Ο Δήμος Ρόδου το Σάββατο 27 Μαΐου πραγματοποίησε τα εγκαίνια του Κέντρου Κοινότητας στο χώρο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας (παλιό νοσοκομείο), του 1ου σε ολόκληρη την Ελλάδα,παρουσία της Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Θεανώ Φωτίου.

Την κα Υπουργό,υποδέχθηκε νωρίτερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος,παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κου Νεκτάριου Σαντορινιού,του Βουλευτή Δωδεκανήσου κου Δημήτρη Γάκη,της Αντιδημάρχου Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής κα Άννα Ζωάννου και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου,με τους οποίους είχε εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρόδου.

Ο Σκοπός και οι στόχοι του Κέντρου Κοινότητας σκιαγραφήθηκαν στην ομιλία του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου,ο οποίος επισήμανε:

«Σήμερα για μας δεν είναι απλά μια άλλη τελετή εγκαινίων.Σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα σχέση με τους συνδημότες μας.Στο δύσβατο περιβάλλον της ανέχειας,της φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας,της έλλειψης πόρων στην Αυτοδιοίκηση,είναι αναγκαίο να  κοιτάξουμε μπροστά,στο μέλλον εναλλακτικά,ρεαλιστικά,με αλληλεγγύη,επινοητικότητα, ευθυκρισία και αμοιβαίο σεβασμό.

Ο Δήμος Ρόδου έχει αλλάξει σελίδα στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής.Δημιουργούμε ένα πολυδύναμο σημείο επαφής,όπου ο δημότης θα μπορεί να πληροφορηθεί,να υποστηριχτεί μέσω ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής και να ενδυναμωθεί με τελικό στόχο την κοινωνική του ένταξη.Οι κοινωνικές πολιτικές του Δήμου μας μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες του προσανατολίζονται στην εκπαίδευση,στη δια βίου μάθηση,στην υγεία, στις κοινωνικές δεξιότητες,στην συμπαράσταση και στην βοήθεια προς κάθε συμπολίτη μας.

Ο Δήμος Ρόδου,ως πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης είναι κοντά στις ευπαθείς ομάδες,σε κάθε ευάλωτο συνάνθρωπο μας,στις πολλαπλές και πολύπλοκες ανάγκες τους,μάχιμοι για το καλύτερο.Κοιτάμε στα μάτια τον συμπολίτη μας και του λέμε ΝΑΙ έχουμε για το παιδί σου τον κατάλληλο παιδικό σταθμό,ΝΑΙ έχουμε το ΚΗΦΗ για τον ηλικιωμένο,τον οποίο φροντίζουμε με νοσηλευτικές και δημιουργικές υπηρεσίες.ΝΑΙ είμαστε κοντά σου με το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.ΝΑΙ έχουμε τα ΚΔΑΠ – ΜΕΑ για το παιδί που δεν μπορεί να βρει άλλη διέξοδο.ΝΑΙ στο ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και τον ΞΕΝΩΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ για σένα γυναίκα, γιατί θέλουμε να μπορείς να συνεχίσεις να προσφέρεις στα παιδιά σου και στον τόπο σου.

Ο Δήμος Ρόδου,είναι ο πρώτος δήμος στην Ελληνική Επικράτεια,που για πρώτη φορά δημιουργεί το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αρχικά με σαράντα δυο φορείς,που είμαι σίγουρος ότι μελλοντικά θα αυξηθούν,αφού το Δίκτυο έχει δυναμική μορφή και συνεχώς μπορεί να εμπλουτίζεται τόσο με φορείς,όσο και με μεμονωμένους εθελοντές,που θέλουν να προσφέρουν.Και γι’ αυτό ευχαριστώ όλους εσάς που σήμερα είστε μαζί μας,που αλληλέγγυοι και ανιδιοτελείς σε υπηρεσίες που σχεδιάζονται για τον άνθρωπο αγκαλιάσατε τους στόχους του Δικτύου του Δήμου μας.Στόχος του Δικτύου μας είναι αυτή ακριβώς η συνένωση των δυνάμεων για κοινές δράσεις και η διάχυση της ενημέρωσης σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας.

Ο «πατριωτισμός της ευθύνης» είναι ο δρόμος της συνεννόησης,της ανασύστασης των δυνάμεων μας,της υπέρβασης δομικών στρεβλώσεων και νοοτροπιών.Και γι’ αυτό ο Δήμος Ρόδου μαζί με την Περιφέρεια τολμούμε λύσεις,αγγίζουμε κοινωνικά ζητήματα,με σεβασμό στις αξίες της ανθρώπινης ζωής.

Φροντίζουμε και για τα υπόλοιπα νησιά,που η γεωγραφική μας ασυνέχεια τα κάνει δύσκολα προσβάσιμα.Δημιουργήσαμε κινητή μονάδα με στόχο με τις δυνατότητες,που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες να επιλύουμε τα προβλήματα.Δημιουργήσαμε παράρτημα Ρομά και χτίσουμε τις γέφυρες ενσωμάτωσης τους στον κοινωνικό ιστό,πάντα με σεβασμό στη διαφορετικότητα.Ο Δήμος Ρόδου,αντιμετωπίζει το προσφυγικό με ρεαλιστική και ανθρωπιστική προσέγγιση,χωρίς καμία κρατική βοήθεια,μόνο με δικούς του πόρους και σε συνεργασία με τοπικές εθελοντικές ομάδες,ντόπιους γιατρούς,επιχειρηματίες και την τοπική κοινωνία.Η δομή που έχει δημιουργήσει και λειτουργεί (ο Δήμος Ρόδου) έχει κατορθώσει με ασφάλεια να παρέχει καθημερινά τις απαραίτητες ανθρωπιστικές υπηρεσίες στους πρόσφυγες και στους μετανάστες.Έχουμε μεριμνήσει για την σίτιση και την περίθαλψη περισσότερων από 23.000 προσφύγων και μεταναστών,που πέρασαν μέσω Ρόδου στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ως Δημοτική Αρχή,οι συναδέλφισσες αντιδήμαρχοι,μέσα από την Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου με την συνδρομή και την συμπαράσταση του υπαλληλικού μας προσωπικού και όλων των εμπλεκομένων φορέων και στελεχών δίνουμε μάχες,κάνουμε αγώνες,πολλές φορές τεράστιους,πολύωρους,δύσκολους για όλα όσα πρέπει να γίνουν,για τα αυτονόητα,για όσα δικαιούνται οι συμπολίτες μας.»

Σημαντική ήταν η συμμετοχή μελών του Κοινωνικού Δικτύου Αλληλεγγύης με τους οποίους είχαν την ευκαιρία οι πολίτες να ανταλλάξουν σκέψεις στα θέματα εθελοντισμού.Στα εγκαίνια συμμετείχαν οι: Ανάδοχη αγκαλιά,Δ-ΙΕΚ Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου – Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δωδεκανησιακός Σύλλογος Θάλεια,Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Περιφερειακό Παράρτημα Ρόδου,Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων νήσων και Πελοποννήσου,Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου, Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,Κοιν-Σεπ ΑΣΚΛΗΠΕΙΑΔΕΣ,Οδοντιατρικός σύλλογος Δωδεκανήσου,Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού Ρόδου,Όμιλος Inner Wheel Ρόδου,Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αιγαίου,ΠΕΔΥ Ρόδου – Μονάδα Υγείας, Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Επαρχίας Ρόδου,Σύλλογος Ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας Δωδεκανήσου,Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου,Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών,αιμοποιητικών κυττάρων & δωρητών οργάνων σώματος Ρόδου «Άγιος Εφραίμ»,Σύλλογος Ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών Δωδεκανήσου,Σύλλογος Ραδιοσυχνότητας Πολιτών Ν. Δωδεκανήσου ΕΟΠΚ-CBR, Σύλλογος Τυφλών,Συμβουλευτικός Σταθμός Πανεπιστημίου Αιγαίου,Συν + Άνθρωποι – Ομάδα εθελοντών,Σύνδεσμος Αγάπης,Σύλλογος Γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια Φλόγα,Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ρόδου,Σώμα Ελλήνων Προσκόπων – Περιφερειακή Εφορεία Δωδεκανήσου, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ Νοτίου Δωδεκανήσου,Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, Χριστιανική Ένωση Νεανίδων Ρόδου – ΧΕΝ,Europe Direct Ρόδου – ΑΝΔΩ ΑΕ.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων συνεργάστηκαν και συνέβαλλαν: οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου,η ΔΕΡΜΑΕ,ο ΔΟΠΑΡ,η πινακοθήκη του Νεστοριδείου,ο κ. Σάββας  Συρόπουλος,ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου,η ΒΑΠ Κουγιός και η Αιγαίο ΕΠΕ.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος,η Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Θεανώ Φωτίου,ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός,ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος,ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος,ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης η αντιδήμαρχος Κοινωνικής πολιτικής,Ισότητας των Φύλων,Τρίτης ηλικίας, Αμεα και Εθελοντισμού κα. Άννα Ζωάννου,η αντιδήμαρχος Πρασίνου Περιβάλλοντος και Εμφάνισης της πόλης κα. Λίτσα Κρεμαστινού ο πρόεδρος του ΔΟΠ και της ΑΜΚΕ Κοινωνικής Φροντίδας και Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Πετράκης,οι εντεταλμένοι δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Σάββας Καλαθενός,κα. Βάσω Ξεπαπαδάκη,οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Άγγελος Ανανίας και κ. Μπάμπης Κόκκινος,ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ρόδου κ. Μίλτος Παγκάς,ο πρώην Δήμαρχος Ροδίων κ. Μάνος Κόκκινος,ο πρόεδρος του Τ.Π.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής Αλεβίζος Σοφός,ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Ιωάννης Μαρίνος,δημοτικοί σύμβουλοι,λιμενικές αρχές, πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων,φορέων,ΜΚΟ,εκπρόσωποι των Ρομά και πλήθους κόσμου.

Το Κέντρο Κοινότητας συγχρηματοδοτείται από το ΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020