Η Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου, στα πλαίσια των Ημερών Μνήμης για τον εκτοπισμό των Εβραίων της Ρόδου και της Κω πραγματοποιεί μία μοναδική μουσική εκδήλωση στον Αύλειο Χώρο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου και την προβολή της καθηλωτικής ταινίας “Το Κύμα” στο Θερινό Κινηματοθέατρον Ρόδον.

Το Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017, στις 21:00, στον μαγευτικό χώρο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, «Τραγουδάμε και θυμόμαστε, ένα μουσικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο». Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει καινούργια και παλιά τραγούδια από όλο τον κόσμο: μουσική από την Αμερική, Ισπανία, Ελλάδα, Ισραήλ αλλά και κομμάτια Γάλλων και Ιταλών συνθετών, από διαφορετικές εποχές. Θα ακουστούν τραγούδια του Χατζιδάκη, Bob Dylan, Leonard Cohen, Paul Simon, παραδοσιακά ελληνικά, Σεφαραδίτικα τραγούδια της Ρόδου και Yiddish, από την Αναγέννηση ως τον Verdi Ερμηνεύει η υψίφωνος Μαριάντζελα Χατζησταματίου. Πλαισιώνεται από τους: Κωστή Παπάζογλου στο φλάουτο και Νίκο Παναγιωτίδη στην κιθάρα. Χορηγός Belle Vue Suites. Ο χώρος παραχωρείται από το Υπουργείο Πολιτισμού-Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Την Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017, στις 21:00, στο Θερινό Κινηματογράφο “Ρόδον”. θα προβληθεί η πολυβραβευμένη ταινία του Dennis Gansel “Το Κύμα” (Die Welle). Ο φασισμός και ο ρατσισμός δεν είναι φαινόμενο της εποχής μας, αλλά δυστυχώς φαινόμενο κάθε εποχής. Είναι ο φόβος του ξένου και του άγνωστου, «του από αλλού φερμένου». Η διαφορετική κουλτούρα, η αλλιώτικη από τη δική μας που προκαλεί τον φόβο της νόθευσης και παραποίησης συμπεριφορών και ήθους μιας συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων. Στην πορεία κάθε λαού θα ανακαλύψουμε πολλά ψήγματα εκείνου που αργότερα θα ονομαστεί «ρατσισμός». Μελετώντας την Ιστορία, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ειδικά σε περιόδους οικονομικής και πολιτιστικής κρίσης, φαινόμενα όπως η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, έκαναν έκδηλη την παρουσία τους. Η ταινία αφορά ένα νεαρό καθηγητή που προτείνει την εφαρμογή ενός ιδιότυπου πειράματος, που προβλέπει συγκρότηση μιας ελίτ με μυστικούς κώδικες, σκληρή πειθαρχία και υψηλούς στόχους. Οι μαθητές θα οδηγήσουν το πείραμα σε απόλυτη επιτυχία και, χωρίς να το καταλάβουν, θα αρχίσουν να υποκύπτουν στη διακριτική γοητεία του φασισμού. Μεταφέροντας το ομώνυμο μπεστ σέλερ του Τοντ Στράσερ (που με τη σειρά του αφηγήθηκε ένα πραγματικό περιστατικό σε σχολείο του Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια τον Απρίλιο του 1967), ο Ντένις Γκάνσελ υπογράφει μια ταινία – γροθιά στο στομάχι. Εξαιρετικά επίκαιρη και με πολλές ομοιότητες με ό,τι συμβαίνει στον κόσμο…

Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού-Αθλητισμού Ρόδου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.