H Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με την ευγενική υποστήριξη του Γαλλικού Προξενείου Ρόδου διοργανώνει την έκθεση ζωγραφικής και κοσμήματος «Τα κλειδιά της Πανδώρας» στο Κατάλυμα της Γαλλίας από 4-18 Αυγούστου 2018. Ζωγραφική: Μιχάλης Βομβύλας – Κόσμημα: Άθας Χατζηϊωάννου Εγκαίνια: Σάββατο 4 Αυγούστου, ώρα 20.00

Δύο καλλιτέχνες, δύο φίλοι «εκτίθενται» από κοινού, ενώνοντας την τέχνη τους, τις ευαισθησίες τους και την ιδιαίτερη ματιά τους. Στα «Κλειδιά της Πανδώρας» ο Μιχάλης Βομβύλας μας προσφέρει έναν απολαυστικό, εκλεπτυσμένο σχολιασμό της σύγχρονης πραγματικότητας μέσα από τα νέα ζωγραφικά του έργα, ενώ ο Άθας Χατζηϊωάννου εκφράζει την πολυεπίπεδη δημιουργικότητά του σ’ ένα δικό του είδος χορού, δημιουργώντας εξαίσια κοσμήματα που μας αφηγούνται ιστορίες.

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

Ο Μιχάλης Βομβύλας γεννήθηκε στην Ρόδο το 1956. Από το 1970-1974 μαθήτευσε με το ζωγράφο Fhillipe Bermaud. To 1974 εισάγεται στην Ανωτάτη Βιομηχανική Πειραιώς. Από το 1975 έως το 1978 μαθήτευσε με τον ζωγράφο Δημήτρη Χυτήρη. Το 1985 γίνεται ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Δωδ/σου και διατελεί ταμίας από το 1987-1991. Το 1987 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Πανδωδεκανησιακό διαγωνισμό ζωγραφικής του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ρόδου. Το 1989 παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής του Δήμου Ροδίων με καθηγητές τους Χρόνη Μπότσογλου και Παναγιώτη Γράβαλο. Από το 1992 έως το 1197 παρακολουθεί μαθήματα γλυπτικής με καθηγήτρια την Ολυμπία Φοίκα. Το 1996 παρακολουθεί μαθήματα χαρακτικής και οξυγραφίας στην Αιθουσα Τέχνης Ρόδου με τον καθηγητή John Hooper. Το 2000 μαθαίνει εκτύπωση ασπρόμαυρης φωτογραφίας σε σκοτεινό θάλαμο με τον John Comino James. Το 2014 γνωρίζεται με τον καθηγητή φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Derby John Blakemore και μαθαίνει διαχείριση φωτός. Από το 2016 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ροδίων. Έχει κάνει τέσσερις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής: το 1982 και 1991 στο ξενοδοχείο Grand Hotel, το 1992 στην Αίθουσα Τέχνης Ρόδου και το 1997 στο ξενοδοχείο Rodos Palace, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Ελλάδα, Κύπρο και Μαγιόρκα.

Αθας γεννήθηκε στην Βεγγάζη το 1956. Το 1970 μετοίκησε στη Ρόδο. Το 1974 αποφοίτησε από το Βενετόκλειο γυμνάσιο κι έφυγε για να σπουδάσει αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο της Ρώμης και ταυτόχρονα χορό, στον οποίον και αφοσιώθηκε. Διαπρέπει σα χορευτής, δάσκαλος και χορογράφος, αναπτύσσοντας ένα δικό του στυλ σύνθεσης, όπου ο χορός είναι “σκέψη, επικοινωνία και αφήγηση”. Η σχέση του με τον ελληνικό πολιτισμό και τις αρχιτεκτονικές μελέτες επηρεάζει μέρος των έργων του στα θέματα, στις χορογραφικές ενότητες, στις μουσικές επιλογές, στη σκηνογραφική εγκατάσταση και στη σύλληψη των κοστουμιών. Το 1987 ιδρύει πολιτιστικό σύλλογο και σχολή χορού με το όνομα “Ανδρομέδα” και το 1989 δική του ομάδα χορού με τους χορευτές της σχολής του. Μέχρι το 2013 ζει στην Ιταλία, όπου χορογραφεί, συμμετέχει σε φεστιβάλ, δίνει παραστάσεις, διοργανώνει σεμινάρια σύγχρονου χορού και χοροθέατρου, συνεργάζεται με θεατρικούς σκηνοθέτες και αποσπά σημαντικά διεθνή βραβεία, πάντα με ελληνικά θέματα και ελληνικές μουσικές. Το 2014 μετακομίζει στο Βερολίνο, όπου ανακαλύπτει νέο τρόπο έκφρασης: την δημιουργία κοσμημάτων. Το 2017 κάνει την πρώτη του ατομική έκθεση κοσμήματος στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση «Τα κλειδιά της Πανδώρας» αποτελεί την πρώτη του απόπειρα να αναδείξει τα δημιουργήματά του στον τόπο του.