Την Παρασκευή 01/03/2019 παρουσία του Δημάρχου Ρόδου κ. Χατζηδιάκου Φώτη υπεγράφη μεταξύ της ΔΕΥΑΡ και του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) για τη ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ. Μια σύμβαση η οποία είναι αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών της επιχείρησης και του σωματείου των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια. Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης, σε συνέχεια του κανονισμού λειτουργίας που επικυρώθηκε τον Νοέμβριο του 2017, εξασφαλίζει την «εργασιακή ειρήνη» και θέτει κανόνες σχέσης της επιχείρησης με τους εργαζομένους.

Στην υπογραφή της σύμβασης εκτός του δημάρχου Ρόδου παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Μανωλάκης Αλέξανδρος, ο αντιπρόεδρος κ. Καρατζιάς Δημήτρης, ο αντιδήμαρχος κ. Πάλλας Αγαπητός, ο Πρόεδρος το ΕΚΡ Χατζησάββας Σάββας, ο Γ. Διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κ. Διακομανώλης Εμμανουήλ, τα μέλη του ΔΣ ΔΕΥΑΡ κ.κ Μπούκλας Ηλίας, Ζανεττούλης Δημήτρης, ο επιστημονικός σύμβουλος του Δημάρχου Δρ. Γαμβρούδης Χρήστος και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΥΑΡ.

Σε δηλώσεις του o Πρόεδρος ΔΣ της ΔΕΥΑΡ κ. Μανωλάκης Αλέξανδρος εξήρε την αγαστή συνεργασία με το σωματείο των εργαζομένων που είχε ως αποτέλεσμα η σχέση αυτή να αποτυπωθεί και εγγράφως. Στην εισήγηση του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ αναφέρθηκε στο ιστορικό διεκδίκησης των εργαζομένων για την υπογραφή της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια. Παράλληλα τόνισε πως η συμφωνία αυτή είναι καθοριστική για τη μελλοντική πορεία της επιχείρησης και τη διαφύλαξη της αποτελεσματικής λειτουργίας της μέσα στις απαιτητικές συνθήκες της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλληλικού & Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΥΑΡ κ. Καρανικόλας Ελευθέριος δήλωσε την ικανοποίηση του για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης καθώς η ΔΕΥΑΡ ως ο μεγαλύτερος εργοδότης στο Αιγαίο πρωτοπορεί με την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης και δίνεται μια καλύτερη προοπτική για το μέλλον της επιχείρησης.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Χατζησάββας Σάββας ευχαρίστησε από την πλευρά του το ΔΣ της ΔΕΥΑΡ καθώς έδειξε τον δρόμο και σε άλλες επιχειρήσεις για την υπογραφή παρόμοιων συμβάσεων ενώ τόνισε πως η σύμβαση αυτή που είναι η πρώτη πανελλαδικά σε ΔΕΥΑ, βάζει τέλος στην όποια εργασιακή αβεβαιότητα και παρέχει «εργασιακή ειρήνη» στους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζηδιάκος Φώτης αφού συνεχάρη όλους όσους συμμετείχαν στην υπογραφή της παρούσας σύμβασης δήλωσε πως «Πρωταρχικός στόχος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ, του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και του σωματείου εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ, οι οποίοι είναι οι θεματοφύλακες και εγγυητές των εργασιακών σχέσεων στην επιχείρηση, ήταν η θωράκιση της ΔΕΥΑΡ για να παραμείνει βιώσιμη και ανταγωνιστική. Η υπογραφή της παρούσας σύμβασης καθιστά αυτόν τον στόχο εφικτό, καθώς επιτρέπει στην ΔΕΥΑΡ να συνεχίσει να είναι μια υγιής εταιρεία που μπορεί να επενδύει και που προσφέρει ασφάλεια και δείχνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στους ανθρώπους της».

Η νέα ΕΣΣΕ, μετά από 10 χρόνια μεταξύ άλλων, προβλέπει θεσμικά θέματα όπως η χορήγηση αδειών και αποζημιώσεων, παροχές σε είδος όπως παροχή γάλακτος, ένδυσης και μέσων ατομικής προστασίας (Μ.Α.Π), κανόνες εργασιακών συνθηκών και τήρηση των κανόνων περί Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας κ.α.