Αρχική Εκδηλώσεις Διεθνείς Διοργανώσεις 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή με θέμα: «Το εκπαιδευτικό υλικό στα Μαθηματικά

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή με θέμα: «Το εκπαιδευτικό υλικό στα Μαθηματικά

0
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή με θέμα: «Το εκπαιδευτικό υλικό στα Μαθηματικά

Την Παρασκευή 14, το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, στο κτίριο «Κλεόβουλος» (Λεωφ. Δημοκρατίας 1), το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή με θέμα: «Το εκπαιδευτικό υλικό στα Μαθηματικά και το εκπαιδευτικό υλικό στις Φυσικές Επιστήμες: μοναχικές πορείες ή αλληλεπιδράσεις;» (http://ltee.org/sekpy2016/).

Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Γεώργιος Γεννηματάς», και τελούσε υπό την Αιγίδα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Την οργάνωση του συνεδρίου είχαν αναλάβει η Χρυσάνθη Σκουμπουρδή, Αναπληρώτρια καθηγήτρια του  Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. και ο Μιχάλης Σκουμιός, Επίκουρος Καθηγητής του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Την ιδέα πραγματοποίησης συνεδρίων με επίκεντρο το εκπαιδευτικό υλικό στο οποίο να συνυπάρχουν τα ερευνητικά πεδία της Διδακτικής των Μαθηματικών και της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών είχε ο Καθηγητής του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου Φραγκίσκος Καλαβάσης.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν 90 εργασίες ενώ οι σύνεδροι που το παρακολούθησαν ξεπέρασαν τα 400 άτομα. Ειδικότερα, το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλάμβανε προσκεκλημένες ομιλίες και προφορικές ανακοινώσεις. Το Συνέδριο απευθυνόταν σε επιστήμονες και ερευνητές με ενδιαφέρον στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες, στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητές Παιδαγωγικών Τμημάτων.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την εισαγωγική ομιλία που είχε ως  θέμα «Το εκπαιδευτικό υλικό στα Μαθηματικά και το εκπαιδευτικό υλικό στις Φυσικές Επιστήμες: μοναχικές πορείες ή αλληλεπιδράσεις;», που πραγματοποιήθηκε από τη Χρυσάνθη Σκουμπουρδή και τον Μιχάλη Σκουμιό. Η ομιλία αυτή σκιαγράφησε τη θεματολογία του συνεδρίου και έθεσε τους βασικούς προβληματισμούς.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι ομιλητές η Maria Bartolini Bussi, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Modena και του Reggio Emilia της Ιταλίας, η Cécile de Hosson, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Paris Diderot της Γαλλίας, η Μαρία Καλδρυμίδου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Βασίλης Τσελφές, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Χρόνης Κυνηγός, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επίσης, συμμετείχαν με εισηγήσεις Καθηγητές Πανεπιστημίου από όλη την επικράτεια. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν: Ευγένιος Αυγερινός από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δέσποινα Δεσλή από το ΑΠΘ, Αικατερίνη Κλωνάρη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κωνσταντίνος Κώτσης από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννης Παπαδόπουλος από το ΑΠΘ, Κατερίνα Πλακίτση από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Άννα Σπύρτου από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Χαρίκλεια Σταθοπούλου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρης Σταύρου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Κωνσταντίνος Τάτσης από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μαριάννα Τζεκάκη από το ΑΠΘ, Γεώργιος Τσαπαρλής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ασημίνα Τσιμπιδάκη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γιώργος Φεσάκης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Επιπλέον, συμμετείχαν με εισηγήσεις σχολικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στο συνέδριο συμμετείχαν με εισηγήσεις και οι σχολικοί σύμβουλοι από τα Δωδεκάνησα, Στέλιος Ορφανός (Φυσικών) και Ιωάννης Καραγιάννης (Μαθηματικών). Σημαντική ήταν και η συμμετοχή με εισηγήσεις εκπαιδευτικών από τα σχολεία της Ρόδου.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό  η Κοσμητόρισσα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια κ. Έλενα Θεοδωροπούλου και ο Αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Ιωάννης Φλεβάρης (εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου).

Στο επίκεντρο αυτού του συνεδρίου αυτού βρέθηκε η σχεδίαση, η παραγωγή, η διαχείριση και η αξιολόγηση εκπαιδευτικού υλικού για τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες, καθώς επίσης και η δυνατότητα συνεργατικής ανάπτυξης νέου εκπαιδευτικού υλικού για τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες.

Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου απευθύνει ευχαριστίες προς τους φορείς και τους ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτή την προσπάθεια και δέσμευσαν χρόνο και πόρους για να γίνει πραγματικότητα αυτό το συνέδριο, και ειδικότερα:

(α) Την Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την οικονομική υποστήριξη που πρόθυμα παρείχε και ιδιαίτερα την Κοσμητόρισσα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια κ. Έλενα Θεοδωροπούλου, για την ενθάρρυνσή της σε όλα τα στάδια της διοργάνωσης.

(β) Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που είναι συνδιοργανωτής του συνεδρίου και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Χατζημάρκο και τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Δια Bίου Μάθησης κ. Άγγελο Ανανία, για την ενθάρρυνσή τους και για την οικονομική υποστήριξη που παρείχαν.

Επιπλέον, η οργανωτική επιτροπή επιθυμεί να ευχαριστήσει τους χορηγούς του συνεδρίου: τον Δήμο Ρόδου, και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου και ιδιαίτερα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο, καθώς επίσης και το Ίδρυμα Υποτροφιών Εμμανουήλ και Μαρίας Σταματίου.