Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών για ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τα νησιά μας προχώρησε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, κ. Χ. Κόκκινος. Είχε συνάντηση εργασίας και κατέθεσε προτάσεις στην αναπληρωτή Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά για θέματα που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη.

Ο κος Κόκκινος:

– Μετέφερε στην κα Υπουργό την αγωνία που υπάρχει στους κατοίκους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την ομαλή εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, αφού η συντριπτική τους πλειοψηφία επηρεάζεται από την πορεία της .

– Ζήτησε από την Υπουργό να περάσει μήνυμα πολιτικής σταθερότητας για την χώρα μας ,προκειμένου οι Tour Operators να την επιλέγουν ως σταθερό προορισμό και να εισρεύσουν απρόσκοπτα στην Ελλάδα τα εκατομμύρια των τουριστών , η πλειοψηφία των οποίων επιθυμούν να έλθουν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

– Στις προτάσεις που κατέθεσε πρότεινε καινοτόμες λύσεις και δράσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στα πλαίσια της στήριξης της βαριάς τουριστικής μας βιομηχανίας.

– Επίσης πρότεινε στην Υπουργό την ενίσχυση και την καλύτερη οργάνωση της επαγγελματικής Τουριστικής Εκπαίδευσης, αναφερόμενος ειδικότερα στην αναβάθμιση του ρόλου της ΑΣΤΕΡ( εφαρμογή νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σύγχρονων συγγραμμάτων, θεσμοθέτηση μεταπτυχιακών σπουδών κ.α) .

– Τόνισε την ανάγκη για αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ 2015-2020 σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης – κυρίως τους χειμερινούς μήνες- όταν δηλαδή οι περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό είναι άνεργοι.   Αυτό θα συντελέσει στη δια βίου εκπαίδευση και επιμόρφωση τους, αλλά και στην ενίσχυση του εισοδήματος τους.

– Ο κος Χ.Κόκκινος επισήμανε ότι είναι ανάγκη η διαμόρφωση τουριστικής συνείδησης για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που ούτως ή άλλως εμπλέκεται άμεσα και έμμεσα με τον Τουρισμό. Επιπλέον είναι αναγκαίες εκδηλώσεις και στις δεκατρείς (13) Περιφέρειες της χώρας(με την στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων κτλ.) που θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

-Επίσης ο κος Κόκκινος επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης των συγκοινωνιών στις τουριστικές περιοχές της χώρας που φιλοξενούν εκατομμύρια τουρίστες κυρίως την θερινή περίοδο, αλλά και την ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου με την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού(θρησκευτικός, συνεδριακός, ορειβατικός, καταδυτικός, ιατρικός, αθλητικός, γαστρονομικός κ.τ.λ.) .

Απαιτείται στενή συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με τις Περιφέρειες της Χώρας , για συντεταγμένη και ομαλή παρουσία της Ελλάδος στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις αλλά και στην ολοκλήρωση έργων υποδομών που θα δίνουν ώθηση στον τουρισμό.

Τέλος, ο κος Κόκκινος τόνισε την ανάγκη η κα Υπουργός να επισκεφτεί τα νησιά μας , να συζητήσει με όλους τους τοπικούς φορείς και εξέφρασε την ευχή να συνεχίσει και φέτος πετυχημένη πορεία του τουρισμού στην χώρα μας .