Το βιβλίο του δημοσιογράφου Απόστολου Αποστολίδη, για τη ζωή και την προσωπικότητά του αείμνηστου Δωδεκανήσιου κορυφαίου επιστήμονα -Καθηγητή Καρδιολογίας και πολιτικού, Δημήτρη Κρεμαστινού, με τίτλο “Δημήτρης Θ. Κρεμαστινός: Ο Δημήτρης …της Ιατρικής …της Κοινωνίας …της Πολιτικής”, θα παρουσιασθεί στη Ρόδο, στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης-Νεστορίδειο Μέλαθρον, την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022.
της Νατάσας Παμπρή
Το βιβλίο, για τον αείμνηστο επιστήμονα διεθνούς κύρους, που με πλήρη αφοσίωση υπηρέτησε την Ιατρική σε όλη του τη ζωή, των εκδόσεων «ΤΕΧΝΟΓΡΑΜΜΑmed», θα προλογίσουν οι:
Χρήστος Κίττας, Καθηγητής Ιατρικής, πρώην Πρύτανης και πρώην υπουργός Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης
Στέλλα Πριόβολου, Πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ
Ηλίας Τσέρκης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου
Τέρης Χατζηιωάννου, Δημοσιογράφος – Συντονιστής της εκδήλωσης
Εκκρεμεί ακόμη η οριστικοποίηση δύο ομιλητών που θα συμμετέχουν στο πάνελ για την παρουσίαση του βιβλίου.
Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο βιβλίο, με πολλά στοιχεία από το προσωπικό αρχείο του Δημήτρη Κρεμαστινού. Ο δημοσιογράφος -συγγραφέας Απόστολος Αποστολίδης, είναι εκδότης ιατρικών περιοδικών και όλα αυτά τα χρόνια είχε μια άριστη συνεργασία σε ιατρικά θέματα με τον Δημ. Κρεμαστινό.
Η εκδήλωση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο νησί της Ρόδου, όπου έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του και που λάτρευε ο ίδιος. Ο Δ. Κρεμαστινός εκλέχθηκε επανειλημμένως στο ελληνικό Κοινοβούλιο, εκπροσωπώντας τα Δωδεκάνησα.
Ποιος ήταν ο Καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός
Είχε γεννηθεί την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και με υποτροφία σύγχρονη Καρδιολογία στο Λονδίνο.
Ο καθηγητής Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός MD, PHD, FESC, FACC, διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Δωδεκανήσου, διευθυντής του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, τ. υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ομ. καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, τ. διευθυντής Καρδιολογικών Κλινικών των νοσοκομείων Γεννηματά, Ωνασείου και Αττικού.
Το επιστημονικό και το κυριότερο μέρος του κοινωνικού έργου του ήταν αναπόσπαστα συνδεδεμένα. Το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού έργου του το πραγματοποίησε ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός. Το γεγονός αυτό, όσο και αν φαίνεται περίεργο για την πολιτική, υπήρξε το αποτέλεσμα της επιστημονικής του καταξίωσης.
Ανήλθε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας με συνεχές ερευνητικό και διδακτικό έργο επί 35 χρόνια. Ουδέποτε υπήρξε ούτε υποψήφιος για οποιαδήποτε διοικητική θέση στο Πανεπιστήμιο, γιατί πίστευε ότι η συναλλαγή ψηφοφόρων των κατωτέρων βαθμίδων και ψηφιζομένων των ανωτάτων βαθμίδων είναι καταστροφική για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μετά το τέλος της υπουργικής θητείας επέστρεψε κανονικά στο Πανεπιστήμιο και δεν πολιτεύθηκε.
Υπήρξε διευθυντής στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας (Νοσοκομείο Γεννηματά, Β Καρδιολογική Κλινική Ωνασείου), ενώ εκ του μηδενός δημιούργησε τη Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Αττικού Νοσοκομείου, της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής.
Το ερευνητικό του έργο, που έχει διεθνή αναγνώριση και βράβευση, στηρίχθηκε στην έρευνα σε βάθος και όχι σε πλάτος, γεγονός που επιβεβαιώνεται από θετικές βιβλιογραφικές αναφορές και όχι απλώς αναφορές. Την άποψή του αυτή, η οποία είναι αποδεκτή για την αξιολόγηση ακόμα και των βραβείων Nobel, θεωρούσε ως το βασικότερο κριτήριο αξιολόγησης των συνεργατών του και επανειλημμένα τόνιζε κατά τις κρίσεις των καθηγητών στην Ιατρική Σχολή.