Θέματα μεταποίησης,προώθησης και προβολής των προϊόντων τους και συμμετοχής στις δράσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,κυρίως στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019,συζήτησε κατά την διάρκεια των συναντήσεων εργασίας που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα και Γαστρονομίας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης με τα μέλη του Γυναικείου Αγροτουριστικού και Αγροτοβιοτεχνικού Συνεταιρισμού «Οι Απολλωνιάτισσες» καθώς και με τον κ. Παναγιώτη Πιπέρη,οινοπαραγωγό και ιδιοκτήτη παραδοσιακού οινοποιείου στ’ Απόλλωνα της Ρόδου.

Οι συναντήσεις του κ. Ζαννετίδη,που συνοδευόταν από τον κ. Γιάννη Πουλή,Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,εντάσσονται στην γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια για να αναδείξει και να προβάλει τα παραδοσιακά προϊόντα των νησιών της,ενημερώνοντας παραγωγούς και μεταποιητές για τις δυνατότητες που παρέχονται μέσα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 και παράλληλα προτρέποντάς τους για μεγαλύτερη συμμετοχή σε δράσεις προβολής της Περιφέρειας,που με άξονα την εξωστρέφεια,στοχεύουν στο να ανοίξουν νέες προοπτικές και νέες αγορές για τα εξαιρετικής ποιότητας και διατροφικής αξίας παραδοσιακών προϊόντων των νησιών της,στηρίζοντας με τον τόπο αυτό σε καιρούς κρίσης,την τοπική παραγωγή και οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «Οι Απολλωνιάτισσες» είναι ο 1ος Γυναικείος Αγροτουριστικός και Αγροτοβιοτεχνικός Συνεταιρισμός του Νομού Δωδεκανήσου,ο οποίος λειτουργεί ως πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης και συνιστά ζωντανό επιχειρηματικό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας εδώ και χρόνια.Οι γυναίκες αυτές δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και πώληση παραδοσιακών τοπικών εδεσμάτων και αρτοποιημάτων,αξιοποιώντας τις αγνές και ποιοτικές πρώτες ύλες αποκλειστικά από τους παραγωγούς του χωριού τους και του νησιού της Ρόδου ,ξαναζωντανεύοντας έτσι τον διατροφικό πολιτισμό που κληρονόμησαν και ενισχύοντας την τοπική οικονομία της κοινότητας.Το κίνητρο των γυναικών για την ίδρυση του συνεταιρισμού ήταν η ανάγκη συνεισφοράς στο οικογενειακό εισόδημα μέσα από μια δραστηριότητα εντός του χωριού τους,που να εξασφαλίζει παράλληλα τη διαφύλαξη της πολιτιστικής του κληρονομιάς καθώς και την προώθηση της διατροφικής αξίας των παραδοσιακών του προϊόντων,όπως χωριάτικο ζυμωτό ψωμί,μελεκούνι,πλιγούρι,τραχανά, γλυκά του κουταλιού μαρμελάδες,λικέρ κλπ.

Το παραδοσιακό οινοποιείο της οικογένειας Παναγιώτη Πιπέρη στ’ Απόλλωνα,εξοπλισμένο με μηχανήματα νέας γενιάς παράγει υψηλής ποιότητας κρασί από τους πατρικούς αμπελώνες.Στόχος της οικογένειας Πιπέρη είναι η ανάδειξη και προώθηση των ντόπιων ποικιλιών στο ευρύ καταναλωτικό κοινό και οι τρόποι που αυτό μπορεί να επιτευχθεί, συζητήθηκε στην διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Ζαννετίδη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα και Γαστρονομίας είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Απολλώνων,κ. Βασίλη Πιπέρη και συζήτησαν θέματα που αφορούν γενικά την Κοινότητα.