Η Θεατρική Ομάδα των φοιτητών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Ομάδα παρουσιάζουν τη Δευτέρα 4, Τρίτη 5, Τετάρτη 6 και Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου το έργο του Martin Mc Donagh με τίτλο: “Ο Πουπουλένιος” (The Pillowman) σε μετάφραση της Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη.

Ώρα έναρξης: 21:00 *

Είσοδος Ελεύθερη

Για κρατήσεις θέσεων – πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 6949251367

(* το έργο απευθύνεται σε κοινό άνω των 15 ετών)

 

Η Θεατρική Ομάδα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο για Πέμπτη συνεχόμενη χρονιά προτίθεται να καταθέσει τη δουλειά της στο φιλοθεάμον κοινό της τοπικής κοινωνίας της Ρόδου και ελπίζουμε να συμβάλλει και αυτή με τη σειρά της στην αναζωπύρωση της πολιτιστικής δραστηριότητας γενικότερα και ειδικότερα στον τομέα του θεάτρου, στην ροδιακή κοινότητα και όχι μόνο.

Αντί βιογραφικού σημειώματος:

Η θεατρική ομάδα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο ανασυγκροτήθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 και συνεχίζει μέχρι σήμερα την ενεργή της συμμετοχή στο θεατρικό γίγνεσθαι του τόπου και όχι μόνο. Βασικός στόχος μας, μέσα από την επιλογή των θεατρικών έργων που ανεβάζουμε, είναι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σε ζητήματα που εντοπίζονται μέσα τις κύριες πηγές προβληματισμού του σύγχρονου κόσμου όπως πολιτικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά ζητήματα μέσω αυτού του μαγικού αλλά και διδακτικού κόσμου που ονομάζουμε θέατρο.

Θεατρικές παραστάσεις

  1. «Για μιας πεντάρας νιάτα» 2008-2009 των Ασημάκη Γιαλαμά & Κώστα Πρεντεντέρη.
  2. «Πολύχρωμα Αγγελούδια» 2009-2010 της Μαρίας Κίτρα
  3. «Ο επιθεωρητής  έρχεται» 2010-2011 του John B. Priestley σε μετάφραση Ζωής Ριγοπούλου
  4. «Σεμινάριο Βλακείας» 2011-2012 του Σάκη Σερέφα
  5. «Ο Πουπουλένιος» 2011-2012 του Martin Mc Donagh σε μετάφραση της Χριστίνας Μπάμπου Παγκουρέλη

 

Λίγα λόγια για το έργο και τον συγγραφέα:

Ο Μάρτιν Μακ Ντόνα (Martin McDonagh), επιτυχημένος θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης κινηματογράφου ιρλανδικής καταγωγής, θεωρείται ένα από τα πιο πολύπλευρα ταλέντα της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει καταξιωθεί ως σημαντικός θεατρικός συγγραφέας από νεαρή ηλικία και ενώ τα πολυβραβευμένα θεατρικά του κάνουν μεγάλη επιτυχία τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στο εξωτερικό. Αν και ο συγγραφέας εστιάζει μέσα από τον παραμορφωτικό φακό του κωμικού παραλογισμού στη βία, την καταπίεση και τον θάνατο, το έργο « Ο Πουπουλένιος » μιλά κυρίως για την ανθρώπινη λαχτάρα του «μια φορά κι έναν καιρό», για την ανάγκη του ανθρώπου να πει και να ακούσει ιστορίες για να αισθανθεί κοντά σε κάποιον, να πιαστεί από κάτι που έχει αρχή, μέση και τέλος για να καταφέρει να αντιμετωπίσει το χάος της πραγματικότητας. Ο Πουπουλένιος είναι ένα άγριο και τρομακτικό παραμύθι όπως και τα παιδικά παραμύθια όπου το παιδάκι βάζει από τον φόβο τις φωνές, ξέροντας όμως ότι θα γευτεί γρήγορα την ασφάλεια μιας αγκαλιάς που θα το καθησυχάσει. Και αυτή την αγκαλιά ξέρει να την προσφέρει ο ΜακΝτόνα.

Ένα ανακριτικό γραφείο και ένα κελί είναι οι χώροι όπου εκτυλίσσεται η ιστορία του Πουπουλένιου. Αλλά οι ιστορίες του έργου του ΜακΝτόνα μας ταξιδεύουν στο δωμάτιο ενός κοριτσιού που φτιάχνει μηλοανθρωπάκια, στο Χάμελιν του μαγεμένου αυλού, στο δασάκι όπου «καλλιεργήθηκε» ένας συγγραφέας, στη δύσκολη δουλειά του Πουπουλένιου και τις αυτοκτονίες μικρών παιδιών, στο θαύμα του μικρού πράσινου γουρουνιού, στα βασανιστήρια της μικρής Ιησούς και στην Κίνα με τις μακριές σιδηροδρομικές γραμμές.

Το έργο ξεκινά με τον Κατούριαν, έναν συγγραφέα που «ανακρίνεται από ένα δικτατορικό καθεστώς για το μακάβριο περιεχόμενο των διηγημάτων του και τις ομοιότητες που έχουν με έναν αριθμό παιδικών φόνων που γίνονται στην πόλη του». Η βία, σωματική και ψυχική, και οι καταπιεστικοί μηχανισμοί από το κλασικό ζευγάρι του καλού/κακού μπάτσου δίνουν τον τόνο σε μια σκοτεινή σκηνή που φωτίζεται από τις ανατροπές παράδοξων ιστοριών και κωμικών παρεξηγήσεων. Στο τέλος της πράξης, όμως, ο κόσμος του φανταστικού και του πραγματικού ταυτίζονται, όταν μαθαίνουμε ότι τα σκοτωμένα παιδιά των ιστοριών αντιστοιχούν στα αληθινά πτώματα τριών παιδιών!

Συντελεστές:

Συγγραφέας:  Martin Mc Donagh

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου Παγκουρέλη

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κεραμιδας

 

Στην σκηνή εμφανίζονται:

Τουπόλσκι: Μάριος Φεσόπουλος

Κατούριαν : Παναγιώτης Κεραμιδάς

Άριελ: Στέφανος Μπάστας

Μίσαλ: Κοσμάς Γκάνιας

Γονείς: Αναστασία Κωνσταντινίδου, Μανώλης Μαρκάκης

Μικρή Μαρία: Αποστολία Ντισλή

          

Μουσική επιμέλεια: Μαρία Κοπαλίδου, Αγγελική Ριγανά, Αθανασία Γιάντσιου, Παναγιώτης Κεραμιδάς

Επιμέλεια φωτισμού: Αγάπη Παπανίδου

Επιμέλεια κουστουμιών: Αννα Μαρία Χατζή

Σκηνογραφία: Αγάπη Παπανίδου

Φροντηστηριακό υλικό: Θεατρική Ομάδα

Make Up Artist: Αναστασία Κωνσταντινίδου

Σχεδιασμός Προγράμματος: Ιωάννης Αποστολόπουλος

Κείμενα Προγράμματος: Παναγιώτης Κεραμιδάς

 

Ευχαριστίες: Μαρία Αποστολοπούλου, Ελένη Αγναντοπούλου, Ιωάννη  Αποστολόπουλο, Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Ροδίων (Δ.Ο.Π.Α.Ρ), κ. Βρατσάλη Κωνσταντίνο καθώς και τις  Πολιτιστικές Ομάδες  Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών (Π.Ο.Σ.Α.Ε)