Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου η Ρόδος γιορτάζει τις “Ανοικτές Πόρτες” στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Βασικός στόχος των Ανοικτών Πορτών είναι το άνοιγμα προς το ευρύ κοινό μνημείων και χώρων που είτε είναι συνήθως κλειστά είτε η πρόσβαση σ’ αυτά είναι δύσκολη και φιλοδοξούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από το 2010 η RICHeS διοργανώνει τις Ανοικτές Πόρτες οι οποίες έχουν εξελιχθεί στη δημοφιλέστερη εκδήλωση πολιτιστικής κληρονομιάς στη Ρόδο προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες.

Για να πραγματοποιηθεί όμως μια τόσο μεγάλη εκδήλωση που περιλαμβάνει ομιλίες από καλεσμένους επιστήμονες, φιλοξενία τους, έντυπο υλικό (χάρτες – βιβλιαράκι με ιστορικές & αρχιτεκτονικές πληροφορίες), εκπαιδευτικά προγράμματα, augmented reality games, ξεναγήσεις, ακαδημαϊκή έρευνα, μεταφράσεις κτλ χρειάζεται οικονομική υποστήριξη. Κάθε χρόνο καταβάλουμε μια τεράστια και δύσκολη προσπάθεια για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους εκδηλώσεις που προσφέρουν στην ανάπτυξη του πολιτιστικού κλίματος στη Ρόδο και βάζουν το νησί μας στον πολιτιστικό χάρτη.

Δυστυχώς όμως φέτος οι Ανοικτές Πόρτες κινδυνεύουν να παραμείνουν κλειστές και εξηγούμε:

Πέρσι τον Μάιο καταθέσαμε στον ΔΟΠΑΡ αίτηση για οικονομική υποστήριξη των Ανοικτών Πορτών 2018. Μετά από πολλές αναβολές, ακυρώσεις και πολύωρες αναμονές στους διαδρόμους του Οργανισμού καταφέραμε επιτέλους να συναντηθούμε με τον Πρόεδρο του κ. Στ. Κυριαζή. Αφού του εκθέσαμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων λάβαμε απ’ αυτόν την προφορική διαβεβαίωση ότι οι Ανοικτές Πόρτες θα λάβουν οικονομική υποστήριξη για κάλυψη μέρους των εξόδων τους. Πράγματι, οι Ανοικτές Πόρτες 2018 πραγματοποιήθηκαν και διαφημίστηκαν σ’ όλο το έντυπο υλικό, μπάνερ, αφίσες, social media και δελτία τύπου ως συνδιοργάνωση με τον ΔΟΠΑΡ. Μάλιστα ο Πρόεδρος του ήταν ένας από τους επίσημους ομιλητές στην τελετή έναρξης των Ανοικτών Πορτών όπου μας συνεχάρη για τη συνολική μας δραστηριότητα. Τον Δεκέμβριο 2018 πληροφορηθήκαμε ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα σχετικά με την υποσχεθείσα οικονομική υποστήριξη και εν τέλει, μετά από πολλές δικές μας προσπάθειες να διαλευκάνουμε την κατάσταση, μάθαμε με έκπληξη και απογοήτευση ότι, για άγνωστους λόγους, δεν είχε βγει κάποια απόφαση και δεν είχε δοθεί εγγράφως απάντηση για την έγκριση της εκδήλωσης μας από το ΔΣ του ΔΟΠΑΡ. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τη Νομοθεσία οι δημόσιοι φορείς υποχρεούνται εντός προθεσμίας 50 ημερών να απαντούν στα αιτήματα των πολιτών. Οι υπεύθυνοι του ΔΟΠΑΡ μας ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν πλέον να υποστηρίξουν οικονομικά εκδήλωση που ήδη πραγματοποιήθηκε και στο ερώτημα μας γιατί δεν εκδόθηκε απόφαση επί του αιτήματος μας κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει. Ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ ήταν άφαντος και μόνο μετά από μεσολάβηση του Δημάρχου απάντησε στις τηλεφωνικές μας κλήσεις αδυνατώντας όμως να δώσει σαφείς εξηγήσεις. Αυτό βέβαια είχε ως αποτέλεσμα να υποστούμε σημαντική οικονομική ζημία καθώς είχαμε προβεί σε έξοδα που θα έπρεπε να καλύψουμε από τη τσέπη μας πράγμα που έγινε.

Φέτος τον Μάιο καταθέσαμε στον ΔΟΠΑΡ νέο αίτημα για οικονομική υποστήριξη των Ανοικτών Πορτών 2019. Αφελώς ελπίζαμε ότι αφού πέρσι έγινε “στραβή” αυτή δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί. Εκ νέου λάβαμε την προφορική διαβεβαίωση του Προέδρου του ΔΟΠΑΡ ότι φέτος δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Στις 3 Ιουνίου, την επομένη του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών, υπηρεσιακός παράγοντας του ΔΟΠΑΡ μας ενημέρωσε ότι δυστυχώς ούτε και φέτος οι Ανοικτές Πόρτες θα λάβουν οικονομική υποστήριξη ενώ μας προειδοποίησε να μην προβούμε σε έξοδα και δαπάνες γιατί θα την πατήσουμε και θα χρεωθούμε όπως και πέρσι. Μάλιστα μας ενημέρωσε ότι οι Ανοικτές Πόρτες 2018 δεν έλαβαν υποστήριξη με προσωπική ευθύνη του ίδιου του Προέδρου του ΔΟΠΑΡ κ. Στ. Κυριαζή! Ενημερωθήκαμε επίσης ότι ούτε άλλοι σύλλογοι θα λάβουν οικονομική υποστήριξη λόγω έλλειψης χρημάτων! Όπως χαρακτηριστικά μας είπε “η διοίκηση της νέας δημοτικής αρχής θα βρει άδεια ταμεία”. Σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι μέλος του ΔΣ του ΔΟΠΑΡ παραιτήθηκε καθώς προγραμματισμένες εκδηλώσεις συλλόγων δεν θα λάβουν την υποσχεθείσα οικονομική υποστήριξη. Μας εκμυστηρεύτηκε ότι το κλίμα στις συνεδριάσεις του ΔΟΠΑΡ είναι τοξικό ενώ και άλλα μέλη του ΔΣ αποφεύγουν τις συνεδριάσεις του.

Όλα παραπάνω έχουν δημιουργήσει μια δυσάρεστη και λυπηρή κατάσταση φέρνοντας τις Ανοικτές Πόρτες, για άλλη μια φορά, σε δύσκολη θέση. Ελπίζουμε όμως με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της εκστρατείας συγκέντρωσης χρημάτων που θα ξεκινήσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε σύντομα το θέμα των 10ων Ανοικτών Πορτών.

 

RICHeS 

Rhodes International Culture & Heritage Society