Το Φεστιβάλ Σύμης, αναγνωρισμένος πλέον και καταξιωμένος θεσμός μετά από 17 χρόνια επιτυχημένων διοργανώσεων, εφέτος είναι αφιερωμένο στον Απόδημο Ελληνισμό.

Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και με την στήριξή της, με μουσικές και λογοτεχνικές βραδιές, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα και παρουσιάσεις της τοπικής λαογραφίας και λαϊκής παράδοσης, το Φεστιβάλ Σύμης 2015 προβάλλει την παράδοση του Αιγαίου αρχιπελάγους και τις οικουμενικές αξίες του Ελληνισμού, που πρεσβεύουν σε όλο τον κόσμο οι Έλληνες της Διασποράς, στους οποίους είναι αφιερωμένο.

Το σύνολο των πολιτιστικών εκδηλώσεων απλώνεται χρονικά από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η πρεμιέρα έγινε την πρώτη ημέρα του Αυγούστου και ήταν αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Διασποράς. Δεν είναι τυχαίο ότι η αφίσα του Φεστιβάλ Σύμης 2015 παρουσιάζει συμβολικά ένα δένδρο, που ο άνεμος παίρνει τα φύλλα του στην ξενιτιά.

Στην επίσημη πρεμιέρα του Φεστιβάλ, μπροστά σε πλήθος κόσμου, ο παρουσιαστής της βραδιάς Αλέξης Κωστάλας αναφέρθηκε στους Έλληνες του κόσμου, στην Ελληνική Διασπορά του παρελθόντος αλλά και του παρόντος, δεδομένης της σημερινής σκληρής οικονομικής κρίσης, που για άλλη μία φορά διασπείρει τους Έλληνες σε όλες τις γωνιές της οικουμένης και καθιστά το έργο της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού περισσότερο επίκαιρο από κάθε άλλη φορά στα 32 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Μιχάλης Κόκκινος τόνισε ότι η πρωτοβουλία του Δημάρχου να αφιερωθεί το φετινό 18ο Φεστιβάλ στον Απόδημο Ελληνισμό, αποτελεί μία σημαντική και συμβολική επιλογή, διότι αυτή η «Άλλη Ελλάδα», η εκτός των τειχών χώρα, απετέλεσε διαχρονικά τον αρωγό, τον βραχίονα στήριξης του Ελλαδικού Ελληνισμού σε λύπη και χαρά, στα δύσκολα και στις επιτυχίες.

Στις 12 Αυγούστου, στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Σύμης, διοργανώνεται και λογοτεχνική βραδιά με θέμα « Αποδημία και νόστος στην Ελληνική λογοτεχνία».