Τα Χριστούγεννα είναι η σημαντικότερη γιορτή των παιδιών! Τα περιμένουν με ανυπομονησία, γιατί δεν έχουν σχολείο, γιατί περιμένουν τα δώρα από τον Άγιο Βασίλη, για τον ιδιαίτερο στολισμό, για τις διάφορες λιχουδιές. Πώς, όμως τα παιδιά μας ζουν τα Χριστούγεννα; Με τα έτοιμα γλυκά που αγοράζει και δε φτιάχνει πια η μητέρα; Με τα κάλαντα που δεν ξέρουν να πουν ή κι όταν βγουν να τα πουν, βρίσκουν τις πόρτες μας κλειστές; Με τα αμέτρητα, πανάκριβα δώρα; Παρακάτω ακολουθούν μερικές ιδέες και συμβουλές για να γιορτάσουμε με οικογενειακή ζεστασιά την πιο μαγική γιορτή μικρών και μεγάλων!

• Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει τα κάλαντα όσο μικρό κι αν είναι! Ξεκινήστε αρκετά νωρίς, ώστε να έχει χρόνο να εξασκηθεί. Τα κάλαντα είναι εξαιρετική άσκηση μνήμης .
• Ενθαρρύνετε το παιδί σας να λάβει μέρος στο στόλισμα του σπιτιού, του τραπεζιού, του δέντρου. Αυτού του είδους οι δραστηριότητες βοηθούν στην ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων αλλά και στη δημιουργία οικογενειακής θαλπωρής.
• Γεμίστε ένα κουτί με υλικά όπως κουκουνάρια, χρωματιστές κορδέλες, χαρτί, χαρτόνια, μπογιές, ψαλίδι και κόλλα- και δείξτε στα παιδιά πώς να σχεδιάσουν στολίδια για το δέντρο, ένα δώρο για τη γιαγιά και τον παππού ή ευχητήριες κάρτες. Με αυτό τον τρόπο τονίζεται η συναισθηματική αξία του δώρου και παιδί σας μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματά του στους ανθρώπους που αγαπά.
• Προτρέψτε τα παιδιά να γράψουν γράμμα στον Άγιο Βασίλη! Σημαντική άσκηση γραφής.
• Φτιάξτε μπισκοτάκια, μελομακάρονα, κουραμπιέδες για να μοσχοβολήσει όλο το σπίτι και ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει στην κουζίνα. Είναι εξαιρετικός χώρος για εξάσκηση στα μαθηματικά!
• Παρακινείστε το παιδί να χαρίσει πράγματα και σε άλλους ανθρώπους. Μπορείτε να διαλέξετε μαζί παιχνίδια και ρούχα που δεν χρειάζεται και να τα χαρίσετε σε ένα ίδρυμα ή στην εκκλησία της γειτονιάς σας. Έτσι, το παιδί σας θα μάθει να μοιράζεται και να προσφέρει.
• Ένα δώρο είναι αρκετό. Δεν χρειάζεται άλλο δώρο τα Χριστούγεννα και άλλο την Πρωτοχρονιά. Αυτό θα δώσει περισσότερη αξία στο δώρο που θα χαρίσετε στο παιδί σας και θα το διδάξει να εκτιμά πιο πολύ το δώρο που του χαρίζει κάποιος.
• Μην προσπαθήσετε να καλύψετε την απουσία σας κάνοντας πολλά δώρα. Αγοράζοντας στο παιδί σας όλα όσα θέλει και ικανοποιώντας κάθε απαίτησή του, το μόνο που επιτυγχάνετε είναι να γίνεται ακόμη πιο απαιτητικό.
• Εάν το παιδί σας ζητάει επίμονα κάτι που είναι πολύ ακριβό και δυσκολεύεστε να το αγοράσετε, μη διστάσετε να του πείτε την αλήθεια. Καλύτερα να του πείτε την αλήθεια παρά χίλιες άλλες δικαιολογίες της στιγμής που πιθανόν να μην ισχύουν.
• Μία βόλτα στους στολισμένους δρόμους, μια χριστουγεννιάτικη παράσταση, θέατρο ή συναυλία θα κάνει το παιδί να νιώσει χαρά και να καταλάβει και τον εορταστικό χαρακτήρα των Χριστουγέννων. Επίσης είναι μια ευκαιρία να κάνετε και κάτι εποικοδομητικό μαζί για το οποίο μπορείτε μετά να συζητήσετε.

Κλείνοντας, ας μη ξεχνάμε πως το πολυτιμότερο δώρο είναι ο χρόνος που θα αφιερώσουμε στα παιδιά μας, μαζί με την αγάπη μας και την αγκαλιά. Τα δώρα δεν είναι παρά
μόνο συμπληρωματικά και αποτελούν ένα μικρό κομμάτι της γιορτής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!
Κινούς Φωτεινή