Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
18.8 C
Rhodes
ΑρχικήΕκδηλώσειςΓια το περιβάλλονΠρόσκληση σε ενημερωτική και γαστρονομική εκδήλωση για τα θαλάσσια είδη ξενικά στη...

Πρόσκληση σε ενημερωτική και γαστρονομική εκδήλωση για τα θαλάσσια είδη ξενικά στη Ρόδο

- Διαφήμιση -

Στο πλαίσιο του προγράμματος Pick the Alien σας προσκαλούμε στην ενημερωτική και
γαστρονομική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2022 αντίστοιχα, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το ζήτημα των θαλάσσιων ξενικών ειδών, την ανάδειξη της γευστικής τους αξίας αλλά και τις επερχόμενες δράσεις του προγράμματος.

Ειδικότερα, το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου και ώρα 17:0018:30 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Καταναλωτών Νοτίου Αιγαίου INKA12.gr θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από
εκπροσώπους της
iSea στο συνεδριακό κέντρο του Semiramis City Hotel με θέμα την
παρουσία και τις επιπτώσεις των θαλάσσιων ξενικών ειδών, την προώθηση της υπεύθυνης
κατανάλωσης θαλασσινών με ιδιαίτερη έμφαση στα εμπορικά αυτόχθονα είδη, καθώς και τον
ασφαλή χειρισμό δηλητηριωδών ξενικών ειδών. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους
συμμετέχοντες σχετικά με τα ξενικά είδη της περιοχής, τα προτεινόμενα μέτρα μείωσης του
πληθυσμού τους, τους τρόπους προώθησης της κατανάλωσης τους και τη δημιουργία
συνεργιών για τη βιώσιμη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή στις 19:0021:00 θα πραγματοποιηθεί γαστρονομική εκδήλωση
στο παραλιακό μέτωπο της Μαρίνας Μανδρακίου με την υποστήριξη επαγγελματιών
μαγείρων της περιοχής που θα ετοιμάσουν για το κοινό συνταγές με βρώσιμα ξενικά είδη
όπως είναι τα λεονταρόψαρα (Pterois miles), οι αγριόσαλπες/γερμανοί (Siganus sp.) και οι
ξενικοί μακράκανθοι αχινοί (
Diadema setosum). Παράλληλα, θα γίνεται ενημέρωση του
κοινού για την παρουσία και τις επιπτώσεις των θαλάσσιων ξενικών ειδών και την προώθηση
της υπεύθυνης κατανάλωσης θαλασσινών με ιδιαίτερη έμφαση στα αυτόχθονα εμπορικά
είδη. Τις συνταγές θα επιμεληθούν η σεφ Χρυσοχού Μαρία από το εστιατόριο
Romeo και ο
σεφ Χρυσοβαλάντης Πάχος από το ξενοδοχείο
Semiramis City Hotel.

Σκοπός της εκδήλωσης αποτελεί τόσο η εξοικείωση της αλιευτικής και γαστρονομικής
κοινότητας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, με τα θαλάσσια ξενικά είδη, όσο και η δημιουργία μιας ισχυρής αλυσίδας προσφοράς και ζήτησης μεταξύ της παράκτιας αλιείας, της εστίασης και των καταναλωτών ως μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης των ξενικών ειδών, αλλά και μετρίασης της αλιευτικής πίεσης στα εμπορικά αυτόχθονα είδη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υλοποιηθεί στο νησί της Ρόδου και μια εκδήλωση
αφαίρεσης θαλάσσιων ξενικών ειδών με τη συμμετοχή υποβρύχιων αλιέων της περιοχής. Η
εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και ώρες 10:00 έως 13:00 στη
θαλάσσια περιοχή της παραλίας Λίνδου.

Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχετε και να ενημερωθείτε για τα ξενικά είδη συμβάλλοντας στην προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωσή τους και να προστατεύσουμε τα μοναδικά θαλάσσια οικοσυστήματα της Ελλάδας.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε εθνικό επίπεδο κατά το τρέχον έτος και οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Ρόδο υλοποιούνται από την περιβαλλοντική οργάνωση
iSea σε
συνεργασία με το
Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών και το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ, καθώς και με τη χρηματοδότηση και τη συνεργασία του Blue Marine Foundation, του Argolic Environment Foundation, του Ionian Environment Foundation, και του Cyclades Preservation Fund και με την υποστήριξη και συνεργασία του Ινστιτούτου Καταναλωτών Νοτίου Αιγαίου ΙΝΚΑ12.gr, του ξενοδοχείου Semiramis City Hotel, του ραδιοφωνικού σταθμού Μελωδία Ρόδου 103.7 και του Δήμου Ρόδου.
Pick the Alien: Στόχος του προγράμματος αποτελεί η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και όλων των εμπλεκομένων για το πρόβλημα των ξενικών ειδών, τις επιπτώσεις που επιφέρουν στην τοπική οικονομία, στον τουρισμό και στην ανθρώπινη υγεία. Παράλληλα, σκοπός του προγράμματος αποτελεί η δημιουργία μιας ισχυρής συμμαχίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ανάδειξη της γευστικής κι εμπορικής αξίας των βρώσιμων ξενικών ειδών, ώστε να εισέλθουν στη διατροφική αλυσίδα και τελικά στα πιάτα των καταναλωτών με περιβαλλοντικά, κοινωνικά, αλλά και οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινότητες που έχουν επηρεαστεί από τα ξενικά είδη.
Το ΙΝΚΑ12.gr έχοντας σκοπό την προστασία των καταναλωτών αλλά και την ενημέρωση τους, υποστηρίζει και προωθεί το πρόγραμμα «Pick The Alien» και τους σκοπούς του. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι καταναλωτές με τις συνήθειες τους μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην ισορροπία της οικονομίας αλλά και στο περιβάλλον. Η προώθηση περιβαλλοντικά ορθών επιλογών και συνηθειών είναι αναγκαίο όσο ποτέ να μπουν στην καθημερινότητα των καταναλωτών και να προωθούνται. Ο ρόλος του ΙΝΚΑ12.gr είναι να ενημερώνει τους καταναλωτές για τέτοια προϊόντα αλλά και να υποστηρίζει οικονομικά και
περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές. Η στροφή στα τοπικά προϊόντα, η υποστήριξη της πρωτογενούς παραγωγής της Ελλάδας αλλά και η κατανάλωση βρώσιμων ξενικών ειδών, ειδικά για την περιοχή των Δωδεκανήσων, έχει πολλαπλά οφέλη, στην τοπική οικονομία, στον τουρισμό αλλά και στο περιβάλλον.

Γεώργιος Ευγενικός, Πρόεδρος Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών Νοτίου Αιγαίου ΙΝΚΑ12.gr και Γενικός Γραμματέας Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος ΙΝΚΑ
- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα