Συνάντηση είχε την Παρασκευή η βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου, κ. Παναγιώτη Καραγιάννη και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Νίκο Κουκούλη, παρουσία του γραμματέα του Συλλόγου, κ. Κώστα Σπανού και του ταμία, κ. Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της βουλευτού Δωδεκανήσου, σε συνέχεια του ζητήματος που έχει ανακύψει με την απόφαση της συγκυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Για το ζήτημα αυτό η Μίκα Ιατρίδη είχε εκφράσει με επιστολή της προς τους δύο προέδρους την αντίθεση της, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεννόηση με τους δανειστές, επιδιώκει την καταστροφή της μεσαίας και μικρομεσαίας επιχείρησης, επιδιώκει να σπάσει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

Στη συνάντηση, πέρα από το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, τέθηκαν και άλλα ζητήματα που απασχολούν το εμπορικό κόσμο, όπως η έξαρση του φαινομένου της άγρας των πελατών και του κατευθυνόμενου εμπορίου.

Η έξαρση αυτή, τόνισαν οι δύο πρόεδροι, δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού και δημιουργεί κάκιστη εικόνα στον τουρισμό μας, με δεδομένο ότι αυτοί που επιδίδονται στην άγρα πελατών γίνονται εριστικοί και προκαλούν ακόμα και τα γραπτά παράπονα των τουριστών.

Περαιτέρω, σημείωσαν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, πολλές από τις δραστηριότητες που προβάλλονται ακόμα και στις παραλίες, όπως οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων, δεν φαίνεται να είναι νόμιμες, με αποτέλεσμα το ίδιο το κράτος να χάνει σημαντικά έσοδα.

Ο κ. Καραγιάννης ενημέρωσε τη Μίκα Ιατρίδη για το πόσο σημαντικό είναι για τον εμπορικό κόσμο της Ρόδου, αλλά και των Δωδεκανήσων γενικότερα, να δοθεί ιδιαίτερη νομοθετική μέριμνα στην αντιμετώπιση του κατευθυνόμενου εμπορίου και να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές για όσους επιμένουν να κατευθύνουν, χωρίς να έχουν την άδεια ασκήσεως του οικείου επαγγέλματος, δυνητικούς πελάτες προς συγκεκριμένες υπηρεσίες ή καταστήματα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμα το ζήτημα της διατήρησης του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά, η τήρηση και η εφαρμογή του άρθρου του Συντάγματος για τη νησιωτικότητα και η άσκηση περισσότερης πίεσης σχετικά με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες με τον ΟΑΕΕ, κυρίως σε ζητήματα αποσύνδεσης των εισφορών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τυχόν οφειλές σε εισφορές για τη συνταξιοδοτική κάλυψη.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης η Μίκα Ιατρίδη σημείωσε τα εξής:

«Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις. Από τη μεριά μου, θα φέρω στη Βουλή όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εμπόρους, ώστε να πιέσουμε για την εξεύρεση των απαραίτητων λύσεων. Πρέπει να αντιταχθούμε στην πολιτική που οδηγεί τον εμπορικό κόσμο στον αφανισμό για να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα, ειδικά αν θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη τα κέρδη της οποίας θα μένουν στον τόπο μας».