Απόφοιτος της Κρατικής Σχόλης Ορχηστικής Τέχνης και μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Ισραήλ, η Ρόδια χορεύτρια Μαρία Μανουκιάν ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενώσει το κοινό της Ρόδου με το γενικότερο χορευτικό κοινό μέσω της διεξαγωγής σεμιναρίων Σύγχρονου Χορού. Τα τελευταία χρόνια περιοδεύει σε επαγγελματικές ομάδες όπως αυτήν του Russel Maliphant (Λονδίνο) και Anton Lachky (Βέλγιο), εμπλουτίζοντας την διδακτική της  μέθοδο «Inner Globe» και προσκαλώντας επίκαιρους καλλιτέχνες στο νησί με αποτέλεσμα κάθε καλοκαίρι η Ρόδος να μετατρέπεται σε πόλο έλξης χορευτών και χορογράφων της σύγχρονης σκηνής.

Πλέον για πέμπτη συνεχόμενη φορά η καλλιτεχνική πλατφόρμα Dance Laboratory έχει ως σκοπό τη δημιουργία μιας γέφυρας που θα ενώσει τις καλλιτεχνικές επιρροές της Ελλάδας και του εξωτερικού με αυτές της Ρόδου στον τομέα των παραστατικών τεχνών.Το ενδιαφέρον όλης της ομάδας συμμετεχόντων, χορογράφων, συντελεστών δίνει το έναυσμα για την δημιουργία ενός χορευτικού φεστιβάλ με εκπαιδευτικό πυρήνα σε ένα νησί ιδανικό να φιλοξενήσει τέτοιες δράσεις.
 
Φετινοί προσκεκλημένοι του Dance Laboratory #5 που θα γίνει 6-10 Αυγούστου θα είναι οι απόφοιτοι της Κρατικής Σχολής Χορού Αθηνών Μαρία Μανουκιάν, Αντώνης Τζούμας και Λαμπρινή Γκόλια, οι οποίοι θα προσφέρουν νέες πληροφορίες και προσεγγίσεις ως προς την κίνηση και την έρευνα, μέσα από τις προσωπικές διδακτικές τους μεθόδους Inner Globe, Indecent Moves & Body Instrument.
 
Ένα Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού που απευθύνεται σε όλους, μικρούς – μεγάλους, ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές. Επίσης είναι ανοιχτό για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την κίνηση και να γυμναστούν μέσα από τον χορό.
 
Ευχαριστούμε την Κυρία Έλλη Παρασκευά για την στήριξη όλα αυτά τα χρόνια σε αυτό εγχείρημα.
 
Συντελεστές Διοργάνωσης: Βαρβάρα Μπαρδακά & Μαρία Μανουκίαν.
Πληροφορίες – Κρατήσεις Θέσεων: 6947633151
 
 
MARIA MANOUKIAN
 
• Inner Globe •
 
Το αρχικό στάδιο της διαδικασίας εστιάζει σε διάφορους τρόπους δράσεων ενεργοποιήσεις της σπονδυλικής στήλης ώστε να κινητοποιήσουμε την εσωτερική σφαίρα του κέντρου μας λαμβάνοντας ενέργεια από το πάτωμα.
Θα συνεχίσουμε την αφύπνιση του σώματος, μετακινώντας το συνεχώς σε ολόκληρο τον χώρο, ερευνώντας τις ιδιότητες της σφαίρας σαν σχήμα και κατάσταση στο χώρο.
Στην συνέχεια, θα εμβαθύνουμε σε συνθήκες αυτοσχεδιασμού στις οποίες θα επαναπροσδιορίσουμε τις κατευθύνσεις του σώματος σε σχέση με τον χώρο και τους γύρω μας ώστε να κινηθούν με πολυδιάστατο τρόπο όλες οι αρθρώσεις αλλάζοντας, ποιότητες, ροή και δυναμικές.
Σκοπός είναι να ανακαλύψουμε το βάρος, την χαλάρωση, και την συσπείρωση της ενέργειας στον εσωτερικό πυρήνα μας ώστε να αναπτύξουμε μεγάλες ταχύτητες και έκρηξη δυναμικών.
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
 
Η Μαρία Μανουκίαν γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο.
Το 2013, αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ισραήλ στη σχολή Mateh Asher School of Performing Arts όπου εκπαιδεύτηκε στην τεχνική Gaga.
Ως performer στο Ισραήλ έχει εργαστεί για τους Slomi Bitton, Noa Zuk, Anat Grigorio και Martin Harriague.
Είναι ενεργό μέλος της Hellenic Dance Company όπου έχει χορέψει σε ρεπερτόριο Jasmin Vardimon, Tono Lachky και Martha Graham με την καλλιτεχνική καθοδήγηση της Πένυς Διαμαντοπούλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει χορέψει στην παράσταση «Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη» στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και έχει συνεργαστεί με τον RUSSEL MALIPHANT για μια παραγωγή Ελλάδας-Αγγλίας το «THE THREAD». Πλέον είναι στην ομάδα του ANTON LACHKY COMPANY για την καινούργια παραγωγή LUDUM.
Επίσης από το 2015 ερμηνεύει το έργο Twisted Genders από το Χοροθέατρο Λυδία Λίθος της Φένιας Αποστόλου το όποιο ταξιδεύει σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει συν-χορογραφήσει την τραγωδία  «Αντιγόνη του Σοφοκλέους» για το θέατρο Νοτίου Αιγαίου.
Η Μαρία συμμετέχει ενεργά σε σεμινάρια και εργαστήρια ανά την Ευρώπη εξερευνώντας διαφορετικές τεχνικές καθώς επίσης παραδίδει μαθήματα χορού σε Ελλάδα και Αρμενία.
 
 
ANDI XHUMA
 
• Indecent Moves  •
 
Πρόκειται για ένα μάθημα σύγχρονου χορού με πολλές επιρροές από διάφορα άλλα είδη χορού όπως χιπ-χοπ, Τζαζ και κλασικό μπαλέτο.
Βασικό στοιχείο του μαθήματος είναι η μουσικότητα και η πολυρυθμία στο σώμα.
Με βάση πάντα το επίπεδο των συμμετεχόντων αρχίζουμε με ασκήσεις αυτοσχεδιασμού που σκοπό έχουν να προετοιμάσουν τον κάθε χορευτή εγκεφαλικά και σωματικά. Εναλλακτικά δίνονται δομημένες ασκήσεις πολυρυθμίας και μικροί συνδυασμοί χεριών-βηματισμών μαζί με άλλα μέλη του σώματος. Το δεύτερο μέρος του μαθήματος είναι η εκμάθηση μια χορογραφίας πάντα πάνω σε μουσική αλλά και πάνω στις ασκήσεις που έχουν δουλευτεί στο πρώτο μέρος του μαθήματος. Η χορογραφία είναι διαφορετική σε κάθε μάθημα προσαρμόζεται πάνω στο επίπεδο των εκάστοτε μαθητών.
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
 
Ο ‘Αντι Τζούμα σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής τέχνης στην Αθήνα (2009-2012).
Έκτοτε έχει δουλέψει με διάφορους χορογράφους και ομάδες ανά καιρούς και χώρες εκ των οποίων ανάμεσα ο Γιάννης Αντωνίου, Hannes Langolf, Ermira Goro, Κωνσταντίνος Ρήγος, Anton Lachky, CocoonDance Company, DV8 physical theatre.
Από το 2015 άρχισε να δημιουργεί και δικά του έργα κυρίως δίνοντας έμφαση στον τομέα του κινηματογράφου και των βίντεο στο Ιντερνετ.
Η ταινία μικρού μήκους του “Normal Day” έλαβε μέρος και κέρδισε βραβεία σε φεστιβάλ χορευτικού κινηματογράφου σε Αμερική,Αυστραλία και Ευρώπη.
Επίσης έχει επιλεχθεί μαζί με τον Χρήστο Ξυραφάκη να χορογραφήσουν ένα νέο έργο για το Φεστιβάλ νέων Χορογράφων στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση για τη σεζόν 2018. 
 
 
LABRINI GKOLIA
 
• Body Instument •
 
Στόχος του μαθήματος είναι να βρούμε τις «εκτάσεις» που διαθέτει το σώμα. Πώς τις χρησιμοποιώ και πως διευκολύνω -υπολογίζοντας τις ιδιαιτερότητες του καθενός- την κίνηση και τις δυναμικές τις να αναδειχθούν στον χώρο και τον χρόνο. Στο μάθημα δίνεται επίσης έμφαση  στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος, στην αντοχή και στις ποιότητες που το κάθε σώμα καλείτε να εξυπηρετήσει- ανακαλύψει.. Όσο και στην ομαδικότητα, την αλληλεπίδραση μιας ομάδας ανθρώπων που είναι ικανή να ελευθερωθεί  και να αφεθεί στο κομμάτι της φαντασίας και να το εξελίξει πολύ πιο γρήγορα μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και την συνεργασία. 
Το μάθημα ξεκινά με δημιουργική ενδυνάμωση, ύστερα αυτοσχεδιασμό και τέλος συνδυασμός κινήσεων (χορογραφία) που συσχετίζεται με την προηγούμενη διαδικασία
 
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
 
Η Λαμπρινή Γκόλια γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1992. Μεγάλωσε στη Γερμανία, όπου και έκανε τα πρώτα μαθήματα χορού. Επέστρεψε στην Ελλάδα στα 7 της χρόνια και συνέχισε να χορεύει, με εξειδίκευση στο Κλασικό Μπαλέτο. Έκανε ιδιαίτερα μαθήματα χορού με την Vanessa Roimpa, μία δασκάλα που την ενέπνευσε και την έκανε να πιστέψει στην Τέχνη του Χορού. Η ανάγκη της για εξέλιξη ενισχύθηκε από τη μουσική και την συνεχή μελέτη της στην κιθάρα, το τραγούδι και τη ζωγραφική. Σπούδασε διαφορετικά είδη χορού όπως το σύστημα Graham, Κλασικό Μπαλέτο και Σύγχρονο χορό από αξιόλογους καλλιτέχνες ανά τον κόσμο. Επίσης έκανε μαθήματα Hip- Hop, Latin, Tango, Yoga και Pilates. Στην ηλικία των 18 κέρδισε υποτροφία από την Εθνική Όπερα Μπαλέτου της Ελλάδας όπου φοιτούσε για ένα χρόνο. Μετά από αυτό κέρδισε υποτροφία από την Κρατική Σχολή Χορού της Ελλάδας από όπου και αποφοίτησε με άριστα το 2014. Έχει πιστοποιηθεί από μεγάλους δασκάλους όπως οι Ερμής Μαλκότσης, Νίκος Καλογεράκης, Λίντα Καπετανέα, Χριστίνα Γουζέλη και Paul Blackman ο οποίοι την ενέπνευσαν και τη δίδαξαν. Την ίδια περίοδο παρακολουθεί μαθήματα προετοιμασίας από την δραματική σχολή «Μοντέρνοι καιροί» που την βοήθησαν να εξελίξει την υποκριτική της ως περφόρμερ, όπως και σεμινάρια physical theater με τους Ευριπίδη Λασκαρίδη, Ερμίρα Γκόρο και Νανά Βάχλα, κατά την διάρκεια της φοίτησής της στην Κρατική Σχολή επίσης, παίρνει μαθήματα ζωγραφικής από τον Gagik Altunian.
Ύστερα από την αποφοίτησή της έχει συνεργαστεί ως χορεύτρια με διάφορες ομάδες χορού ( Hellenic Dance company, Krama Dance Company, Lydia Lythos Dancetheatre) και συμμετέχει σε project Ελλάδας και εξωτερικού. Στα 23 της χρόνια συνεργάζεται και χορεύει με τον ιδρυτή της τεχνικής Flying Low και Passing Through, David Zambrano. 
Ως χορεύτρια και χορογράφος έχει επιλεχτεί από το Deltebre Danza Festival της Ισπανίας, να παρουσιάσει την δουλειά της σε συνεργασία με τον Narendra Patil , «Camouflage» η οποία έκανε περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας και της Ινδίας . Με την πρόσφατη χοροθεατρική της σύνθεση  ̈Το Σύμπλεγμα της Μέδουσας ̈ συμμετείχε σε φεστιβάλ της Ελλάδας όπου χορογράφησε και χόρεψε η ίδια.
Η τελευταίες της συνεργασίες ως ηθοποιός-χορεύτρια είναι με την ομάδα Λυδία Λίθος Dancetheatrè στο έργο «Βαλπούργη, η ιστορία μιας μάγισσας» όπου και πρωταγωνιστεί ,στο έργο «ΠολΉΤΤΕΣ» με την ομάδα χορού Αερίτες και στο «Πορνοστάρ,η κρυφή βιομηχανία του σεξ» του Κωνσταντίνου Ρήγου στο Φεστιβάλ Αθηνών 2018.
Ως δασκάλα Σύγχρονου χορού έχει δουλέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε επαγγελματικές σχολές χορού, στούντιο και σε ομάδες χορού.