Το «ΑΝΤΑΜΩΜΑ» στο Ασκληπιείο, στις 21 & 22 Ιουλίου, διοργανώνεται από τον Μορφωτικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Ασκληπιείου, το γραφείο Αποδήμων Ροδίων της Διεύθυνσης Τουρισμού Δήμου Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τμήμα Τουρισμού, Πολιτισμού, με την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Υπουργείο Εξωτερικών, για να φέρει κοντά τους Αποδήμους όλης της Ρόδου με τους ντόπιους.

Το  «ΑΝΤΑΜΩΜΑ», η καθιερωμένη γιορτή του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ασκληπιείου, αφιερωμένη στην επιστροφή των Αποδήμων Ροδίων θα πραγματοποιηθεί στις 21 & 22 Ιουλίου 2018 στο πνευματικό κέντρο και τον περιβάλλοντα χώρο. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τμήμα Τουρισμού, Πολιτισμού Δωδεκανήσου και το Γραφείο Αποδήμων Ροδίων της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου. Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Υπουργείο Εξωτερικών. Το «1ο Παγκόσμιο συνέδριο Αποδήμων Ροδίων» πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Παρροδιακών Συλλόγων Αποδήμων Ροδίων, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, των Δημοτικών Ενοτήτων και Κοινοτήτων του νησιού, της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου, φορέων και άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων της Ρόδου.

Ενημέρωση για τις εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε από τους συνδιοργανωτές φορείς, την Τετάρτη 11 Ιουλίου, στην αίθουσα εθιμοτυπίας Δήμου Ρόδου.

Για το «Αντάμωμα», το σκοπό του και το Ασκληπιείο ως σημείο αναφοράς, μίλησε το μέλος ΔΣ του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ασκληπιείου, Μαγδαληνή Κούρτη και τόνισε πόσο σημαντικό είναι για τα νέα παιδιά των αποδήμων. Για τις εκδηλώσεις μίλησε η Αντιδήμαρχος Μαρίζα Χατζηλαζάρου και κάλεσε όλο τον κόσμο να συμμετέχει με τους απανταχού αποδήμους που βρίσκονται στο νησί αυτή την εποχή. Η Αντιπεριφεριφερειάρχης Μαριέτα Παπαβασιλείου τόνισε την ανάγκη να ανταποδώσουμε μια μικρή φιλοξενία με το «Αντάμωμα» απέναντι σ’ αυτά που οι απόδημοι προσφέρουν στη Ρόδο και την Ελλάδα. Η Περιφερειακή σύμβουλος Χαρούλα Γιασιράνη, μίλησε για τη δράση της γαστρονομίας και την ευκαιρία να γνωρίσουν τοπικές γεύσεις οι απόδημοι επισκέπτες. Ο Κωνσταντίνος Τρέχας εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος μίλησε για το θεατρικό δρώμενο βασισμένο στη μετανάστευση και για τη συνέχεια στο συνέδριο παρροδιακών συλλόγων Αμερικής.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι:

  1. Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Ροδίων, Σάββατο 21/07/18, ώρα 09.30. Διαπραγματεύεται θέματα όπως η ένταξη των Αποδήμων Ροδίων, θέματα εκπαίδευσης, εκμάθηση ελληνικής γλώσσας στα παιδιά 3ης και 4ης γενιάς και άλλα. Ομιλητές είναι: Ηλίας Τομάζος, Πρόεδρος Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής Απόλλων, Μιχάλης Κόκκινος γενικός διευθυντής γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Ασπασία Χατζηδάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε Παν/μίου Κρήτης, επιστημονικώς υπεύθυνη για το έργο ΕΣΠΑ «Ελληνόγλωσση πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια διαπολιτισμική εκπαίδευση στη διασπορά», Θεμιστοκλής Αραβοσιτάς, Διδάσκων Ελληνικής Γλώσσας Πανεπιστημίου Τορόντο και Πανεπιστημίου Γιορκ, Παναγιώτης Φωτάκης, εκπαιδευτικός στην Αυστραλία, Λόης Λαμπριανίδης, γενικός γραμματέας στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων στο υπουργείο οικονομίας, υποδομών, ναυτιλίας & τουρισμού.
  2. Μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Καζούλλη, Σάββατο 21/07/18, ώρα 20.00. Ο Βασίλης Καζούλλης ένας από τους πιο αγαπημένους τραγουδοποιούς της γενιάς του, θα συνοδεύεται σε αυτή την όμορφη βραδιά από την Ιωάννα Καβρουλάκη (φωνή -πλήκτρα) και τον Κώστα Πλατανιά (φωνή – κιθάρα). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την αυθόρμητη χορηγία του ομογενή Στηβ Πελαρδή, επιχειρηματία, πρώην προέδρου της ομοσπονδίας παρροδιακών συλλόγων Αμερικής. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
  3. Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλείας Κούρτη – Καζούλλη, Κυριακή 22/07/18, ώρα 10.30, (μετά τον εκκλησιασμό),  με τίτλο «Mια μικρή αφήγηση, μια μεγάλη ιστορία: Ένας Ροδίτης μετανάστης στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1920»  από την Καθηγήτρια Ελένη Σκούρου και τον τ.Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργο Παπαντωνάκη. Ακολουθεί θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο βιβλίο, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Τρέχα. Συμμετέχουν ο  Πέτρος Λαουδίκος και η Μαρία Καζούλλη‎ καθώς και οι μουσικοί: Γιάννης Κλαδάκης, Γιώργος Κούτρος, Γιώργος Λεντάκης και Κώστας Τσέκας.
  4. «Aegean mamas know best – οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα!», Κυριακή, 22/07/18, ώρα 12.00, στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης – Νότιο Αιγαίο 2019. Η δράση Aegean mamas know best”, με τη συμμετοχή γιαγιάδων, μαμάδων και παιδιών, έχει στόχο να  αναδείξει τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και τη σύγχρονη προσέγγισή της στο σπίτι και εν τέλει την εξοικείωση και την υιοθέτηση από ολόκληρη την οικογένεια, ενός υγιεινού τρόπου διατροφής που θα  περιλαμβάνει τα προϊόντα διατροφής ντόπιας παραγωγής. Στρατηγικός εταίρος στη δράση είναι η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου και πρέσβης η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
  5. Στις 4 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ο περίπατος στη Φύση της Ρόδου, στην περιοχή του Ασκληπιείου για να γνωρίσουν οι απόδημοι τον πλούτο των αρωματικών φυτών, βοτάνων και αυτοφυών, να τα φωτογραφήσουν, ενώ τα παιδιά θα γίνουν οι «κηπουροί του Αιγαίου» στα πλαίσια δράσης από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.

Η γιορτή του ανταμώματος είναι στην παράδοση του χωριού Ασκληπιείο από το 2000, με πρωτοβουλία του συλλόγου και της εκκλησίας, ως αυθόρμητη εκδήλωση χαράς και γλεντιού για τους απόδημους που επέστρεφαν στο χωριό κάθε καλοκαίρι μετά την δεκαετία του 1990. Στόχος της επιστροφής ήταν να γνωρίσει η νέα γενιά, τα παιδιά και τα εγγόνια, το νησί της καταγωγής τους και τους συγγενείς. Τα χωριά τους τα νιώθουν σαν να είναι επέκταση της οικογένειάς τους, αλλά και οι «χωριανοί» νιώθουν ότι οι ξενιτεμένοι είναι μέλη του χωριού. Η αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους είναι αυτό που τους ενώνει. Η ροδίτικη διασπορά, αποτελεί μια νοητή προέκταση της Ρόδου, πολύ πέρα από τα γεωγραφικά σύνορα του νησιού μας. Οι συναισθηματικοί δεσμοί της διασποράς με την πατρίδα είναι ακόμη πιο σημαντικοί σήμερα, γιατί η «αγάπη» για τη Ρόδο και την Ελλάδα είναι αυτό που θα συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση και ανάπτυξη της ελληνικής και ροδίτικης ταυτότητας στη νέα γενιά.