Εκπροσωπώντας τα Μέλη του Δ.Σ. του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά, που φιλοξενούμε στους χώρους της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης (Παλαιό Συσσίτιο), την σημαντική αντιπροσωπευτική έκθεση του Γεράσιμου Γερολυμάτου με τα Αγιορείτικα έργα του.

Το Άγιον Όρος είναι ευρύτερα γνωστό ως το Περιβόλι της Παναγίας. Είναι ένας ανεξάντλητος άγιος τόπος, που όσοι τον επισκέπτονται ξαναεπιστρέφουν πολλές φορές γιατί πάντα σε εκπλήσσει. Και το κυριότερο, αισθάνονται όλοι σχεδόν, εσωτερική ευφορία και γαλήνη, αφήνοντας για λίγο κατά μέρος τα εγκόσμια.

Με αφορμή το επικείμενο Πάσχα, η Καλλιτεχνική Επιτροπή του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, επιθυμώντας να παρουσιάσει στο φιλότεχνο κοινό κάτι συναφές με το κλίμα περισυλλογής, το Αναστάσιμο ύφος και γενικότερα την κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών, πρότεινε στον εικαστικό δημιουργό Γεράσιμο Γερολυμάτο να παρουσιάσει την ενότητα των ζωγραφικών του έργων, που αφορούν την Αθωνική Πολιτεία.

Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη, που παρότι σπούδασε στην Ιταλία ζωγραφική, λόγω φυσικής συστολής και σεμνότητας του χαρακτήρα του, δεν επιδιώκει να παρουσιάζει συχνά έργα του. Ενθουσιασμένος όμως από την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και θεωρώντας ταιριαστό, για την συγκεκριμένη του ενότητα, το υποβλητικό κτίριο του παλαιού συσσιτίου, το οποίο λειτουργεί ως μια από τις Πινακοθήκες ενταγμένες στο Μουσείο, δέχτηκε με χαρά και ενθουσιασμό την πρόσκληση και ταυτοχρόνως την πρόκληση να εκθέσει εκεί τα Αγιορείτικα έργα του, που πρώτη άλλωστε φορά βγαίνουν από το Εργαστήριό του.

Με την ευκαιρία αυτής της σημαντικής έκθεσης, εκδώσαμε καλαίσθητο πολυσέλιδο κατάλογο, ο οποίος θα δοθεί την ημέρα των εγκαινίων και περιλαμβάνει όλα τα έργα που θα εκτεθούν

Τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία κι ευόδωση στην συνέχεια της εικαστικής του σταδιοδρομίας.

 

Δρ Νικόλαος Τσ. Φρόνας

Πρόεδρος του Δ. Σ.

του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης

του Δήμου Ρόδου