Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας Ρόδου «Καμάρι» πραγματοποίησε το 12ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Παστίδας «Καμάρεια» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από 1 έως 9 Σεπτεμβρίου 2018.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε θεατρική παράσταση, παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς, συναυλίες με μουσική και τραγούδια για όλα τα γούστα, βραβεύσεις αριστούχων μαθητών κ.α.

Καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ λειτούργησε Έκθεση Θρησκευτικής Φωτογραφίας του Γεωργίου Ι. Πάττα και Έκθεση Ζωγραφικής από τα τμήματα του Συλλόγου, ενώ έγιναν εγγραφές στα τμήματα Παραδοσιακών Χορών, Ζωγραφικής, Θεατρικής Ομάδας και  εγγραφές νέων μελών.

Η 1η ημέρα του 12ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Παστίδας «Καμάρεια» περιλάμβανε την έναρξη του Φεστιβάλ από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σιαλούπ Ιωσήφ και τον Κάλλιστο Διακογεωργίου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ακολούθως βραβεύθηκαν οι Αριστούχοι μαθητές και οι εισαχθέντες σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν οι :

Αρχιμανδρίτης Πόκκιας Νεκτάριος, οι Αντιπεριφερειάρχες Σωτρίλης Θωμάς και Κόκκινος Χαράλαμπος, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτριος Τσοπανάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου «Άγιος Εφραίμ» Φιλήμονας Νικολάου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παστίδας Σάββας Πάττας, ο Σπύρος Κατσούρης λογοτέχνης-δημιουργός και ιδιοκτήτης του Πολιτισμικού Μελάθρου Ρόδου κ.α.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Εκκλησιαστικής Φωτογραφίας του Γεωργίου Πάττα.

Η βραδιά συνεχίστηκε με συναυλία αφιερωμένη στον συνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιo από την Μικτή Χορωδία και μαντολινάτα της Δ.Ε. Πεταλούδων με μαέστρο την κ.Φλώρα Πελεκάνου.

Η 2η ημέρα του 12ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Παστίδας περιλάμβανε παραδοσιακούς χορούς με τους:

Πολιτιστικό Σύλλογο Παστίδας «Καμάρι» – Τμήμα Ενηλίκων (με δύο προγράμματα), το Χορευτικό Εργαστήρι Δημοτικής Κοινότητας Ιαλυσού και τον Σύλλογο Ρουμελιωτών Ρόδου.

Το παρών έδωσαν:

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Ευστρατίου, ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και Πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Πόλεως Ρόδου της Νέας Δημοκρατίας Ηλίας Τσέρκης, οι Ιερείς Μακάριος Σκόνης και Γιώργος Χατζηχρυσάφης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ιαλυσού Ερμιόνη Μπότσαρη κ.α.

Η 3η ημέρα του 12ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Παστίδας περιλάμβανε μία παρουσίαση από την ΑΛΕΚΤΡΩΝΑ Κοιν.Σ.Επ. με τίτλο «Πίσω στο Μέλλον» και στη συνέχεια μία υπέροχη μουσικοχορευτική παράσταση για την ξενιτιά με τίτλο «Με χορό και με τραγούδι», από την Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου με μαέστρο τον κ. Μιχάλη Καλαεντζή και την χορευτική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Κοσκινού.

Παρουσιαστές ήταν η Άννα Σαρρή και ο Γεώργιος Πάττας.

Την 4η ημέρα παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Ειδήσεις είναι, θα περάσουν». Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Άρης Τσάπης, Αναστασία Παντούση, Γιάννης Φραγκίσκος. Σκηνοθεσία: Μάριος Ντερντές. Κείμενα: Λευτέρης Ελευθερίου, Μάριος Ντερντές, Γιώργος Φειδάς.

Το παρών έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ζαννετίδης Φιλήμονας και ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Φυτωρίου Μπαριανάκης Μιχάλης.

Η 5η ημέρα ήταν αφιερωμένη στους μοντέρνους και στους latin χορούς. Συμμετείχαν η Παιδική Ομάδα Zumba Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας «Καμάρι», η Ομάδα μοντέρνου χορού από τον Σύλλογο Νέων Παραδεισίου «Ωρίωνας», η Σχολή Χορού της Κωνσταντίνας Νταλαμάγκα-Μιρόσαβιτς και οι Los Champicos Rhodes Salsa Club με Salsa Animation.

Την 6η και την 7η ημέρα η Παράδοση είχε την τιμητική της. Παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φανών «Ο Πρόδρομος»,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδεισίου «Βιλλανόβα», ο Σύλλογος Θεσσαλών Ρόδου, ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος «Παναγιά Καθολική» Αφάντου, ο Σύλλογος Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής», ο Σύλλογος Πελοποννησίων Ρόδου «Ο Μωριάς»  και οι επίσημοι προσκεκλημένοι Πολιτιστικός Σύλλογος «Αμύντας» Σκοπιάς Φλώρινας και Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλώρινας «Αριστοτέλης».

Το παρών έδωσαν εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νικολής Νίκος και Μπάρδος Χρήστος.

Η 8η ημέρα ήταν αφιερωμένη στον κόσμο. Χορός και ξεφάντωμα για όλους με την ορχήστρα του Γιώργου Μαυρουδή Κασιώτη και τους Θεανώ Μεϊμάρογλου, Στράτο Ανδρικού και Χρήστο Πετρίδη. Μαζί τους ήταν και οι Κωνσταντίνος και Αντώνης Μακρής με λύρα & λαούτο.

Την 9η και τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ το πρόγραμμα περιλάμβανε ειδικές βραβεύσεις όπου τιμήθηκαν μόνιμοι κάτοικοι Παστίδας όλων των ηλικιών  για τις επιδόσεις τους σε διάφορους τομείς όπως ο αθλητισμός, η μουσική κ.α.

Η Εντεταλμένη Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΚΕΚ Γεννηματάς Γιασιράνη Χαρούλα απένειμε τα διπλώματα σε όσους παρακολούθησαν το πρόγραμμα εκμάθησης Κοπτικής-Ραπτικής μία συνεργασία του ΚΕΚ Γεννηματάς με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παστίδας «Καμάρι».

Απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στον γνωστό συγγραφέα, ερευνητή, λαογράφο Γεωργαλλίδη Σταύρο για την προσφορά του προς τον Σύλλογο και προς τον τόπο μας και στον Πάττα Γεώργιο ιδρυτικό μέλος και πρώην Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου για την κατάκτηση του 2ου Βραβείου ποίησης στον 8ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Ελλάδας (Ε.Π.Ο.Κ.) με το ποίημα του «Την Ελλάδα αγαπώ και την Κύπρο μας λατρεύω».

Η βραδιά συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς από το 1ο & 2ο Παιδικό Τμήμα Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας «Καμάρι», το Τμήμα Εφήβων Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας «Καμάρι», το Τμήμα Εφήβων του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαριτσών «Ο Κερωνιάτης», το Τμήμα Εφήβων του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδεισίου «Βιλλανόβα» και το Τμήμα Ενηλίκων Αρχαρίων του Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας «Καμάρι».

Το παρών έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Διακοσταματίου Σάββας, η πρώην και υποψήφια Βουλευτής Ιατρίδη Μίκα, ο Πατέρας Κρητικός Μιχαήλ, ο Μαέστρος Χαλκιάς Δημήτρης κ.α.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας «Καμάρι» θα ήθελαν να ευχαριστήσουν δημόσια:

Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Περιφερειάρχη και μέλος του Συλλόγου μας κ.Γιώργο Χατζημάρκο, τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου κ.Κάλλιστο Διακογεωργίου, τον Αιδεσιμότατο Μακάριο και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Παστίδας, τον Πρόεδρο Σάββα Πάττα και το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Παστίδας, τον κ.Νικόλαο Μπαρτατίλα για την πολύτιμη προσφορά του, τα μέλη μας που για ακόμη μία φορά υπερέβαλλαν εαυτόν προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις αυτών των ημερών, τους χορηγούς που κάθε φορά στέκονται αρωγοί στις προσπάθειες μας, όλα τα ΜΜΕ (έντυπα και ψηφιακά) για την πολύτιμη συμβολή τους κάθε φορά και τέλος τον κόσμο που αυτές τις εννέα ημέρες ήταν κοντά μας.

Να ευχαριστήσουμε τους Αντιπεριφερειάρχες Ζαννετίδη Φιλήμονα, Σωτρίλλη Θωμά, Χαράλαμπο Κόκκινο, τον Αντιδήμαρχο Σάββα Διακοσταματίου, τους Περιφερειακούς Συμβούλους Γιασιράνη Χαρούλα, Νικολή Νικόλαο, Μπάρδο Χρήστο, Μπαριανάκη Μιχάλη, Τσοπανάκη Δημήτρη, Ευστρατίου Χρήστο, τον Γενικό Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και Πρόεδρο της Τ.Ο. Πόλεως Ρόδου της Νέας Δημοκρατίας  Τσέρκη Ηλία και την υποψήφια Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ιατρίδη Μίκα για την προσφορά τους και την παρουσία τους.

Τέλος το πιο μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συμμετέχοντες Συλλόγους και στους καλλιτέχνες (μουσικούς, ηθοποιούς, τραγουδιστές, χορευτές) που με την παρουσία τους διαμορφώνουμε κάθε χρόνο και προσφέρουμε ένα πλούσιο θέαμα.