Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
29.1 C
Rhodes
ΑρχικήΕκδηλώσειςΧριστούγενναΔωρεάν Χριστουγεννιάτικες περιηγήσεις με ηλεκτροκίνητα στον εορταστικό διάκοσμο της Ρόδου

Δωρεάν Χριστουγεννιάτικες περιηγήσεις με ηλεκτροκίνητα στον εορταστικό διάκοσμο της Ρόδου

- Διαφήμιση -

Τα ηλεκτροκίνητα του Δήμου Ρόδου και της ΔΕΣ ΡΟΔΑ έβαλαν τα γιορτινά τους και σας «ταξιδεύουν» ΔΩΡΕΑΝ στον εορταστικό διάκοσμο του ιστορικού κέντρου σε προκαθορισμένες διαδρομές, ημέρες και ώρες.

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη και του Αντιδημάρχου Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρα. Στέφανου Ι. Δράκου, θα πραγματοποιηθούν στις 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου 2022 και στις 4, 5 και 6 Ιανουαρίου 2023 από τις 18.30 έως και τις 22.00 προκαθορισμένες περιηγήσεις στον εορταστικό διάκοσμο του ιστορικού κέντρου ανά περίπου 40’.

Οι πολίτες που θέλουν να περιηγηθούν στον ιστορικό διάκοσμο με τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, πρέπει απαραιτήτως:

α) να κλείσουν θέση στο τηλέφωνο 2241038077 (Εσωτ. 100) καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, δηλώνοντας όνομα κράτησης και αριθμό επισκεπτών,

- Διαφήμιση -

β) να ντυθούν ζεστά, εκείνοι και τυχόν παιδιά που θα έχουν μαζί τους και

γ) να έχουν ευχάριστη διάθεση (!).

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά διαδρομή είναι εννέα (9) και τα δρομολόγια θα εκτελούνται ανά 40’ από τις 18:30 έως και τις 22:00, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των ηλεκτροκίνητων και άνθρωποι που εργάζονται έως αργά.

Σημείο έναρξης της διαδρομής είναι το Πάρκο Βύρωνος. Οι πολίτες προς εξυπηρέτησή τους, μπορούν να σταθμεύουν τα οχήματά τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης στο λιμένα της Ακαντιάς και να επιβιβάζονται στα ηλεκτροκίνητα στο Πάρκο Βύρωνος (έξω από την Τάφρο της Μεσαιωνικής πόλης).

Το πρόγραμμα της εορταστικής περιήγησης

- Διαφήμιση -

Χώρος στάθμευσης οχημάτων επισκεπτών: Λιμάνι Ακαντιάς.

1. Φάτνη Χριστουγέννων, Πάρκο Βύρωνος, (Σημείο Έναρξης Χριστουγεννιάτικης Διαδρομής).

Η πρώτη προσέγγιση νομοθετικού χαρακτήρα από την ιταλική διοίκηση των θεμάτων που σχετίζονται με τις ζώνες πρασίνου του ιστορικού συνόλου, τέθηκε με το διάταγμα της 22.04.1920. Το διάταγμα αυτό, ορίζει ως μνημειακή ζώνη τα τείχη και την περιοχή περιμετρικά της Μεσαιωνικής πόλης. Η περιοχή, μετατρέπεται σε δημόσιο πάρκο, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ορισμού προστατευμένης ζώνης μεταξύ του ιστορικού τειχισμένου συνόλου και της αναπτυσσόμενης νέας πόλης. Στο συγκεκριμένο σημείο επιλέχθηκε να τοποθετηθεί η φάτνη των Χριστουγέννων ως σημείο έναρξης του ιστορικού τόπου και λόγω του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος που συναντάται στην περιοχή και συνάδει με το σημείο γέννησης του θεανθρώπου.

2. Φωτεινό Αστέρι, Θαλασσινή πύλη.

Η κατασκευή της θαλασσινής πύλης ολοκληρώθηκε το 1478 και αποτελεί μία κομψή και εξελιγμένη προσαρμογή του τύπου της «καστρόπορτας», θεωρείται δε η ωραιότερη του κάστρου της Ρόδου. Το άνοιγμα της, το περιβάλλουν εσωτερικά και εξωτερικά δύο ψηλοί ημικυλινδρικοί πύργοι, σκαρπωτοί στη βάση τους με πολεμίστρες στην κορυφή τους. Πάνω από το άνοιγμα της κυρίας όψης της είχε τοποθετηθεί μεγάλη ανάγλυφη σύνθεση με τις μορφές της Παναγίας με το θείο βρέφος, του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Πέτρου, με τους θυρεούς της Γαλλίας του Τάγματος και του d’ Aubusson. Το σημείο διακοσμήθηκε με ένα φωτεινό επιδαπέδιο αστέρι.

3. Εναέριος διάκοσμος Ιστορικού Κέντρου.

- Διαφήμιση -

Στον εναέριο διάκοσμο της ιστορικής πόλης, τοποθετήθηκε το ελάφι dama-dama της Ρόδου, σύμβολο του νησιού. Σύμφωνα με τον μύθο, τα ελάφια ήρθαν στη Ρόδο σαν προστάτες του νησιού και των ανθρώπων κατόπιν εντολής Θεού για να απαλλάξει τον τόπο από τα φίδια (!) αφού η Ρόδος ήταν γνωστή και ως οφιούσα. Από τότε το νησί αποκαλείται και ελαφούσα.

4. Ο λαμπερός τρούλος της Νέας Αγοράς.

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Florestano di Fausto κατόπιν εντολής του κυβερνήτη Mario Lago έκανε τα πρώτα σχέδια για την αγορά το 1924, το έργο ξεκίνησε το 1925 και ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα χρόνο (!). Ο τρούλος της, φωτίζεται σήμερα επί δημαρχίας Αντώνη Β. Καμπουράκη σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Δρ. Στέφανο Ι. Δράκο, στα πρότυπα του αρχικού της στολισμού.

5. Τα ελάφια dama – dama της Ρόδου, Ευαγγελισμός.

Το πλατώνι ή επιστημονικά dama – dama διαφέρει από το κοινό ελάφι, που είναι διαφορετικό είδος. Το πλατώνι της Ρόδου είναι ιδιαίτερο γιατί προέρχεται από έναν αρχαίο πληθυσμό ο οποίος ζώντας απομονωμένος στο νησί απέκτησε ένα διακριτό DNA (γενετικό υλικό). Τα πλατώνια της Ρόδου, είναι σύμβολο του νησιού και αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του. Στο σημείο που τοποθετήθηκαν τα εορταστικά ελάφια, ένα θηλυκό και ένα αρσενικό, βρίσκεται ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που οικοδομήθηκε την περίοδο 1925-1929 και αποτελεί μία πιο σύγχρονη απόδοση του ναού του Αγίου Ιωάννη των ιπποτών της Μεσαιωνικής πόλης Ρόδου. Νότια της εισόδου του ναού – στον ελεύθερο χώρο της πλατείας – βρίσκεται το σιντριβάνι, αντίγραφο της μεσαιωνικής κρήνης (1279) Fontana grande της πόλης Viterbo της Ιταλίας. Το Ιταλικό Υπουργείο Παιδείας δώρισε το σιντριβάνι στην πόλη της Ρόδου το 1925. Όπισθεν, στην είσοδο του παλιού λιμένα της Ρόδου, βρίσκονται δύο κίονες με χάλκινα αγάλματα ελαφιών στην κορυφή τους, επίσης ένα θηλυκό και ένα αρσενικό.

6. Χριστούγεννα στην Πλατεία Δημαρχείου.

Το συγκρότημα του Δημαρχιακού Μεγάρου και του Δημοτικού Θεάτρου της Ρόδου κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1930, στη δυτική πλευρά της πλατείας Αυτοκρατορίας (piazza impero) σημερινή πλατεία Ελευθερίας. Η έναρξη των εργασιών έγινε στις 15 Νοεμβρίου 1937, με αρχιτέκτονα τον Armando Bernabiti και το κτίριο παραδόθηκε στις 28 Ιουλίου 1939. Κατά τη διάρκεια των εορτών, η πλατεία βάζει τα γιορτινά της, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα πλήθους κόσμου.

7. Το παραδοσιακό καράβι των εορτών, Ενυδρείο.

Το 1934 κατά την Ιταλική κατοχή της Ρόδου και με απόφαση του κυβερνήτη Mario Lago ξεκίνησε η κατασκευή του «Reale istituto di Ricerche Biologiche di Rodi» (Βασιλικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Ρόδου), η οποία ολοκληρώθηκε το 1935 και ήταν έργο του ιταλού αρχιτέκτονα Armando Bernabiti. Από το 1963 λειτουργεί ως ενυδρείο-μουσείο με την ονομασία «Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου» και ως ερευνητική μονάδα του Ελληνικού κέντρου θαλασσίων ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε). Το σημείο επιλέχθηκε να διακοσμηθεί με ένα εορταστικό καράβι, παραδοσιακό σύμβολο εορτασμού των Χριστουγέννων των Ελλήνων, που επίσης συνδέεται άρρηκτα με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής που αφορά στο θαλάσσιο πλούτο.

8. Μαθητικά Χριστούγεννα, πλατεία Ακαδημίας.

Το κτίριο “INSTITUTO MAGISTRALE”  ήταν έργο του αρχιτέκτονα Florestano di Fausto και ολοκληρώθηκε το 1926. Κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής στέγασε το βασιλικό σχολείο αρρένων. Μετά την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου η Ελληνική διοίκηση μερίμνησε για την ίδρυση της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου και των Προτύπων Δημοτικών Σχολείων. Στο σημείο για την περίοδο των εορτών, τοποθετήθηκε μία μαθήτρια με τη σχολική της τσάντα και τα κοτσιδάκια της, η οποία κρατάει ένα αστέρι, επιχειρώντας να το τοποθετήσει στην κορυφή ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου που στέκεται δίπλα της, πίσω της, δεξιά της, γύρω της, λαμπερά φωτάκια για … το παιδί που μετράει τ’ άστρα, (Λουντέμης Μενέλαος, Ελληνική Λογοτεχνία).

9. Χριστουγεννιάτικο χωριό, ΘΕΡΜΑΙ.

Το «ΘΕΡΜΑΙ» χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο με την ΥΑ  ΥΠΕΧΩΔΕ/80837/5125/02.12.1986 – ΦΕΚ 40/Δ/30.01.1987, διότι: «παρουσιάζει ιδιαίτερο μορφολογικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και πιστοποιεί την εν γένει πολεοδομική και κοινωνικοϊστορική εξέλιξη της περιοχής». Φέτος στο πάρκο του «ΘΕΡΜΑΙ» φιλοξενείται το χριστουγεννιάτικο χωριό με πλήθος εκδηλώσεων.

10. Ο Ιβίσκος της Ρόδου, ΗΧΟΣ και ΦΩΣ.

Ο Ιβίσκος της Ρόδου, που κοσμεί το ΗΧΟΣ και ΦΩΣ, αποτελεί λουλούδι – σύμβολο της Ρόδου και διαθέτει πέντε (5) μεγάλα πέταλα σε κόκκινο χρώμα. Το ΗΧΟΣ και ΦΩΣ, θέατρο και ανθόκηπος, δημιουργήθηκε στη διάρκεια της ιταλικής κατοχής στον κήπο της βόρειας πλευράς του παλατιού του μεγάλου μαγίστρου.

11. Η μοναδικότητα της Μεσαιωνικής πόλης.

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου άρχισε να διαμορφώνεται τον 7ο αιώνα μ.Χ. πάνω στα λείψανα του λαμπρού ελληνιστικού οικισμού την τελική μορφή της όμως την παίρνει την περίοδο της ιπποτοκρατίας (1309-1522), οπότε και παίρνει ένα σχεδόν κυκλικό σχήμα με τα τείχη και την τάφρο να την περικλείουν. Από το 1985 μέχρι σήμερα εξελίσσεται ένα πρόγραμμα παρέμβασης στα μνημεία, τις οχυρώσεις, την κατοικία και τους ελεύθερους αρχαιολογικούς χώρους στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Το 1988 έχει ενταχθεί στον κατάλογο των πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα έχει περί τους 2.500 κατοίκους και διαθέτει γύρω στις 700 τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις. Σεβόμενοι την ιστορία της, ο διάκοσμός της είναι ήπιος και σε χρωματικές αποχρώσεις θερμού λευκού. Για τον στολισμό της, αξιοποιείται ο φυσικός της πλούτος (φωτισμός δέντρων), οι αρχιτεκτονικές της γραμμές, ενώ την κεντρική της πλατεία κοσμεί ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στον επιστύλιο διάκοσμο της, τοποθετείται το άστρο της Βηθλεέμ.

12. Φάτνη Χριστουγέννων, Πάρκο Βύρωνος (Σημείο Λήξης Χριστουγεννιάτικης Διαδρομής).

Σε ότι αφορά στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον πρόεδρο της ΔΕΣ ΡΟΔΑ Γιάννης Καμπούρης και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους όπως αυτοί εκπροσωπούνται από το Συνδικάτο Εργαζομένων της Επιχείρησης.

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.