Ο Δήμος Ρόδου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου),διοργάνωσε ένα διήμερο αφιέρωμα στο λόρδο Βύρωνα και σε επιλεγμένους Έλληνες ποιητές.

Συγκεκριμένα,τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 και ώρα 8 μ.μ. στον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου στη Μεσαιωνική Πόλη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στο ποιητικό έργο του λόρδου Βύρωνα,του σπουδαίου φιλέλληνα ποιητή που αγάπησε και στήριξε έμπρακτα τους Έλληνες στον αγώνα τους για λευτεριά.

Για την σημαντική αυτή βραδιά μετέβη στη Ρόδο αντιπροσωπεία του δήμου Βύρωνα αποτελούμενη από το δήμαρχο Βύρωνα κ. Γρηγόρη Κατωπόδη,τoυς αντιδημάρχους κ. Λεμονιά Κλωνάρη και κ. Χρήστο Σπυρόπουλο και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γιώργο Ντόβολο,ο οποίος συμμετείχε στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης,καθηλώνοντας με την υπέροχη φωνή και ερμηνεία του το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα του Προμαχώνα.

Η βραδιά ξεκίνησε με την προϊσταμένη του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου,κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη,η οποία είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης.Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος χαιρέτισε την βραδιά και μίλησε αναφερόμενος στο όραμα του Λόρδου Βύρωνα για μια ελεύθερη Ελλάδα,στην ιδιαίτερη σχέση του με τα Δωδεκάνησα,την έντονη φιλελληνική του δράση αλλά και την αξία και τη σημασία της ποίησής του διαχρονικά αλλά και στο σύγχρονο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.Ακολούθως,ο δήμαρχος Βύρωνα στην ομιλία του στάθηκε στην ανάγκη προσέγγισης,αρμονικής συνύπαρξης και δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων, με οδηγό την ποίηση,ως αντίβαρο στις δύσκολες συγκυρίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ο κ. Πάνος Τριγάζης,πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον,πήρε το λόγο με την εξαιρετική του ομιλία με τίτλο: «Τι έχει να πει ο Μπάιρον στον 21ο αιώνα».Όπως άλλωστε έχει σημειώσει σε σχετικό του άρθρο ο κ. Τριγάζης «ο λόρδος Βύρωνας δεν είναι μόνο μεγάλος Ευρωπαίος ποιητής,αλλά και αγωνιστής της ελευθερίας και πολέμιος κάθε τυραννίας και αδικίας».

Στο δεύτερο μέρος της αφιερωματικής βραδιάς παρουσιάστηκαν θεατροποιημένα και μελοποιημένα αποσπάσματα του έργου του λόρδου Βύρωνα από τους ηθοποιούς Ζαχαρία Αγγελάκο,Βάσω Αγγελάκου Άννα Έλενα καθώς και τα μέλη του θεατρικού εργαστηρίου «Μάνος Κατράκης» υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του γνωστού ηθοποιού Δημήτρη Παπαγιάννη.Η βραδιά πλαισιώθηκε από τις μοναδικές μελωδικές συνθέσεις του ταλαντούχου συντοπίτη μας Αντώνη Κυζούλη που ερμήνευσαν οι Άννα Βούη,Μιχάλης Μαντικός και Γιώργος Ντόβολος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου,Αιδεσιμότατος πάτερ Μιχαήλ,ο υφυπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός,ο κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οι αντιδήμαρχοι Ρόδου κ. Τέρης Χατζηιωάννου και Σάββας Διακοσταματίου,καθώς και εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων και θεσμών.

Την Τρίτη 21 Μαρτίου,ημέρα που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου,που κάθε χρόνο τιμά την ξεχωριστή αυτή μέρα για το πνεύμα και τον πολιτισμό,εκδήλωση με τίτλο: «Κύκλος Ελλήνων ποιητών»,με θεατρική απόδοση επιλεγμένων κειμένων από κορυφαίους Έλληνες ποιητές,με τη συνοδεία μουσικής και τραγουδιού.

Τη βραδιά χαιρέτισε η αντιδήμαρχος πολιτισμού και παιδείας κ. Λεμονιά Κλωνάρη,ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν,ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Γρηγόρης Κατωπόδης,οι αντιδήμαρχοι Ρόδου και Βύρωνα κ. Σάββας Διακοσταματίου,Τέρης Χατζηιωάννου και Χρήστος Σπυρόπουλος καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα κ. Γιώργος Ντόβολος.