Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017, τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» υποδέχτηκαν για 8η συνεχή χρονιά ομάδα από οκτώ αυστριακούς μαθητές, οι οποίοι διακρίθηκαν στην Ολυμπιάδα Αρχαίων Ελληνικών που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη χώρα τους από τον Αυστριακοελληνικό Σύνδεσμο.

Η επίσκεψη των μαθητών εντάχθηκε στο πλαίσιο επιμορφωτικής εκδρομής-επιβράβευσης που πραγματοποιούν στο νησί μας αυτές τις ημέρες με τη συνοδεία της κ. Μαρίτσας Μαντικού και τους καθηγητές τους. Οι νεαροί αυστριακοί μαθητές προσήλθαν το πρωί στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» προκειμένου να εμπλουτίσουν την εκδρομή τους με εκπαιδευτικές εμπειρίες  από το σχολείο μας. Το πρόγραμμά τους άρχισε με μουσική δράση με την καθοδήγηση του κ. Γιώργου Ξανθόπουλου, εκπαιδευτικού μουσικής και διαδραστικά παιχνίδια με εμψυχώτρια την εκπαιδευτικό θεάτρου κ. Μυρσίνη Λενούδια. Τα παιδιά συνοδευόμενα από μαθητές της Α΄και Β΄Λυκείου συμμετείχαν σε μάθημα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας του τμήματος των ανθρωπιστικών σπουδών της Β΄ Λυκείου με τον φιλόλογο κ. Μιχάλη Ρούσο. Το μάθημα είχε διαμορφωθεί με ποικίλες γλωσσικές δραστηριότητες και οι φιλοξενούμενοι μαθητές ενεπλάκησαν με ενθουσιασμό στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τους αυστριακούς συναδέλφους τους να διαβάζουν αρχαία κείμενα με ερασμιακή προφορά και να διαπιστώσουν διαφορές από τον δικό μας τρόπο ανάγνωσης. Σε πραγματικά ευχάριστο κλίμα, στον χώρο της βιβλιοθήκης των Εκπαιδευτηρίων, οι αυστριακοί μαθητές συνάντησαν τον κ. Βλάση Τσίννα, Διευθυντή Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Οργάνωσης και Διοίκησης και δέχθηκαν αναμνηστικά δώρα του σχολείου.

Στο τέλος της ημέρας οι μαθητές αντάλλαξαν τις σκέψεις τους για τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών αλλά και του τρόπου διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών, εκφράζοντας τη διάθεσή τους για μελλοντικές συνεργασίες.