«Τῆς γῆς οἱ πόροι ἀνοίγουνται σιγά-σιγά, πλάι ἀπ’ τὸ νερὸ ποὺ στάζει συλλαβίζοντας…». Τους στίχους αυτούς από τον «Ήλιο τον πρώτο» του Οδυσσέα Ελύτη, διάλεξε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης για να περιγράψει από τη Χάλκη του Αιγαίου μας τη διαχρονική αξία του νερού και τη ζωτική του δύναμη για τα νησιά και τους νησιώτες. Έσφιξε το χέρι του Δημάρχου Χάλκης κ. Μιχάλη Πατρού για τη σπουδαία δουλειά που γίνεται στο όμορφο νησί στον τομέα της αφαλάτωσης.

Μαζί με το Δήμαρχο επισκέφτηκαν τη θέση «Κάνια» του νησιού όπου λειτουργεί η μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού με δυνατότητα 600 κυβικά μέτρα νερού ανά 24ωρο, η οποία είναι καλοσυντηρημένη και αποδοτική και η λειτουργία της έδωσε λύση στο πρόβλημα λειψυδρίας της Χάλκης. Ο κ. Πατρός ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για το ενδιαφέρον του για το νησί το οποίο επισκέπτεται τακτικά και περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την αφαλάτωση στον Δήμο Χάλκης. «Μακάρι όλα τα άνυδρα νησιά της Ελλάδος να είχαν εγκαταστάσεις  αφαλάτωσης σαν της Χάλκης.

Η μονάδα είναι νόμιμη, λειτουργική, άριστα συντηρημένη και αποτελεί κυριολεκτικά και μεταφορικά «πηγή» που μας προσφέρει πόσιμο νερό άριστης ποιότητας και καθαρό χρυσάφι! Εννοώ ότι το νησί μας έσβησε τη δίψα του και παράλληλα έσβησε δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ από τις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου. Περίπου 700.000 ευρώ ετησίως και ως εκ τούτου εκατομμύρια ευρώ κάθε διετία, δαπανούνταν για μεταφορά πόσιμου νερού με υδροφόρες και μίσθωση πλοίων. Τα χρήματα αυτά βάραιναν τους ετήσιους προϋπολογισμούς της πατρίδας μας αδίκως και για να μιλάμε ξεκάθαρα συγκρίνοντας τα δυο μεγέθη σήμερα η ετήσια δαπάνη για τη μονάδα αφαλάτωσης ανέρχεται περίπου σε 40.000 ευρώ. Είναι αυτό που λέμε, η μέρα με τη νύχτα. Τις αλήθειες δεν πρέπει να τις κρύβουμε».

Ο κ. Φλεβάρης μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου ο οποίος ανάμεσα στους βασικούς στόχους της Περιφερειακής Αρχής έχει θέσει την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την υδροδότηση των νησιών και την καλή λειτουργία και συντήρηση των υποδομών που υπάρχουν. Στη συνέχεια ο κ. Πατρός ενημέρωσε τον κ. Φλεβάρη για επιμέρους θέματα λειτουργίας της μονάδας και του προσέφερε παγωμένο νερό.

Ο κ. Φλεβάρης συνεχάρη τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Χάλκης για την καλή λειτουργία της μονάδας και ανέφερε ότι ιστορικά η ιδέα της αφαλάτωσης ανάγεται στους αρχαίους Έλληνες ναυτικούς που την εφάρμοζαν κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα με την εξάτμιση του θαλασσινού νερού όπως την περιγράφει και ο Αριστοτέλης και πρέπει και σήμερα η Ελλάδα να είναι πρωτοπόρος στην αξιοποίηση της θάλασσας και των υδάτινων πόρων μας για να χαρίζει νερό στους κατοίκους των νησιών μας και κεφάλαια στην Εθνική οικονομία.