Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Εθελοντικός Οργανισμός για το Αστικό Περιβάλλον ECOCITY, συνδιοργανώνουν στη Ρόδο μια σημαντική εσπερίδα με θέμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΖΗΜΙΑ», με τη συνεργασία του Δήμου Ρόδου, της ΔΕΡΜ Α.Ε. και του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 4ης Ιουνίου, στη Μεγάλη Ροτόντα στις Πηγές Καλλιθέας και θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα διαλόγου για ένα σοβαρό πρόβλημα που θα απασχολήσει την Κοινότητα της Ρόδου και ευρύτερα της Δωδεκανήσου, ως προς την μέριμνα για την εφαρμογή μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος από περιστατικά που δημιουργούν ζημιές στο Οικοσύστημα.

Στην εσπερίδα θα απευθύνει χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Φλεβάρης, ενώ ομιλητές θα είναι οι :

  • Παναγιώτης Βενέρης, Διευθυντής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Δωδεκανήσου
  • Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ECOCITY, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και Ειδικός Εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. σε περιβαλλοντικά έργα
  • Μαργαρίτα Καραβασίλη, Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD), Αρχιτέκτων d.p.l.g. Μηχανικός
  • Χρήστος Χασιώτης, Προϊστάμενος Κλάδων Αστικής Ευθύνης, Περιβαλλοντικής Ευθύνης και Αεροπορικών Κινδύνων της εταιρίας AIG

Στόχος είναι η εκτενής ενημέρωση σχετικά με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Οδηγία και το Προεδρικό Διάταγμα για την μέριμνα και, κυρίως, την πρόληψη για αποφυγή ενεργειών που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στον αέρα το νερό και το έδαφος. Παράλληλα θα αναλυθούν οι υποχρεώσεις καθαρισμού και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς, καθώς και η δυνατότητες κάλυψης.

Η έλλειψη ουσιαστικού πλαισίου ελέγχου και διαδικασιών μεταφέρει σχεδόν πάντα το κόστος στους πολίτες και όχι σε όσους προκαλούν την ρύπανση.  Βασική, λοιπόν, επιδίωξη είναι μέσα από την εσπερίδα να γίνει η απαραίτητη ενημέρωση για τις υποχρεώσεις της Επιχειρηματικής τοπικής κοινότητας, καθώς και των Φορέων των πολιτών για την υποχρέωση μέριμνας και την ανάληψη του ρυπαντή όχι μόνο του κόστους καταπολέμησης της ρύπανσης, αλλά και του κόστους αποκατάστασης της ζημίας.