Σήμερα έχουμε σκοπό την ανάδειξη των θέσεών μας στον αγώνα όλων ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και ίσως αρκετοί αναρωτήθηκαν πώς και επιλέγουμε ένα τέτοιο θέμα, τη στιγμή που ο κόσμος καίγεται, τα κανάλια μιλάνε για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και τόσα άλλα που αφορούν οπωσδήποτε τους εργαζόμενους της χώρας μας. Στην αντίληψη του ΚΚΕ, αυτά δεν είναι διαφορετικά προβλήματα. Η νέα συμφωνία, που επίκειται αυτές τις μέρες να υπογραφεί, θα είναι εξίσου αντιλαϊκή με τις προηγούμενες, είναι επώδυνη, προβλέπει μέτρα βάρβαρα για το λαό μας. Ο ελληνικός λαός έχει ματώσει αυτά τα χρόνια με τα προηγούμενα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους και βεβαίως θα εξακολουθεί να ματώνει και με τη νέα συμφωνία. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θεωρούμε ότι ο λαός μας δεν πρέπει να φοβηθεί τη ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Βεβαίως, θα πρέπει να είναι κουμπωμένος απέναντι στις διάφορες «ρήξεις» που λένε κάποιες πολιτικές δυνάμεις και μέσα από τη σημερινή κυβέρνηση, μια «ρήξη- καρικατούρα» όπως την έχουμε ονομάσει, που αφορά μόνο το νόμισμα, την επιστροφή στη δραχμή, χωρίς καμιά προοπτική ουσιαστικά για το λαό και τον τόπο και με νέα μέτρα που θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Αυτό που χρειάζεται να γίνει, κατά την άποψή μας, είναι ο ελληνικός λαός να πει κατηγορηματικά «όχι» σε αυτή τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία, να παλέψει για κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, να ζητήσει ανάκτηση των απωλειών του λαϊκού εισοδήματος που είχε τα χρόνια της κρίσης και βεβαίως σε ρήξη όλα αυτά με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, που σημαίνει πρόγραμμα πάλης για αποδέσμευση, για κοινωνικοποίηση, για μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό πραγματικά στην εξουσία. Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ όπως αναφέραμε και παραπάνω δεν είναι ξεχωριστά προβλήματα.

 Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σταθερά και αταλάντευτα παλεύουν ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, παλεύουν να ξεριζωθούν μια για πάντα οι αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, αιτίες που δεν έπεσαν από τον ουρανό, αλλά έχουν τη ρίζα τους στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, το καπιταλιστικό σύστημα, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η διακίνηση των ναρκωτικών αποτελεί μια τεράστια «μπίζνα», γιατί αυτό έχει ανάγκη η καπιταλιστική οικονομία. Τα κέρδη αυτής της «μπίζνας» από την κατασκευή, την εμπορία, τη διακίνηση είναι τεράστια. Υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 500 δισ. δολάρια ετησίως.

Εξάλλου, με ωμό κυνισμό, οι καπιταλιστές, όπου Γης, σε ΗΠΑ και ΕΕ, ομολογούν, μέσω εκθέσεών τους, αυτά που τα αστικά κόμματα, η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εδώ στην χώρα μας κρύβουν.

Όπως για παράδειγμα ότι ο πόλεμος και η κατοχή του Αφγανιστάν έχει να κάνει με το ότι εκεί παράγεται το 87% του οπίου παγκοσμίως. Η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν άρχισε με τη σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ και ΕΕ τη δεκαετία του ’80, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι Ταλιμπάν – τότε σύμμαχοι της Δύσης – που «μάχονταν ενάντια στη σοβιετική εισβολή».

Αυτό είναι το αποκρουστικό πρόσωπο του συστήματος που ζούμε, που όλοι τους, πλην ΚΚΕ, υποστηρίζουν!

Στις νέες ανάγκες που έφερε η καπιταλιστική κρίση, το σύστημα προσαρμόζεται με τις ευλογίες των διαχειριστών του και σ’ αυτό το επίπεδο. Στη χρήση ναρκωτικών το σύστημα βρίσκει το «φάρμακο» – προσαρμόζεται: Στο διαδίκτυο εντοπίστηκαν σε χώρες της ΕΕ 651 ιστοσελίδες που πωλούσαν «νόμιμα» ψυχοτρόπα, ενώ εντοπίζονται 30 νέες που το χαρακτηριστικό τους είναι ότι με ελάχιστες ποσότητες μπορούν να παραχθούν χιλιάδες δόσεις. Για παράδειγμα: Με 750 γραμμάρια MDMA μπορούσαν να παραχθούν 10.000 δόσεις. Έτσι, με πολύ μικρό κόστος ρίχνονται στις «πιάτσες» πολλά νέα ναρκωτικά με σκοπό να δημιουργηθεί μια ευρύτερη και ακόμη πιο επικίνδυνη αγορά. 81 νέες ουσίες αναφέρθηκαν το 2013.

Θέλουν το λαό του χεριού τους, με θολούρα στο μυαλό, με τα κεφάλια κάτω.

Σε ένα ανελεύθερο σύστημα, που όχι μόνο αναπαράγει το πρόβλημα των ναρκωτικών, αλλά και προπαγανδίζει τον αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο διαχωρισμό “μαλακά-σκληρά”, η χρήση ναρκωτικών ουσιών δεν είναι ελεύθερη επιλογή. Η “φυγή” δεν είναι πράξη αντίστασης και απειθαρχίας στο σύστημά τους.

Δίπλα σε αυτά και όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα που προσπαθεί να εξοικειώσει τη νεολαία με τα ναρκωτικά. Το ΚΚΕ και η νεολαία του, μάχονται με ταξική συνέπεια για να απαγκιστρωθεί και η «αντιναρκωτική» πολιτική από τις εγκληματικές ντιρεκτίβες της ΕΕ.

Καλούμε εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς, γυναικών, νεολαίας να κάνουν δική τους υπόθεση το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης, σταθερά να παλεύουν πάνω στο ενιαίο τρίπτυχο πρόληψη, απεξάρτηση, κοινωνική επανένταξη.

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, απευθύνεται στις εργατικές οικογένειες της περιοχής μας, στους νέους εργαζόμενους, Ξεν/λους, τους άνεργους,  συνολικά στον Ροδιακό λαό και τους καλεί να πολεμήσουν τη ναρκωκαταστολή, γιατί αυτή είναι η πάγια μέθοδος των εκμεταλλευτών για να ελέγχουν τις επιλογές και τη στάση ιδιαίτερα της νεολαίας.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει μια νέα γενιά βουτηγμένη στη μοιρολατρία

Γι’ αυτό στη χώρα μας, όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, υποστηρίζουν τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό σε «σκληρά και μαλακά» ναρκωτικά.

Είναι η φωνή της αστικής τάξης, των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που καθοδηγεί τα κόμματά της, που έχει ανάγκη από συγκεκριμένους φιλοναρκωτικούς νόμους που ψήφισαν τα τελευταία χρόνια.

Είναι αυτά τα ίδια συμφέροντα που θέλουν τη νεολαία στη μαστούρα και που ταυτόχρονα της λένε ότι φταίει η ίδια για την ανεργία, ότι πρέπει να πληρώνει για τις σπουδές της, ότι πρέπει να δουλεύει τζάμπα, πως έτσι είναι η ζωή και δεν αλλάζει.

Την ίδια ώρα ο ιδεολογικός μηχανισμός αυτών που προκαλούν αυτή την κατάσταση οργανώνει φεστιβάλ για να είναι ελευθέρα τα ναρκωτικά! Ναρκωφεστιβάλ που στηρίζονται κύρια από λεγόμενες αριστερές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διάφορες άλλες, διδάσκοντας το «ελευθεριακό» μάθημα, κατά τα πρότυπα του Χόλιγουντ με άλλο περιτύλιγμα και τίτλο «πώς να κοιμίζεις το λαό να μη ζητάει να είναι ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει». Εξάλλου οι θέσεις αυτών των κομμάτων είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με την επικίνδυνη ναρκωτική πολιτική της ΕΕ.

Εξάλλου, και στης χούντας το αλισβερίσι, ελεύθερο ήταν το χασίσι!

1,3 εκατομμύρια είναι χρήστες οπιοειδών (15-64 ετών). 3,5% του συνόλου των θανάτων Ευρωπαίων ηλικίας 15-39 ετών οφείλονται σε υπερβολική δόση ναρκωτικών, με παρουσία οπιοειδών στα 3/4 περίπου των θανατηφόρων περιστατικών.

Το καπιταλιστικό σύστημα αξιοποιεί κάθε διαθέσιμη εφεδρεία για το βασικό του στόχο, που είναι η διαιώνιση της κυριαρχίας μιας χούφτας οικονομικών κολοσσών. Προϋπόθεση γι’ αυτό, να ζει ο λαός και η νεολαία υιοθετώντας «σημαίες ξένες», αυτές των αφεντικών του.

Γι’ αυτό και όλοι τους λεγόμενοι κεντροαριστεροί – κεντροδεξιοί, «φασίστες και δημοκράτες», όλοι όσοι συγκολλιούνται γύρω τους κρύβουν,  ότι οι αιτίες που οδηγούν στη χρήση και στην εξάρτηση είναι οι ίδιες για κάθε ναρκωτική ουσία, πως η καταστολή πρέπει να είναι στην ουσία, στον έμπορο και όχι στο χρήστη που είναι θύμα.

Κρύβουν όλοι  συνειδητά ότι ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τη χρήση ηρωίνης μειώνεται, ενώ αυξάνονται δραματικά εκείνοι που συνδέονται με τη χρήση συνθετικών οπιοειδών.

Για παράδειγμα, στην Εσθονία, που τα φασιστικά κόμματα δρουν ελεύθερα και οι SS αποκαθίστανται με αγάλματα, ο αριθμός των θανάτων από οπιοειδή έχει ξεπεράσει τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται στην ηρωίνη.

Οι υποστηρικτές της καπιταλιστικής οικονομίας και των κυβερνήσεών της κρύβουν ότι η ευρωενωσιακή εγκληματική πολιτική της «μείωσης της βλάβης» εξακολουθεί να πριμοδοτεί όλο και περισσότερο τα προγράμματα υποκατάστασης, χορηγώντας μεθαδόνη και βουπρενορφίνη.

Στην Ουγγαρία το 66% των χρηστών στα προγράμματα ζητάει απεξάρτηση από την κάνναβη. Αντίστοιχα το περιβόητο πείραμα της Ολλανδίας όπου όλοι διαλαλούσαν ότι η νομιμοποίηση της Κάνναβης θα μειώσει την χρήση, περίπου 60.000 χρήστες ζητάνε  απεξάρτηση από την κάνναβη.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αντιμάχονται τη διαχρονική πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που συρρικνώνει τα στεγνά προγράμματα και γενικεύει την υποκατάσταση, ενώ με την ψήφιση του νομοσχεδίου “Κώδικας Ναρκωτικών” η απεξάρτηση και η επανένταξη παραδίδονται στους ιδιώτες και ταυτόχρονα χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο.

Αταλάντευτα στηρίζουμε τα στεγνά προγράμματα, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν δομές πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των ανθρώπων που βρίσκονται στα στεγνά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ καταφέρνουν να κερδίσουν τη μάχη της απεξάρτησης και να αποφοιτήσουν. Για το λόγο αυτό είμαστε αντίθετοι στη συγχώνευση ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ, αφού ο σκοπός του τελευταίου είναι η συντήρηση του εξαρτημένου στις ουσίες.

Παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους τη στήριξή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να συνεχίσουν να χτίζουν γέφυρες ζωής, κόντρα στα προγράμματα υποκατάστασης, τα οποία σημαίνουν συντήρηση και διαιώνιση του προβλήματος.

Ο χρήστης δεν είναι χρόνια πάσχων, αλλά ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, που ζει τα αδιέξοδα αυτής της κοινωνίας. Γι’ αυτό και χρειάζονται τα στεγνά προγράμματα που έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα. Όπως, πρώτα και κύρια, προγράμματα και αντίστοιχες δομές πρόληψης για τις οποίες παλεύει το ΚΚΕ, διαφώτιση, ενημέρωση ξεκινώντας από πολύ νεαρές ηλικιακές ομάδες, οπωσδήποτε και από τις οικογένειες.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει την επέκταση και τη στήριξη των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ μέσα στις φυλακές γιατί αυτό θα οδηγήσει στη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ οποιαδήποτε άλλη λύση κατά τη γνώμη μας θα οδηγήσει ανθρώπους, και όταν αποφυλακιστούν, στη γνωστή επανάληψη που βολεύει όλο το κύκλωμα, δηλαδή οι χρήστες να γίνονται βαποράκια, όργανα των εμπόρων ναρκωτικών είτε να οδηγούνται στην κοινωνική εγκληματικότητα κάτω από την πίεση της δόσης.

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας απλώνει το χέρι στη νέα γενιά και την καλεί να αντιταχτεί στην τάξη των εκμεταλλευτών και τα κόμματά τους, σε όλους τους επίδοξους διαχειριστές της ζωής της. Να αντιταχθεί στο βάρβαρο κόσμο που τσαλακώνει τα όνειρά τους! Να σκεφτεί τους στίχους του ποιητή:

«Στου βούρκου μέσα τα νερά ποια γλώσσα μου μιλάνε, αυτοί που μου ζητάνε να χαμηλώσω τα φτερά».

Στο μετερίζι του αγώνα θα βρει την ελπίδα, διεκδικώντας σήμερα όσα της κλέβουν, στη συστράτευση με το ΚΚΕ, σε Λαϊκή Συμμαχία θα δει τη διέξοδο, την οργάνωση της εξουσίας και της οικονομίας με κριτήριο τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι τα κέρδη. Κανένας συμβιβασμός, ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις».