Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο είχε την Τρίτη o Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου (ΣΑΔ), με αντικείμενο τους άμεσους άξονες συνεργασίας μεταξύ Δήμου και ΣΑΔ.

Από πλευράς Δήμου παρευρέθησαν ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κακούλης, η Αντιδήμαρχος κα. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο κ. Γιώργος Κατακος και από πλευράς ΣΑΔ ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος, ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Περνάρης, το μέλος του ΔΣ κ. Γιάννης Ματσαμάς, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Πολεοδομικών Εφαρμογών κα. Άννα Παρασκευοπούλου, η κα. Ματίνα Σωτηράκη, και η κα. Ευαγγελία Κακά.

Α. Αποφασίστηκε η άμεση διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου (100 Χουρμαδιών). Η αρμόδια επιτροπή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου που αποτελείται από τις συναδέλφους Άννα Παρασκευοπούλου, Ματίνα Σωτηράκη και Ευαγγελία Κακά, θα αναλάβει την προετοιμασία του φακέλου προκήρυξης του διαγωνισμού.

Κατόπιν πρότασης του Δημάρχου η οποία έγινε κοινώς αποδεκτή, ένας από τους κύριους άξονες της κατεύθυνσης του διαγωνισμού θα είναι η πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου να αποκτήσει τον χαρακτήρα μίας «πλατείας πολιτισμού» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, η οποία θα φιλοξενεί μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις Δωδεκανήσιων -και μη- καλλιτεχνών.

Ο ΣΑΔ εξήρε την μεγάλη σημασία που έχει η διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών – όχι μόνο για όλους τους αρχιτέκτονες του τόπου, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, ειδικά λόγω των δυσμενών συνθηκών που διανύουμε και της ανάγκης αναβάθμισης του αστικού τοπίου και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Όπως άλλωστε τονίστηκε, η πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου κατέχει κεντροβαρικό άξονα στον αστικό ιστό της πόλης της Ρόδου, ενώ με τις κατάλληλες παρεμβάσεις που θα προκύψουν μέσα από την διαδικασία του διαγωνισμού θα αποσυμφορηθεί το κέντρο, ενώ παράλληλα, λόγω της άμεσης γειτνίασης με το Νεστορίδειο καθώς και τις πολιτισμικές και καλλιτεχνικές κατευθύνσεις που θα έχει ο διαγωνισμός, θα αναπτυχθεί η πολιτισμική και πολιτιστική ζωή του τόπου γύρω από νέες βάσεις και διαδικασίες που θα είναι σε άμεση διάδραση με τους επισκέπτες της πλατείας. Τέλος, η συγκεκριμένη πλατεία θα δώσει ανάλογη ώθηση ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο του υφιστάμενου τουρισμού και να αναπτυχθεί ο βιώσιμος τουρισμός στη Ρόδο, καθώς οι χρήσεις γύρω από την πλατεία είναι ως επί των πλείστων τουριστικές.

Β.  Ανάπλαση παραλιακού μετώπου. Αφού καταγραφούν, μελετηθούν και συντονιστούν στο σύνολό τους από τις συναδέλφους της αρμόδιας επιτροπής όλες οι αντίστοιχες ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο συγκρότησης φακέλου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και σε επίπεδο μελετών, θα προκηρυχτεί επικαιροποιημένος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Γ.  Ο Δήμαρχος ζήτησε από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου να συνδράμει, σε άμεση συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, στην εκπόνηση μελετών που αφορούν στην ανάπλαση και άλλων πλατειών της πόλης (π.χ. Εθνικής Αντιστάσεως, Μητροπόλεως, Αγ. Ιωάννη και στην περιοχή των Αγ. Αποστόλων).

Τέλος, αποφασίστηκε να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ Δήμου και ΣΑΔ ώστε να υπάρξουν άμεσες εξελίξεις στα παραπάνω θέματα.
Πρόεδρος ΣΑΔ                               Αντιπρόεδρος ΣΑΔ

Γεώργιος Σκιαδόπουλος                     Γεώργιος Περνάρης