Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
25.4 C
Rhodes
ΑρχικήΕκδηλώσειςΑφιερώματαΤΕΕ Δωδεκανήσου: «Ημερίδα στη μνήμη και το έργο του Ιωάννη Μορόπουλου»

ΤΕΕ Δωδεκανήσου: «Ημερίδα στη μνήμη και το έργο του Ιωάννη Μορόπουλου»

- Διαφήμιση -

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Δωδεκανήσου, σας καλούν σε ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη και το έργου του Ιωάννη Μορόπουλου, την Πέμπτη 20 Απριλίου 2023 στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο ΔΕΛΦΟΙ του ξενοδοχείου Rodos Palace.

Την ημερίδα θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, και τις εναρκτήριες ομιλίες θα πραγματοποιήσουν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, κ. Αντώνης Γιαννικουρής, και οι πρώην Πρόεδροι του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, κ. Ιωάννης Γλυνός και κ. Ιάκωβος Γρύλλης, καθώς και ο πρόεδρος του Τμήματος Δωδεκανήσου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, κ. Μιχάλης Χατζημιχαήλ. Θα ακολουθήσουν φωτογραφικό αφιέρωμα και παρουσίαση του βιογραφικού του Ιωάννη Μορόπουλου, και ομιλίες του Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ κ. Θεοδόση Τάσιου, του Αρχιτέκτονα DPLG Ρόδου κ. Γεωργίου Ανδριωτάκη, και ευχαριστίες από την Τώνια Μοροπούλου και τον Νίκο Μορόπουλο.

Η εκδήλωση είναι οφειλόμενη τιμή στη μνήμη και το έργο του Ιωάννη Μορόπουλου, ο οποίος ως πρώτος αριστούχος εκ των διπλωματούχων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διορίστηκε, μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, από το ελληνικό κράτος στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Δωδεκανήσου με έδρα τη Ρόδο, και αργότερα μετατέθηκε στη Νομαρχία ως νομομηχανικός Δωδεκανήσου.

Μελέτησε, κατασκεύασε και επέβλεψε πλήθος δημοσίων και ιδιωτικών έργων, και ειδικότερα σχεδόν όλα τα λιμενικά έργα σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Δωδεκανήσου, ιδιωτικά κτήρια και ξενοδοχεία, όπως το «Αλεξία», το «Ρόδος Παλλάς», και πολλά άλλα.

- Διαφήμιση -

Για κάποια χρόνια ήταν ο μόνος μηχανικός στη Ρόδο. Στη συνέχεια όμως υποστήριξε νέους μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων, που έκαναν μαζί του την πρακτική τους, και τους οποίους παρακολούθησε και υποστήριξε στη δική τους πορεία.

Η μεγάλη του προσφορά στα Δωδεκάνησα συνδέεται με τη μελέτη και επίβλεψη εμβληματικών κτηρίων και Ιερών Ναών, όπως της Ιεράς Μονής Πανορμίτη Σύμης, και πολλών άλλων. Οι Αμερικάνοι μηχανικοί αναγνώρισαν την συμβολή του στο έργο της Φωνής της Αμερικής στη Ρόδο αποδίδοντας του την τιμητική ιδιότητα του μέλους της American Society of Civil Engineers (ASCE).

Μεγάλη βαρύτητα στο έργο του είχε η αντισεισμική προστασία και ο δομοστατικός σχεδιασμός ιδιαίτερα των υψηλών κτιρίων. Ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ και φίλος του Γιάννη Μορόπουλου, κ. Θεοδόσης Τάσιος, θα παρουσιάσει αυτή την πλευρά.

Για το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, το έργο του Ιωάννη Μορόπουλου είναι ένα έργο που μας ενώνει όλους, γιατί συνδέεται με την ιστορία της ελεύθερης Δωδεκανήσου και την ιστορία των μηχανικών της. Αλλά και η αγάπη του ίδιου για την Δωδεκάνησο, τους συναδέλφους του και τα συνεργεία του, παραμένει ζωντανή.

Η οικογένειά του παρέδωσε ένα πρώτο μέρος του αρχείου του Ιωάννη Μορόπουλου το 2006 και ένα δεύτερο μέρος του αρχείου του το 2022. Το έργο του ψηφιοποιείται στο ΤΕΕ Δωδεκανήσου και θα είναι στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων.

- Διαφήμιση -

Απάντηση

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα

Επόμενες εκδηλώσεις