Ύστερα από πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής στις 19.6.14, πραγματοποιήθηκε προχθές στις 7 το βράδυ συνάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη με Δημάρχους των νησιών του Αιγαίου, οι οποίοι του εξέθεσαν αναλυτικά ο καθένας τα προβλήματα του νησιού τους στον τομέα της Υγείας.  Στόχος της συνάντησης αυτής ήταν η άμεση ενημέρωση του νέου Υπουργού επί των προβλημάτων, ούτως ώστε να ενταχθούν οι σχετικές προτάσεις στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο την επόμενη βδομάδα στη συνεδρίαση του Α’ Θερινού Τμήματος της Βουλής.

Ως βασικό πρόβλημα σχεδόν για όλα τα νησιά αναφέρθηκε η ανάγκη στελέχωσης με δύο γιατρούς, ούτως ώστε να υπάρχει πάντα γιατρός στη διάθεση των ασθενών αλλά και να μπορούν οι γιατροί να παίρνουν τις άδειες και τα ρεπό που ως εργαζόμενοι δικαιούνται.

Το δεύτερο πρόβλημα που αναφέρθηκε ήταν ότι εκεί που υπάρχει θέση για ένα μόνο γιατρό, δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αιτήσεις για να καταλάβουν τη θέση.

Εκείνο που επίσης αναδείχτηκε στη συνάντηση είναι ότι η έλλειψη γιατρών δεν περιορίζεται μόνο στα μικρά νησιά αλλά αφορά και τα νοσοκομεία των μεγαλυτέρων νησιών.  Γι’ αυτό και στην αμέσως προσεχή συνεδρίαση του Α’ Θερινού Τμήματος της Βουλής οπότε και θα συζητηθεί το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, θα προστεθούν διατάξεις που έχει εισηγηθεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κρεμαστινός, ο οποίος έχει οριστεί και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση.

Για τον σκοπό αυτό άλλωστε έχει καταθέσει συγκεκριμένες προσθήκες-τροπολογίες όπως α) Να παρατείνεται υποχρεωτικά η θητεία του επικουρικού γιατρού μετά τη λήξη της έως ότου αναλάβει ο επόμενος που διορίζεται στη θέση του ώστε να μην παρατηρούνται τα κενά που εμφανίζονται σήμερα και β) Να μη γίνεται δεκτή η παραίτηση γιατρού υπαίθρου προκειμένου να κάνει ιατρική ειδικότητα (και να μένει κενή η θέση του μέχρι να διοριστεί άλλος) αλλά να μπορεί να τοποθετείται ως υπεράριθμος για την έναρξη ή συνέχιση της ειδικότητάς του.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι πρόσφατα έχουν ψηφιστεί κι άλλες διατάξεις, που πρότεινε ο κ. Κρεμαστινός και που λύνουν χρόνια προβλήματα όπως: α) Η υποχρεωτική θητεία υπηρεσίας υπαίθρου για τους γιατρούς που θέλουν να υπηρετήσουν στο ΕΣΥ, β) Η δυνατότητα των ΟΤΑ να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα στους επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς της περιοχής τους γ) Η θεσμοθέτηση ειδικών κινήτρων για τους γιατρούς αυτούς καθώς και η υποχρέωση των μεγάλων νοσοκομείων να αποστέλλουν ειδικευμένους γιατρούς στα Κέντρα Υγείας που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους, δ) Η εγκατάσταση μονάδων του ΕΚΑΒ σε Κάλυμνο, Λέρο και Κάρπαθο.

Τέλος, ο κ. Κρεμαστινός, απευθυνόμενος στον Υπουργό κ. Βορίδη, του υπενθύμισε τη δυνατότητα που του παρέχει  το Σύνταγμα να προσθέσει στο νομοσχέδιο ειδικές διατάξεις που αφορούν αποκλειστικά τη νησιωτική Ελλάδα λόγω της ιδιαιτερότητάς της, οι οποίες θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων που αναφέρθηκαν.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες στη συνάντηση ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για να ανταποκριθεί στα βασικά τους αιτήματα.