Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013, στις 7 μ.μ., εγκαινιάζεται στη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου ατομική έκθεση ζωγραφικής της Λουίζας Κακίση με θέμα «Μορφές στο χρόνο».

Διάρκεια έκθεσης: 16 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου 2013

Ώρες: Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο: 9.00 – 15.00

Τετάρτη: 15.00 – 21.00 / Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

Στην 13η αυτή ατομική έκθεση της ζωγράφου περιλαμβάνονται ελαιογραφίες σε καμβά, σε δύο ενότητες: Ανθρώπινες μορφές και τοπία.

Έργα διαφόρων διαστάσεων, που αντιπροσωπεύουν την τελευταία της δουλειά και ανάμεσά τους ορισμένα παλαιότερα.

Έργα που εκφράζουν βαθύτερες σκέψεις, συναισθήματα, αλήθειες, εικόνες συμβολικές και σκηνές σε ειρήνη αλλά και σε πόλεμο. Στιγμές από τη ζωή μας που περνάνε και χάνονται, αναμνήσεις, μικρές χαρές.

Ανθρώπινες μορφές, γυναίκες, συναντήσεις, παρέες, ζευγάρια, που έμειναν εκεί και τίποτα δεν μπορεί να συμβεί. Μετά το τέλος, ίσως και πριν, αλλά με αδυναμία δράσης. Μορφές που έμειναν στο χρόνο, χωρίς μνήμη, όραμα, μέλλον. Σαν αγάλματα, ακίνητες, πάνω σε βάθρο. Τοπία καθηλωμένα στο πέρασμα του χρόνου.

Έργα απλά, λιτά και αληθινά, χωρίς προσπάθεια εύκολου εντυπωσιασμού, χωρίς κραυγαλέα χρώματα, σχήματα και τρικ για να τραβήξουν την προσοχή και το θαυμασμό του αμύητου.

Σύντομο Βιογραφικό

H Λουίζα Κακίση γεννήθηκε στο Παρίσι και μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου μαθήτρια γυμνασίου ακόμα παρουσίασε το 1966 την πρώτη της ατομική έκθεση.

Σπούδασε στο Παρίσι, όπου πήρε Δίπλωμα Ζωγραφικής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Beaux Arts), Licence Εικαστικών Τεχνών Πανεπιστημίου Σορβόννης Paris VIII, Maitrise με ειδίκευση στην Αισθητική, μεταπτυχιακό D.E.A. και διδακτορικό Doctorat στη Φιλοσοφία της Τέχνης του Πανεπιστημίου Σορβόννης Paris I. Επίσης έχει κάνει σπουδές Γλυπτικής και Κεραμικής στη Beaux Arts και Σχεδίου και Σκίτσου στην École Nationale de Montparnasse. Είναι Καθηγήτρια Αισθητικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκθέσεις ατομικές

1966: Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο, 1975: Παρίσι, Lam Xuan, 1976: Παρίσι, Cité Ιnternationale des Αrts, 1979: Αθήνα, γκαλερί Κρεωνίδης, «Φώτα και Σκιές», 1983: Αθήνα, γκαλερί Κρεωνίδης, «Μνήμες», 1983: Αθήνα, Φοιτητική Εστία, 1986: Πειραιάς, Γαλλικό Ινστιτούτο, 1987: Γιάννενα, Γαλλικό Ινστιτούτο, 1987: Λάρισα, Γαλλικό Ινστιτούτο, 1987: Βόλος, Γαλλικό Ινστιτούτο, «Όσα μένουν», 1992: Αθήνα, γκαλερί ”DADA”, «Νυχτερινά», 2007: Αθήνα, γκαλερί ΑΔΑΜ, «Επικοινωνία και Μοναξιά».

Ομαδικές και διεθνείς

Έχει λάβει μέρος σε δεκάδες ομαδικές και Διεθνείς εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Παρίσι, Μόσχα, Ρώμη, Μόντε Κάρλο, Μονακό, Λευκωσία, Τεσκάνη και Μπακάου Ρουμανίας, Διεθνής Μπιενάλε Φλωρεντίας, Βελιγράδι Σερβίας κ.ά.). Σε πολλά Γαλλικά «Salons»: Salon des Artistes Francais, Salon Comparaisons, Salon de Société Nationale des BeauxArts, Maison des Beaux Arts, εκθέσεις του ΕΕΤΕ, Πανελλήνιες κ.ά.

Διακρίσεις κ.λπ.

Τιμητικές Διακρίσεις, στο Παρίσι (Mention Honorable της Ένωσης Γάλλων Καλλιτεχνών), Ρώμη και Αθήνα. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές Συλλογές και Μουσεία Τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναφορές στο έργο της έχουν γίνει στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία καθώς και στον Τύπο, ραδιόφωνο και τηλεόραση, όπου έχει δώσει συνεντεύξεις. Κριτικές για το έργο της έχουν γραφτεί από τους Σπύρο Βασιλείου, Αντώνη Σαμαράκη, Νίκο Αλεξίου, Θόδωρο Παπαγιάννη, Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, Σταμάτη Μεταξά, Μαριλένα Πρέντα Σανκ κ.α. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Εταιρείας Γάλλων Εικαστικών Καλλιτεχνών (Fondation Taylor), του Διεθνούς Οργανισμού για την Εκπαίδευση μέσω της Τέχνης (INSEA), της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, της Ένωσης Ελληνίδων Επιστημόνων κ.ά.