Στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου η παλιά πόλη της Ρόδου θα γίνει ξανά η σκηνή για τις “Ανοικτές Πόρτες”, οι οποίες αποτελούν τη Ροδίτικη εκδοχή των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και που διοργανώνονται για έκτη συνεχόμενη χρονιά από τη Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS).

Το θέμα για το 2015 είναι: Υπό Πολιορκία: Τα Μεγάλα Τείχη & οι Οχυρώσεις της Ρόδου.

Το θέμα τονίζει την εξαιρετική, ιστορική και αρχιτεκτονική, σημασία των οχυρώσεων της παλιάς πόλης. Όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, διάφορα κτίρια που συνήθως είναι κλειστά για το κοινό θα ανοίξουν τις πόρτες τους για τη ξεχωριστή αυτή περίσταση. Παράλληλα, θα συμμετάσχουν και χώροι που είναι συνήθως ανοικτοί για το κοινό. Ο συνδυασμός αυτών των δύο, με κοινό τους σημείο τη θεματική προσέγγιση, δίνει στους Ροδίτες και στους επισκέπτες της πόλης μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν τα τείχη και τις οχυρώσεις της Ρόδου ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο ενώ ταυτόχρονα τους επιτρέπει να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν την ιστορία, χαρακτήρα και σπουδαιότητα του αμυντικού – οχυρωματικού συστήματος ως ένα ενιαίο και εκτενές σύνολο.

Πρόγραμμα

25 Σεπτεμβρίου 2015, Τόπος: Προμαχώνας του Αγ. Γεωργίου, ώρα: 19:00
Ομιλία της Κατερίνας Μανούσου – Ντέλλα, αρχιτέκτονα Υπουργείου Πολιτισμού – Επιτροπής Παρακολούθησης Έργων στα Μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.
Θέμα: Τα Μεγάλα Τείχη & οι Οχυρώσεις της Ρόδου. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία που θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε το παρελθόν των μνημείων, το παρόν τους αλλά κυρίως τις μελλοντικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Ελεύθερη είσοδος

26 και 27 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα: 11:00 – 18:00

Ανοικτές Πόρτες – Συμμετέχοντα κτίρια:
1. Προμαχώνας του Αγίου Γεωργίου Κέντρο Πληροφόρησης)
2. Προμαχώνας del Carretto
3. Περίδρομος των Τειχών
4. Τάφρος
5. Αρχαιολογικός χώρος του μόλου των Μύλων (πίσω από το Τελωνείο – Λιμάνι)
6. Πύλη Amboise
7. Φρούριο του Αγ. Νικολάου
8. Πρώην Πύργος Naillac

Στα κτίρια θα υπάρχουν εθελοντές για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης καθώς και έντυπο πληροφοριακό υλικό.

Οι Ανοικτές Πόρτες γίνονται με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού – Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.