Ένας θησαυρός Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της όμορφης Θολού είναι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων Ρόδου που λειτουργεί στην Δημοτική Κοινότητα Θεολόγου Ρόδου. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει και χρηματοδοτεί τη λειτουργία του Κέντρου και αναγνωρίζει παράλληλα την προσπάθεια της Κοινότητας και του Προέδρου κ. Παναγιώτη Τσαλώλη για την προβολή και αναβάθμισή του. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης με τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Άγγελο Ανανία και τον κ. Τσαλώλη επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις και ξεναγήθηκαν από τον Διευθυντή του Κέντρου κ. Χάρη Συργιάννη που τους υποδέχθηκε.

Ο κ. Φλεβάρης μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος έμπρακτα βρίσκεται κοντά σε κάθε περιβαλλοντική δράση και ευχαρίστησε παράλληλα τον κ. Ανανία που ως ακούραστος εργάτης της εκπαίδευσης είναι κοντά στους νέους, στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και αναλαμβάνει κοινές και επιτυχημένες δράσεις με τις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στις οποίες πολιτικός προϊστάμενος είναι ο Αντιπεριφερειάρχης.

Ο κ. Ανανίας αναφέρθηκε στην ιστορία του κέντρου από την περίοδο ίδρυσης και λειτουργίας του επί Δήμου Πεταλούδων έως σήμερα με το ανθρώπινο δυναμικό που το στελεχώνει, τον Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του ακολουθεί ανοδική πορεία και άνω των 3000 μαθητών και φοιτητών, από τα προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το επισκέπτονται ετησίως.

Ιδιαίτερα ο κ. Φλεβάρης, σχολίασε την προσπάθεια του κέντρου στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς ο κεντρικός ηλεκτρονικός υπολογιστής με καινοτόμες εφαρμογές λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου περιηγήθηκαν στον κήπο του Κέντρου που βρίσκεται σε μπαλκόνι, όπου σε συνεργασία με το Περιφερειακό Φυτώριο, όπου επίσης γίνεται σπουδαία δουλειά, φυτεύτηκαν και αναπτύσσονται σπάνια ενδημικά φυτά, δέντρα και βότανα των νησιών μας.

Για το Κέντρο αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν κλειστό επί σειρά ετών και οι μαθητές στερούνταν της ευκαιρίας της περιβαλλοντικής ενημέρωσης και επιμόρφωσης. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έδωσε τις απαραίτητες εγγυήσεις και προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία του Κέντρου. Επίσης, οι μαθητές που επισκέπτονται από όλη την Ελλάδα, έχουν την δυνατότητα, εκτός από την θεωρητική εκπαίδευση που λαμβάνουν, να βγούνε στο πεδίο, συγκεκριμένα στην περιοχή της κοιλάδας των Πεταλούδων και να εφαρμόσουν κάνοντας πράξη και χρήση αυτών που διδάχθηκαν στην θεωρία.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Φλεβάρης δήλωσε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα πραγματοποιήσει περιβαλλοντικές δραστηριότητες στο Κέντρο και ήδη μαζί με τον κ. Ανανία ετοιμάζουν περιβαλλοντικές και τεχνολογικές εκπλήξεις  με κύριο άξονα τους νέους και τους μαθητές που αποτελούν την πραγματική ελπίδα για το μέλλον μας.