Αρχική Ρόδος 8 Μαρτίου 2014: Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

8 Μαρτίου 2014: Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

0
8 Μαρτίου 2014: Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η 8η Μαρτίου, η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, είναι ημέρα μνήμης και απολογισμού των αγώνων των γυναικών για την κοινωνική, οικονομική και πολιτική τους ισοτιμία και χειραφέτηση.

Στις 8 Mαρτίου του 1857, στη Nέα Yόρκη, οι γυναίκες που δούλευαν στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού ξεσηκώθηκαν. Έκαναν την πρώτη καταγεγραμμένη στην ιστορία απεργία γυναικών εργαζομένων, διαδήλωσαν για τη μείωση των ωρών εργασίας, για ημερομίσθια ίσα με τους άνδρες και για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ζωής. H απεργία πνίγηκε στο αίμα. Είχε όμως γίνει η αρχή. Ακολούθησαν κι άλλοι αγώνες, διεκδικήσεις, και κατακτήσεις δικαιωμάτων από τα γυναικεία και φεμινιστικά κινήματα που άλλαξαν προς το καλύτερο τη ζωή όχι μόνο των γυναικών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Οι γυναίκες κατέκτησαν το δικαίωμα στην εργασία, τη συμμετοχή στα συνδικάτα, στην πολιτική και κοινωνική ζωή.
Στην εποχή μας, μια εποχή άκρατου νεοφιλελευθερισμού, όλα αυτά αμφισβητούνται και εκριζώνονται. Μεσούσης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στη χώρα μας κινδυνεύουμε να γυρίσουμε τόσο πίσω, χάνοντας έναν αιώνα κατακτήσεων, με νέες μορφές ανισότητας αλλά και κατακερματισμού των εργαζομένων. Ο δραματικός αντίκτυπος των μνημονιακών πολιτικών στην εργαζόμενη γυναίκα, στη γυναίκα-μητέρα, κάνει αυτή την ημέρα μνήμης περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ.
Η συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην απασχόληση στην Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση και μάλιστα είναι από τις μεγαλύτερες των χωρών της Ευρώπης. Οι γυναίκες αποτελούν το 63% των μερικά απασχολουμένων, με μισθούς εξευτελιστικούς -κάτω από το όριο της φτώχειας-. Χιλιάδες είναι οι ανασφάλιστες, σε άλλες περιπτώσεις απολυμένες λόγω εγκυμοσύνης. Με εργασιακές συνθήκες εκμετάλλευσης, απειλών και σεξουαλικής παρενόχλησης. Οι γυναίκες αναγκάζονται να αναπληρώσουν το διαλυμένο κοινωνικό κράτος με διπλά και τριπλά ωράρια, φροντίζοντας παιδιά και ηλικιωμένους, Αμεα και βρίσκονται αποκομμένες από το χώρο της συλλογικής εργασίας και από τη συνδικαλιστική οργάνωση. Οι όποιες κοινωνικές δομές υπήρχαν καταργούνται, όπως η βοήθεια στο σπίτι, υποβαθμίζονται ή και δεν επαρκούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ολοήμερα σχολεία, δομές που μερικώς ανακούφιζαν τις γυναίκες.

Οι πολιτικές των μνημονίων που καταργούν συλλογικές συμβάσεις, αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης, ακυρώνουν παροχές όπως τα νοσήλια στα δημόσια μαιευτήρια, φορτώνοντας στις πλάτες των γυναικών εντείνουν τις ανισότητες και διακρίσεις εις βάρος τους. Επιπρόσθετα, η ενδοοικογενειακή βία ήταν και είναι η βασικότερη αιτία θανάτου γυναικών στο δυτικό κόσμο. Τα ακραία φαινόμενα βίας που καταγράφονται εν μέσω κρίσης αυξάνονται δραματικά.
Κι όμως, παρά τις επιθέσεις στα δικαιώματά τους, οι γυναίκες είναι παρούσες στους αγώνες, αποφασισμένες να αντισταθούν στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων τους. Παρούσες στους συλλογικούς αγώνες, στα κοινωνικά κινήματα, στις απεργίες, στα συνδικάτα, στις γειτονιές, στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.
Οι γυναίκες αγωνίζονται για πλήρη εργασία με ασφάλιση, ίσα δικαιώματα για όλες και όλους, για την εξάλειψη της βίας, για το δικαίωμα στη δωρεάν αντισύλληψη, στην άμβλωση, στη γέννα, αγωνίζονται ενάντια στο σεξισμό και στις διακρίσεις με βάση το φύλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό, ενάντια στις διακρίσεις κατά των μεταναστριών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τις γυναίκες που βγαίνουν στο δρόμο της αντίστασης και των διεκδικήσεων: για δουλειά, αξιοπρέπεια, κράτος πρόνοιας, για το δικαίωμα να αποφασίζουν για το σώμα και τη ζωή τους. Τις καθαρίστριες, τις γυναίκες στην Κερατέα και στις Σκουριές, τις γυναίκες της Ευρώπης και της Αραβικής Άνοιξης, τις γυναίκες στις Ινδίες που σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου πλήττονται, από την καπιταλιστική κρίση αλλά και ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ.
Ανατρέπουμε την πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας, της βίας και των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών. Κερδίζουμε τα δικαιώματά μας!
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ!