Αρχική Ρόδος Δωδεκάνησα Θετικός ο απολογισμός του ΚΕΚ Γενηματάς για το 2014

Θετικός ο απολογισμός του ΚΕΚ Γενηματάς για το 2014

0
Θετικός ο απολογισμός του ΚΕΚ Γενηματάς για το 2014

Το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς Α.Ε. αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους οργανισμούς κατάρτισης στο Νότιο Αιγαίο, με πολυετή εμπειρία και παρουσία στην υλοποίηση και τη διαχείριση προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

Στη ετήσια γενική συνέλευση του ΚΕΚ Γεννηματάς που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του στο πάρκο Ροδίνι, παρευρέθηκαν ως εκπρόσωποι των μετόχων ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Δ. Τσοπανάκης και Μ. Μπαριανάκης και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γ. Κορωναίος. Ο ισολογισμός της εταιρείας για το οικονομικό έτος 2014 ήταν κερδοφόρος παρότι υπήρχαν καθυστερήσεις εκταμιεύσεων από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.

kentro-epaggelmatikis-katartisis02

Στον απολογισμό δράσεων για το 2014 που παρουσιάστηκε στους μετόχους ξεχώρισαν τα εξής:

  • Στο πλαίσιο του έργου «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ» με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υλοποιήθηκαν το 2014 συνολικά 286 προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης διάρκειας 7.848 διδακτικών ωρών με τη συμμετοχή 4.142 καταρτιζόμενων σε νησιά της Δωδεκανήσου. Τα εκπαιδευτικά αντικείμενα των σεμιναρίων κατάρτισης κάλυπταν όλο το φάσμα των ακόλουθων ενοτήτων: α) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Β) ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ Γ) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ Δ) ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Ε) ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
  • Υλοποιήθηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2014, 24 προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης διάρκειας 494 διδακτικών ωρών με τη συμμετοχή 390 καταρτιζόμενων σε νησιά των Κυκλάδων, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα πλαίσια του έργου «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ». Το τελευταίο δίμηνο του έτους υλοποιήθηκαν 8 νέα προγράμματα κατάρτισης διάρκειας 142 ωρών με βάση την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ΚΕΚ Γεννηματάς και Ελίχρυσος ΚΟΙΝΣΕΠ για την υλοποίηση του έργου «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ».
  • Υλοποίηση τεσσάρων επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης (τρία στη Ρόδο κι ένα στην Κάλυμνο) στα πλαίσια της πράξης ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ διάρκειας 440 ωρών που εντάσσεται στις Τοπικές Δράσεις για ευάλωτες ομάδες (ΤΟΠΕΚΟ). Τα προγράμματα ολοκλήρωσαν 99 ωφελούμενοι.
  • Έναρξη και υλοποίηση του έργου «Παρεμβάσεις υπέρ ευπαθών κοινωνικά ομάδων από πιστοποιημένα Εξειδικευμένα Κέντρα Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ) και απεξαρτημένων ατόμων ή ατόμων υπό απεξάρτηση, καθώς και από πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) στις 2 περιφέρειες σταδιακής εισόδου». Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκε το διάστημα Απρίλιος-Αύγουστος 2014 η επιμόρφωση 17 ανέργων από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (Άτομα με Πολιτισμικές Η/Και Θρησκευτικές Ιδιαιτερότητες, Μακροχρόνια Ανέργους, Αρχηγούς Μονογονεϊκων Οικογενειών και ιδίως Γυναίκες, κ.α) κι αφορούσε 280 ώρες προκατάρτιση και κατάρτιση και 270 ώρες πρακτική άσκηση στο αντικείμενο της οροφοκομίας.
  • Υλοποίηση 21 αυτοχρηματοδοτούμενων σεμιναρίων εκπαίδευσης εργοδοτών στη Ρόδο, Αστυπάλαια, Κάρπαθο, Σύμη, Πάτμο για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας σε επιχειρήσεις Γ΄ κατηγορίας επικινδυνότητας καθώς και 16 αυτοχρηματοδοτούμενων σεμιναρίων για την Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων με πιστοποίηση ΕΦΕΤ τα οποία απευθύνονται τόσο σε εργαζόμενους όσο και σε εργοδότες στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πολλά από τα σεμινάρια αυτά υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με την εταιρεία ΔΕΤΑΠ του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, με την Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου, το Σύλλογο Οικογενειακών Τουριστικών Καταλυμάτων Νήσου Ρόδου και τους τοπικούς φορείς των νησιών.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στη Γενική Συνέλευση οι δράσεις που υλοποιήθηκαν ή πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στο 2015. Συγκεκριμένα :

– Στο πρώτο εξάμηνο του έτους συνεχίστηκε η υλοποίηση των δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα πλαίσια των προγραμματικών συμβάσεων α) προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στο νομό Δωδεκανήσου και β) προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στο νομό Κυκλάδων με περισσότερα από 200 νέα προγράμματα στους δύο νομούς.

– Έγινε η έναρξη και υλοποίηση 5 προγραμμάτων κατάρτισης και 2 συνοδευτικών επιμορφώσεων στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης «Στήριξη ανέργων και αγροτών για την προώθηση στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα στα Δωδεκάνησα» σύμφωνα με τη Σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Δωδεκανησιακό Δίκτυο Στήριξης της Εργασίας» στην οποία μετέχει και το Κ.Ε.Κ. Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το υποέργο εντάσσεται στα Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης (ΤΟΠ.Σ.Α.) του Ε.Π. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ.

– Επίσης το ΚΕΚ συνεχίζει την υλοποίηση των προγραμμάτων :

α) εργοδοτών για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας σε επιχειρήσεις Γ΄ και Β’ κατηγορίας επικινδυνότητας

β) υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων με πιστοποίηση ΕΦΕΤ

γ) κατάρτισης για φορείς και συλλόγους της Ρόδου μέσω του λογαριασμού ΛΑΕΚ

δ) με επιταγές κατάρτισης (voucher) για ανέργους.