Η αιφνιδιαστική παύση των δρομολογίων Ρόδου – Αθήνας – Ρόδου της αεροπορικής εταιρίας Ryanair για το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Οκτωβρίου 2018, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους πολίτες της Ρόδου και των όμορων νησιών και μειώνει την τουριστική κίνηση στο μεγαλύτερο νησί της Π.Ν.Αι.

Η Ryanair ανήκει στις αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους και η παρουσία της βοηθούσε στη μεταφορά μονίμων κατοίκων και επισκεπτών στην περιοχή μας και στο να υπάρχουν ανταγωνιστικές – λογικές τιμές εισιτηρίων.

Οι πολίτες της περιοχής μας θα επιβαρυνθούν την αναμενόμενη αύξηση της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων που αναμένεται να φτάσουν σε απαγορευτικά επίπεδα για τα μικρομεσαία εισοδήματα. Άλλωστε «το έργο το έχουμε ξαναδεί» το 2015 και προηγούμενα έτη, όταν μονοπωλιακές τακτικές εκτίναξαν τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων από και προς τη Ρόδο!

Επακόλουθο είναι ότι αρκετές χιλιάδες επισκέπτες που προγραμμάτιζαν να έλθουν στο νησί της Ρόδου την καλοκαιρινή περίοδο, θα ακυρώσουν την έλευσή τους!

Πολλά πολιτικά και κοινωνικά ερωτηματικά γεννιούνται για τη στάση πρωτεύθυνων πολιτών της Π.Ν.Αι.: Σιωπούν αντί να ενεργούν!

Στις 5.4.2018 και στις 9.4.2018, εκπρόσωποι της ηγεσίας της Π.Ν.Αι., συναντιόνταν με εκπροσώπους της Ryanair και θριαμβολογώντας ανακοίνωναν την επανασύνδεση της εταιρίας με το νησί της Κω. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι αυτό αφορούσε πτήσεις μέσω δύο (2) διεθνών αεροδρομίων και όχι μέσω Αθήνας!

Την επομένη 10.4.2018 η Ryanair ανακοινώνει τη διακοπή των δρομολογίων της Αθήνα – Ρόδο – Αθήνα, περιορίζοντας τα δρομολόγιά της από την Αθήνα μόνο στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθεί εκκωφαντική σιωπή… Θα περιμέναμε άμεσες αντιδράσεις πρωτοβουλίες από τον περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκο και την αρμόδια για θέματα τουρισμού αντιπεριφερειάρχη κα. Μ. Παπαβασιλείου… Ίσως θέλουν να ξεχαστεί σύντομα άλλο ένα φιάσκο, αυτό των ανακοινώσεων της Π.Ν.Αι. για την Κω. Η σιωπή απέχει πολύ από αυτό που ζητούν κι έχουν ανάγκη οι νησιώτες μας… Το πρόβλημα υπάρχει, όπως και ότι δεν υπάρχουν και υδροπλάνα στην περιοχή μας, αλλά υπάρχει «αρμόδιο στελεχωμένο γραφείο» στην Π.Ν.Αι. (για να θυμίσω μεγαλόστομες ανακοινώσεις και δεσμεύσεις…).

  • Με έγγραφο που απέστειλα α.π.: 108/11.4.2018, ζήτησα από τη Ryanair να επανεξετάσει την απόφασή της και να επαναφέρει τα δρομολόγια Ρόδο – Αθήνα – Ρόδο το διάστημα Ιουνίου – Οκτωβρίου 2018 και επίσης στο νέο σχεδιασμό της να εντάξει στα δρομολόγιά της τη σύνδεση της Αθήνας με την Κω και άλλους προορισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου, όπως είναι η Κάρπαθος, η Κάλυμνος και η Λέρος σε πρώτη φάση.