Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων στις δύο δημοτικές επιχειρήσεις ΔΕΥΑΡ και ΡΟΔΑ, μετά τα όσα είδαν το φώς της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες για αποφάσεις της κυβέρνησης, που έχουν σχέση, όπως έγραψαν με την αναστολή λειτουργίας των δύο επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια και της χτεσινής μέρας οι εργαζόμενοι με επικεφαλής τα συνδικαλιστικά τους όργανα, αλλά και τον πρόεδρο του ΕΚΡ Σάββα Χατζησάββα, συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο όπου και συνάντησαν το δήμαρχο Ρόδου.

Του μετέφεραν τον προβληματισμό τους και την αγωνία τους για το μέλλον υπό τη δαμόκλειο σπάθη των απολύσεων, και ζήτησαν για μία ακόμα φορά τη στήριξη της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως δήλωσαν αργότερα στα μέσα ενημέρωσης οι πρόεδροι των σωματείων εργαζομένων στις δύο επιχειρήσεις Μανώλης Κοντουδάκης και Λευτέρης Καρανικόλας θα περίμεναν το βράδυ μία ουσιαστική στήριξη στον αγώνα τους ακόμα και με την ομαδική παραίτηση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου που θα συνεδρίαζε εκτάκτως για το θέμα, σε περίπτωση που από το σημερινό κρίσιμο ραντεβού στην Αθήνα δεν υπάρξει θετική απάντηση.

Όπως είναι γνωστό σήμερα εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ και της ΡΟΔΑ μαζί με το δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και με την παρουσία των βουλευτών της Δωδεκανήσου πρόκειται να συναντηθούν στην Αθήνα για να επισκεφτούν τα αρμόδια υπουργεία.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ
Σε δηλώσεις του χτες ο πρόεδρος του ΕΚΡ Σάββας Χατζησάββας είπε τα εξής: «Καταφέραμε να ευαισθητοποιηθούν αυτοί που έπρεπε, να δουν ότι υπάρχει πρόβλημα και να προσπαθήσουν από κοινού να το λύσουν.

Έχουμε κάνει τις επαφές μας και με τους βουλευτές και με το δήμαρχο και τον περιφερειάρχη, και σήμερα το πρωί θα υπάρξει πολυμελής αντιπροσωπεία στην Αθήνα για να δούμε από κοντά τους υπουργούς και να πάρουμε επίσημες απαντήσεις και διαβεβαιώσεις.

Ναι μεν γίνεται μία αξιολόγηση των επιχειρήσεων αλλά μέχρι τώρα δεν πάρθηκε καμία απόφαση. Εμείς όμως δε μπορούμε να σταθούμε σε αυτές τις διαβεβαιώσεις, είναι στάχτη στα μάτια μας. Μόνο ο αγώνας των εργαζομένων μπορεί να δώσει λύση και διέξοδο στο πρόβλημα.

Αν εμείς πιστέψουμε τις ψεύτικες υποσχέσεις χαμένοι θα είμαστε εμείς, οι οικογένειές μας και ο κόσμος που θα χάσει δύο πολύ μεγάλες υποδομές που στήσαμε με αίμα, και με τα χρήματά μας.

Ο δήμαρχος πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα. Ότι δεν πάει άλλο και ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρχει μία τέτοια εξέλιξη. Μεταφέρω τη δήλωση που έκανε ο δήμαρχος Ηρακλείου για τη ΔΕΥΑ Ηρακλείου. Είπε τρεις λέξεις: δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει. Τέτοια αποφασιστική στάση πρέπει να δείξουμε και εμείς. Θέλω όμως να στείλω και ένα μήνυμα. Σε αυτό τον αγώνα οι εργαζόμενοι της ΡΟΔΑ και της ΔΕΥΑΡ να μην είναι μόνοι τους. Πρέπει οι κοινωνικοί φορείς να επιστρατευτούν.

Κάνω έκκληση και απευθύνομαι στους εργαζόμενους του δήμου τους μόνιμους υπαλλήλους του δήμου να είναι δίπλα στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΡ και της ΡΟΔΑ. Κι εκείνοι έδωσαν μάχες το προηγούμενο διάστημα κοντά στους μόνιμους υπαλλήλους που έδιναν τη δική τους μάχη. Το μέτωπο πρέπει να είναι αρραγές»

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
«Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπάλληλων Ρόδου, συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΡΟΔΑ και της ΔΕΥΑΡ. Δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό τους διότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι απαραίτητες ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του νησιού μας όπως τις προσέφεραν τόσα χρόνια.

Καλούμε όλους τους βουλευτές της Δωδεκανήσου να πάρουν θέση άμεσα και συστρατευθούν με όλους εμάς για να αποτραπεί το κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων. ʼλλη εξέλιξη θα μας βρει απέναντι τους».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου ανέφεραν ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσει ξαφνικό θάνατο για μια σειρά από δημοτικές επιχειρήσεις δύο εκ των οποίων βρίσκονται στην περιοχή μας.
Πρόκειται για τη ΔΕΥΑΡ του νησιού της Ρόδου και τη Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνίων ΡΟΔΑ.

Είναι εύλογη η απορία που έρχεται στο μυαλό του απλού πολίτη: Είναι τόσο πρόχειρη η διοικητική μεταρρύθμιση που επιχειρούν και είναι τόσο ανίκανοι να την εφαρμόσουν ή εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα; Πως αλλιώς μπορεί κανείς να σκεφτεί γι’ αυτή τη συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή. Είναι προφανές ότι προκειμένου να ικανοποιήσουν τους δανειστές και την τρόικα δεν θα σταματήσουν πουθενά.

Δεν τους ενδιαφέρει ότι ένα νησί θα βρεθεί με προβληματικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως δεν τους ενδιαφέρει ότι η μοναδική δημοτική επιχείρηση συγκοινωνιών στην Ελλάδα θα κλείσει αφήνοντας κενό το συγκοινωνιακό της έργο, δεν τους ενδιαφέρει καν τι θα απογίνουν οι οικογένειες των εργαζομένων.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει οποιοδήποτε τέτοιο σχεδιασμό.
Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και της ΔΕΥΑΡ.
Ζητούμε από τους τοπικούς φορείς και τα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.
Η σιωπή είναι συνενοχή! Θα συνεχίσουμε να σιωπούμε όταν όλα γύρω μας καταρρέουν;
Δεν θα φύγουν αν δεν τους διώξουμε! Όλοι μαζί για την ανατροπή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
«Την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κλεισίματος των δύο δημοτικών Επιχειρήσεων του Δήμου Ρόδου, ΔΕΥΑΡ και ΔΕΣ ΡΟΔΑ, με «ξαφνικό θάνατο», εκφράζει το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου στέκεται αλληλέγγυο στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες από πλευράς Κυβέρνησης και Τρόϊκας, που μοναδικό στόχο έχουν τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού απολύσεων που αποφασίσθηκε.

Οι δύο επιχειρήσεις επιβάλλεται να συνεχίσουν το έργο τους, όπως το προσέφεραν τόσα χρόνια στο κοινωνικό σύνολο. Η μεν ΡΟΔΑ, μια κοινωφελής επιχείρηση με προσφορά στη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των ντόπιων και των επισκεπτών του νησιού μας, που δεν επιβαρύνει σε καμία περίπτωση τον κρατικό προϋπολογισμό, θα αφήσει ακάλυπτο το συγκοινωνιακό τομέα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η δε ΔΕΥΑΡ ως η μοναδική επιχείρηση που διαχειρίζεται το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό και την αποχέτευση θα «διαγραφεί» σε μία ημέρα, χωρίς να έχουν υπολογισθεί οι συνέπειες».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΕ
Η παραχώρηση των Αστικών Συγκοινωνιών σε επιχειρηματικά συμφέροντα –κοινοπραξίες δεν είναι ούτε «ξαφνικός θάνατος»,  ούτε σημερινή επιταγή της Τρόϊκας και των Μνημονίων, αλλά  είναι δρομολογημένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σε προ μνημονίου εποχή αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Όσοι  λοιπόν τόσα χρόνια,  αθώωναν και εξακολουθούν προκλητικά και μεθοδευμένα να εξωραΐζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, την ίδια ώρα που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις συνέπειές της στους εργαζόμενους, είναι ένοχοι. Είναι ξεκάθαρη η στάση τους, όπως το έδειξαν μέχρι τώρα με τις ιδιωτικοποιήσεις, με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με τις απολύσεις.

Είναι ακόμα πιο ξεκάθαρη η στάση τους όταν προτείνουν ως μόνη διέξοδο, τον μονόδρομο-αδιέξοδο για τους εργαζόμενους της ΕΕ και των μονοπωλίων. Κάνουν καθημερινά τη ζωή μας κόλαση, για να παραμείνουν και να γίνουν ακόμα πιο ισχυροί, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που στηρίζουν. Ως εδώ με τη σωτηρία τους, ως εδώ οι θυσίες για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Ή εμείς ή αυτοί. Το δίλημμα μπαίνει κάθε μέρα και πιο επιτακτικά για κάθε εργαζόμενο, για κάθε άνθρωπο του μόχθου. Ή με τα μονοπώλια, ή με το λαό.
Αυτοί είναι οι  δύο δρόμοι ανάπτυξης και η επιλογή στα χέρια των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση είναι υπηρέτης των μονοπωλίων. Γι’ αυτό σε συντονισμό με το μαύρο μπλοκ ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και όλων των κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων που δεν αμφισβητούν ούτε ‘’κατά κεραία’’ την Λυκοσυμαχία της Ε.Ε μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο.

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί όχι μόνο τους εργαζόμενους στα αστικά λεωφορεία αλλά το σύνολο των εργαζόμενων στο νησί να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα για δωρεάν μετακίνηση όλη την ημέρα των ανέργων, των συνταξιούχων, των    απόρων, των πολυτέκνων, των αναπήρων, των φοιτητών και των μαθητών, των φαντάρων και άλλων ευπαθών ομάδων.

Με δωρεάν μετακίνηση των εργαζομένων κατά τις ώρες που πάνε και γυρίζουν από τη δουλειά τους. Με εργαζόμενους επαρκείς σε αριθμό , με σταθερή και μόνιμη δουλειά  με πλήρη δικαιώματα».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η μέθοδος της δια δημοσιευμάτων ενημέρωσης της κοινής γνώμης και προετοιμασίας της κοινωνίας για επερχόμενες αλλαγές είναι γνωστή και συνηθισμένη.
Τα κατευθυνόμενα κέντρα πληροφόρησης-παραπληροφόρησης του ελληνικού λαού έχουν συγκεκριμένη στόχευση.

Σταδιακά και μεθοδικά προετοιμάζουν το κλίμα και διαμορφώνουν το τοπίο μέσα στο οποίο θα δημιουργηθούν και θα αναπτυχθούν βάρβαρες και αντιλαϊκές πολιτικές.
Πολιτικές οι οποίες εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Πολιτικές που βάλλουν κατά της κοινωνίας, αναπαράγουν την ύφεση και αυξάνουν την ανεργία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και δημοσιεύματα εφημερίδων που αφορούν «ξαφνικό θάνατο»-κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών «ΡΟΔΑ» του Δήμου Ρόδου.
Η Δημοτική επιχείρηση που υπάρχει και εξυπηρετεί τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και του νησιού από το 1951.

Η κοινωφελής δημοτική επιχείρηση που απασχολεί 100 εργαζόμενους δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, και επί τόσα χρόνια προσφέρει αξιόπιστες υπηρεσίες και έργο.

Απερίφραστα και με τον πιο κατηγορημστικό τρόπο δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους της επιχείρησης, στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις του «Συνδικάτου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Συγκοινωνιών και στα Αστικά-Υπεραστικά ΚΤΕΛ Ν. Δωδεκανήσου», μέλους της Ομοσπονδίας μας και όλων των εργαζόμενων στις Δημοτικές επιχειρήσεις.

Με κάθε δυνατό και νόμιμο τρόπο θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε δυσάρεστες εξελίξεις για την επιχείρηση, τους εργαζόμενους και την κοινωνία του νησιού.
Καλούμε την Πολιτεία να αναθεωρήσει τα καταστροφικά της σχέδια.
Καλούμε τους κατοίκους του νησιού να συμπαρασταθούν και να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε εγρήγορση και επαγρύπνιση.
Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας.
Μαζί θα παλέψουμε για το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία.
Μαζί θα αντιπαλέψουμε τα σχέδια της ύφεσης και της παρακμής.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Πηγή Ροδιακή