«Άνοιγμα» προς τα σχολεία της χώρας μας πραγματοποιεί η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου με πρωτοβουλία της Αντιδημάρχου Τουρισμού κυρίας Μαρίζας Χατζηλαζάρου με στόχο την αναβίωση του Μαθητικού Τουρισμού. Με μία επιστολή που απεστάλη στους Διευθυντές και τα μέλη των δεκαπενταμελών Συμβουλίων σε επιλεγμένα σχολεία της Αττικής, απευθύνεται πρόσκληση ώστε οι μαθητές να επιλέξουν τη Ρόδο για την πραγματοποίηση της μαθητικής τους εκδρομής στη σχολική χρονιά που διανύουμε.

Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην επιστολή, «η Ρόδος ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη και ως ο πέμπτος στον κόσμο σε μία δημοσκόπηση που διενήργησε η δικτυακή Υπηρεσία ταξιδιωτικών συμβούλων του Trip Advisor. Είναι ένας προορισμός που διαθέτει τα πάντα: πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, Μεσαιωνική Πόλη που αποτελεί προστατευόμενο μνημείο της UNESCO, ιστορικό πλούτο, πολυάριθμα και καλά διατηρημένα ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα, σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, θαυμάσια έργα αρχιτεκτονικής, μεσαιωνικά κάστρα, γραφικά παραδοσιακά χωριά, εξαιρετικό φυσικό πλούτο, σημαντικά θρησκευτικά μνημεία και παραδοσιακή γαστρονομία. Η μέση θερμοκρασία την περίοδο μέχρι τις εορτές των Χριστουγέννων κυμαίνεται ανάμεσα στους 14 με 18 βαθμούς Κελσίου και συνήθως ο καιρός είναι καλός. Για τους λόγους αυτούς σας απευθύνουμε πρόσκληση να την επισκεφθείτε και να την εξερευνήσετε».

Την επιστολή συνόδευσε ενημερωτικό υλικό της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου ώστε οι μαθητές και οι καθηγητές των σχολείων να αποκτήσουν μια πρώτη εικόνα για τη Ρόδο ως τουριστικό προορισμό.

Σύμφωνα με την κυρία Χατζηλαζάρου, «στόχος της Διεύθυνσης Τουρισμού είναι η προσέλκυση ενός σημαντικού αριθμού μαθητών ώστε να γίνει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Για το σκοπό αυτό πρόκειται να πραγματοποιηθεί άμεσα μία σύσκεψη με όλους τους φορείς του τουρισμού προκειμένου να χαραχθεί μία κοινή στρατηγική με στόχο την επαναφορά, την προώθηση και τη στήριξη του μαθητικού τουρισμού που ήταν ιδιαίτερα αναπτυγμένος τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Μάλιστα θα γίνουν σύντομα παρεμβάσεις και στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία σε σχέση με τα σχολεία της χώρας μας, επόμενος στόχος θα είναι η προσέγγιση και των σχολείων του εξωτερικού».