος personal trainer και health coach, και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην ανάπτυξη μιας συνθετικής μεθόδου φυσικής αγωγής και ψυχοθεραπείας με σκοπό την ανάπτυξη ικανοτήτων αυτοπροσδιορισμού και ψυχοσωματικής ανθεκτικότητας. Σχετικά με την εμπειρία του στον συντονισμό Ομάδων, έχει υπηρετήσει ως αρχηγός Σχολής Μηχανικού κατά τη θητεία του ως δόκιμος αξιωματικός με την αρμοδιότητα συντονισμού καθημερινών ομάδων συνεργατικότητας, έχει επιτελέσει ως συντονιστής διαπολιτισμικών ομάδων ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης για δύο έτη στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότας, έχει εκπαιδευτεί στην επίλυση διαφορών σε επίπεδο ομάδας από την Metropolitan Police, και κατά την περίοδο εγκλεισμού της πανδημίας συντόνισε τις διαδικτυακές Ομάδες Ψυχικής Αγωγής «ΡΟΔΙΩΝ Ανάδρασις».
~ Γενικά για τις Ομάδες:
Η διάδραση εντός υποστηρικτικών ομάδων ψυχοκοινωνικού χαρακτήρα μας βοηθούν να συνυπάρξουμε και να συσχετιστούμε σε έναν μικρόκοσμο αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας. Η πρακτική εφαρμογή γνώσεων στα πλαίσια εκπαίδευσης, η αλληλεπίδραση μεταξύ μελών, καθώς και οι παρεμβάσεις των επιστημονικά καταρτισμένων συντονιστών βρίσκονται στη βάση του επικρατέστερου διεθνούς μοντέλου ομαδικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ανάπτυξης κατά της μεθόδου του Irvin Yalom.
Η συμμετοχή σε ομάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης είναι παραδοσιακά ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο σε συνδυασμό με την ατομική συμβουλευτική όσο και μόνη της. Η σύνθεση της ομάδας στηρίζεται στην κοινή επιδίωξη των μελών της να βελτιώσουν τα επίπεδα αυτογνωσίας τους και κατ’ επέκταση την ποιότητα της ζωής τους. Οι στόχοι κάθε μέλους μπορεί να διαφέρουν, μπορούν όμως συνδυαστικά και με την κατάλληλη καθοδήγηση να εκπληρωθούν μέσα από την διεύρυνση της αντίληψης του πώς σχετίζονται και αλληλοεπιδρούν.
Μία επιτυχημένη Ομάδα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Ανάπτυξης έχει διάρκεια αρκετών μηνών, δημιουργώντας ισχυρούς υποστηρικτικούς δεσμούς μεταξύ των μελών τα οποία αποκτούν σταδιακά μεγαλύτερη σιγουριά στην αντιμετώπιση καθημερινών προκλήσεων και αναζητήσεων, ενώ αποκομίζουν χρήσιμες γνώσεις και πολύτιμες εμπειρίες που συντελούν στην βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.
~Μερικές εσφαλμένες αντιλήψεις για τις Ομάδες Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης
• Είναι μια διαδικασία απώλειας του προσωπικού ελέγχου κατά την οποία τα μέλη εξαναγκάζονται να προβούν σε αυτοαποκαλύψεις.
• Δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική με την ατομική συμβουλευτική γιατί ο ψυχολόγος μοιράζει την προσοχή του στους συμμετέχοντες.
~Σημαντικά πλεονεκτήματα των Ομάδων Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης
• Ή ομάδα είναι ταυτόχρονα ο χώρος όπου θα παρατηρηθούν οι όποιες δυσλειτουργικές αντιλήψεις και συμπεριφορές, όπως και ο χώρος που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι επιθυμητές αλλαγές στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς.
• Όπως επιβεβαιώνεται από τη διεθνή βιβλιογραφία, οι περισσότερες μέθοδοι προσωπικής ανάπτυξης και γενικότερα ψυχοθεραπείας γίνονται πιο αποτελεσματικές στο επίπεδο ομάδας, αφού και τα διαπροσωπικά ερεθίσματα είναι πλουσιότερα αλλά και οι ευκαιρίες πρακτικής εφαρμογής σε πραγματικές συνθήκες πολλαπλάσιες.
~Διαδικασία Εγγραφής
Πριν την ένταξη σε κάποια ομάδα, προηγείται συνέντευξη με τον κάθε ενδιαφερόμενο από τον επιστημονικό συντονιστή ώστε να διαπιστωθούν οι ωφέλειες της συμμετοχής του σε Ομάδα.
- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα