Σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη Μεσαιωνική Πόλη και την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και του Δήμου Ρόδου εξετάστηκαν διεξοδικά προ ημερών και μπαίνουν σε διαδικασία υλοποίησης. Αφορμή η επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Στρατής και η πρόεδρος του ΤΑΠ κα Αθηνά Χατζηπέτρου. Τον Yφυπουργό συνόδευαν ο Aντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης & Νεωτέρων Μνημείων κ. Τέρης Χατζηιωάννου, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κα Μάνια Μιχαηλίδου, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων κ. Γιώργος Καρυδάκης κι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΑΔ και του ΤΑΠ.

Αναλυτικά εξέτασαν ζητήματα, όπως:

Tο ακίνητο που θα μεταφερθεί το πωλητήριο του ΤΑΠ μετά την παραχώρηση του ισογείου προς το Δήμο Ρόδου για την επέκταση της Δημοτικής Πινακοθήκης. Ως γνωστόν η δημοτική αρχή του Φ. Χατζηδιάκου κατάφερε να πετύχει ένα «όνειρο ετών» που αφορά την επέκταση της Δημοτικής Πινακοθήκης και στους ισόγειους χώρους του ακινήτου επί της πλατείας Σύμης. Ο Αντιδήμαρχος επίσης ενημέρωσε τον κ. Στρατή για την πρόθεση ανάπλασης της πλατείας Αργυροκάστρου, ζητώντας την αρωγή του στην έγκριση της σχετικής μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Στη Κοσμητική Συλλογή ξεναγήθηκε από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κα Μάνια Μιχαηλίδου, θαυμάζοντας τους πιατελότοιχους, αλλά και τη μοναδική ιστορία της ροδιακής κεραμοποιίας ICARO. O υφυπουργός άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επικείμενη έκθεση ICARO- Isnik, όπως και για τη συλλογή «Δ. Ιωαννίδη» που ανήκει στο Δήμο Ρόδου (Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης) και τμήμα της θα εκτεθεί μετά από 30 χρόνια! Μάλιστα ο Υφυπουργός κ. Στρατής εξέφρασε τη βούληση να συνδράμει στην αναζήτηση του ιδανικού χώρου για τη μόνιμη στέγαση της ιστορικής σε αξία συλλογής.

Kατά σειρά βρέθηκαν στην Παναγιά του Κάστρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κατάλυμα της Ισπανίας, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, τον Προμαχώνα του Παλατιού και στην πύλη Ντ΄ Αμπουάζ. Στη συνέχεια η πρόεδρος του ΤΑΠ κα Χατζηπέτρου είχε τη δυνατότητα να εξετάσει από κοντά την κατάσταση ακινήτων του Ταμείου στις οδούς Πυθαγόρα, Κλεισθένους και Κλεοβουλίνης, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από την αποτελεσματική διαχείριση του δημόσιου αγαθού της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πόρων που μπορεί να εισφέρει στο Δημόσιο και τις τοπικές κοινωνίες.

Όπως επεσήμανε ο κ. Στρατής «κεντρικό εργαλείο στην ανάπτυξη της πολιτιστικής οικονομίας, είναι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, το ΤΑΠΑ, που εισπράττει τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους, τα Μουσεία και τα μνημεία της χώρας. Θέλουμε  να δημιουργήσουμε ένα δημόσιο φορέα αντάξιο των πόρων που διαχειρίζεται. Να μετασχηματίσουμε τον παρηκμασμένο εισπρακτικό μηχανισμό, που παραλάβαμε ως Κυβέρνηση, σε σημαντικό παραγωγικό φορέα του Δημοσίου και ισχυρό πυλώνα χρηματοδοτικής στήριξης του Υπουργείου Πολιτισμού».

Τέλος ο Υφυπουργός συμφώνησε με τον Αντιδήμαρχο κ. Χατζηιωάννου -και κεντρικά το ΥΠΠΟΑ- να συμμετέχει στις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν ο Δήμος Ρόδου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τα 30χρονα της ένταξης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.