«Μια φορά και έναν καιρό… τα παιδιά με όνειρο αλλάζουν τον κόσμο! Μέσα από την αθωότητα των δικών τους ματιών που λάμπουν, βλέπουμε και εμείς σήμερα  έναν κόσμο πιο όμορφο, πιο καθαρό, πιο λαμπερό. Τον κόσμο που οφείλουμε να τους παραδώσουμε… Με πολύ  χαρά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρουσίασε μια μοναδική συλλογική δουλειά, ένα παραμύθι γραμμένο από τα παιδιά του Αιγαίου, που στο βαθύ μπλε της θάλασσας και το χρυσό του ήλιου, ακουμπούν το δικό τους όνειρο».

Με αυτές τις σκέψεις ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος προλόγισε τα παιδικά παραμύθια που με ζεστή φωνή, χρωματισμένη από συναίσθημα και αγάπη για τα παιδιά, αφηγήθηκε η κα. Κάρμεν Ρουγγέρη πλαισιωμένη από την πολυτάλαντη θεατρική της ομάδα, με την κα. Δέσποινα Πολυκανδρίτου και τους υπόλοιπους καλλιτέχνες και μουσικούς, σε μια λαμπρή εκδήλωση που απέσπασε πανελλήνιο ενδιαφέρον και κέρδισε όλους όσους αγαπούν τα παιδιά και το παιδικό βιβλίο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον ξεχωριστό πολυχώρο του Golden Hall στην Αθήνα, όπου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διατηρεί την έκθεση «Discover South Aegean» με ελεύθερη είσοδο για την πανελλήνια και διεθνή προβολή των νησιών μας από τις 20 Μαΐου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2015. Το Golden Hall είχε τα χρώματα του Νοτίου Αιγαίου και των νησιών του απ’ άκρο σ’ άκρο και οι χιλιάδες επισκέπτες του αντικρίζουν τις εικόνες όλων των νησιών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Στα μόνιτορ και τις γιγαντοοθόνες προβάλλονται αξιοθέατα και μηνύματα από το Νότιο Αιγαίο, αποτελώντας μια δυνατή προβολή της Περιφέρειάς μας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, εμπνεύστηκε και διοργάνωσε τον μαθητικό διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού σε όλα τα δημοτικά σχολεία των νησιών μας, με θέμα: «Οι μικροί νησιώτες, η δύναμη της φύσης, η ενέργεια και το περιβάλλον» με σκοπό οι μαθητές και οι νέοι να έρθουν πιο κοντά στην ιδέα της αειφορίας και να ενισχύσουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση και την αγάπη για τη φύση, τον κόσμο και τον πλανήτη μας, με δυο λόγια να αγαπήσουν τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα που αναπνέουμε, την ίδια τη ζωή…

 

Συνδιοργανωτής στην όμορφη αυτή δράση είναι η Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης που υπό τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Άγγελο Ανανία του οποίου η προσφορά ήταν πολύτιμη και σημαντική, έφερε τον διαγωνισμό στους μαθητές της Πέμπτης και Έκτης τάξης των Δημοτικών Σχολείων όλης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που έγιναν μικροί συγγραφείς και έγραψαν παιδικά παραμύθια για την καθαρή ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια επελέγησαν τα δύο καλύτερα παραμύθια από επιτροπή που όρισε η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με σκοπό την έκδοση και τη διανομή τους στην Τρίτη τάξη των Δημοτικών Σχολείων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στις τάξεις των σχολείων που διακρίθηκαν. Ο κ. Ανανίας στο χαιρετισμό του αναφέρει ότι «η επιτυχημένη παρουσίαση της έκδοσης είναι η εορταστική κατάληξη μιας πολύ σημαντικής δράσης. Μέσα από αυτή οι μαθητές συνειδητοποίησαν την ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος, τα οφέλη από τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Η συμμετοχή στη συγγραφή αυτού του παραμυθιού, ένωσε τους μικρούς νησιώτες και τις μικρές νησιώτισσες καθιστώντας τους όλους σύμμαχούς μας στη μάχη εναντίον της αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων που μας περιβάλλουν». Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Στέλιος Μπρίγγος, εκπαιδευτικός και ο ίδιος, ο οποίος στο χαιρετισμό του χαρακτήρισε τη δράση «ως εκδήλωση πολιτισμού, γιατί η αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον και ο σεβασμός προς τις μελλοντικές γενεές που πρέπει να έχουν μερίδιο στους φυσικούς πόρους της γης μας είναι πολιτισμός».

 

Ο Έπαρχος της Περιφερειακής ενότητας Καλύμνου κ. Γιάννης Θεμέλαρος συνόδεψε τη μικρή συγγραφέα Θεολογία Κανέλλη από το μικρό Αγαθονήσι που έγραψε το βραβευμένο παραμύθι «Φίνος ο Δελφίνος σε δίαιτα!» που μιλάει για ένα μικρό δελφίνι και την υπεραλιεία στο Αιγαίο. Η Θεολογία είπε ότι «ζω στο Αγαθονήσι που είναι ένας βράχος μες στη θάλασσα με 100 Ελληνικές ψυχές χωρίς να έχω τις επιλογές που έχουν τα άλλα παιδιά, αλλά πάνω του έμαθα να αγαπώ τη θάλασσα, τα πλάσματά της και τους ανθρώπους γιατί ζω κοντά στη φύση και ξέρω ότι το περιβάλλον είναι η ζωή μας».

Ο κ. Θεμέλαρος συμπλήρωσε ότι «τα παιδιά μας είναι η ζωή μας, η ελπίδα και το μέλλον του τόπου μας. Γι’ αυτά προσπαθούμε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενωμένοι και με στόχο στα Ελληνικά νησιά μας να ξημερώσουν καλύτερες μέρες». Η δασκάλα του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου του Αγαθονησίου και της Θεολογίας, κα. Χριστίνα Φανάρα που επιτελεί λειτούργημα στα νησιά και στα θαλάσσια σύνορά μας, όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν στα μικρονήσια της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων είπε για την επιτυχία της μαθήτριάς της, «νιώθω τόση συγκίνηση και δακρύζω από χαρά γι’ αυτό το παιδί που εκπροσωπεί την αληθινή Ελλάδα και μόνη πέτυχε να διακριθεί και να μας διδάξει πολλά».

Εκεί βρισκόταν και οι συνάδελφοί της, κ. Θανάσης Παπανικολάου, δάσκαλος της Ε2 τάξης που διακρίθηκε στον διαγωνισμό με το παραμύθι «Οι μικροί νησιώτες, η δύναμη της φύσης, η ενέργεια και το περιβάλλον», με την Διευθύντρια του σχολείου κα. Σίσσυ Τσαντσαράκη που εκπροσώπησαν το Δημοτικό σχολείο Κεφάλου Κω. Ο δάσκαλος κ. Παπανικολάου τόνισε ότι η επιτυχία της τάξης του και του σχολείου της Κεφάλου οφείλεται στη συλλογική εργασία των μαθητών στους οποίους αξίζουν συγχαρητήρια όχι μόνο για την επιτυχία τους αλλά και γιατί «αγαπούν και σέβονται τη φύση και το περιβάλλον». Η Διευθύντρια ανέφερε ότι «το παραμύθι έχει πρωτότυπους και ευχάριστους χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν και κλέβουν την παράσταση και οι μαθητές που θα το διαβάσουν θα ευχαριστηθούν».

Ο μικρός μαθητής της πέμπτης τάξης Γιώργος Γιάννου εκ μέρους όλων των συμμαθητών του είπε «κίνητρό μας δεν ήταν η επιτυχία στο διαγωνισμό αλλά να στείλουμε ένα μήνυμα για το περιβάλλον, εργαστήκαμε με φαντασία και διάθεση και είμαστε χαρούμενοι που διακρίθηκε η εργασία μας». Ο Έπαρχος της Περιφερειακής ενότητας Κω κ. Γιώργος Χαλκιδιός είπε για την επιτυχία των μαθητών της Κεφάλου ότι «χαίρομαι για τα παιδιά μας γιατί δείχνουν ότι θα γίνουν καλύτερα από εμάς και συγχαίρω όλα τα παιδάκια σε όλα τα νησιά που έγραψαν όμορφα παραμύθια για εκείνα και για εμάς τους μεγάλους». Χαιρετισμό για την εκδήλωση απέστειλαν, ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης και ο Δήμαρχος Αγαθονησίου κ. Ευάγγελος Κόττορος, οι οποίοι δικαιολογημένα αισθάνονται υπερήφανοι για την επιτυχία των παιδιών των νησιών τους.

Στην όμορφη και μεγάλη αυτή προσπάθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όλοι βοήθησαν, αλλά ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην Διευθύντρια του Γραφείου Περιφερειάρχη κα. Χάιντι Λαζάνη, η οποία εργάστηκε, στήριξε, έδωσε ιδέες και πνοή στην όλη διοργάνωση, γεγονός που τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης. Συγκίνηση προκάλεσε και ο χαιρετισμός του κ. Φλεβάρη, ο οποίος εκτός από την αγάπη για τη φύση μίλησε για την αγάπη προς τα παιδιά που πρέπει να εκδηλώνουν οι μεγάλοι για να μπορεί ο μικρός Aylan που τον σκέπασαν για πάντα τα νερά του Αιγαίου και τον έφεραν στις ακτές της νησιωτικής Ελλάδας να χαμογελά από τον ουρανό κάθε φορά που μικρά παιδιά παίζουν και γελούν όπως ταιριάζει στην ηλικία τους στα νησιά και στις πόλεις της Μεσογείου, δείχνοντας τον δρόμο στην Ευρώπη και στους λαούς της.

Ας δώσουμε λοιπόν τη δυνατότητα στα παιδιά μας και στα παιδιά όλου του κόσμου να ζήσουν με ασφάλεια σε ένα ανθρώπινο κόσμο με την ομορφιά της φύσης και των πλασμάτων της γύρω τους και αυτό τον κόσμο θα παραδώσουν και αυτά όταν έρθει η ώρα στα δικά τους παιδιά. Ίσως οι μεγάλοι δεν πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ή ίσως ότι είναι πολύ όμορφο για να είναι αληθινό, όμως τα παιδιά που τα κύματα της θάλασσας τους ψιθυρίζουν παραμύθια, το πιστεύουν.