Το τελευταίο δεκαπενθήμερο γίναμε όλοι και όλες μάρτυρες μιας ιδιαίτερα δυσάρεστης εξέλιξης για το νησί της Ρόδου και όχι μόνο. Η κοινοπραξία που είχε αναλάβει το έργο της ανακύκλωσης σταμάτησε την συγκέντρωση και διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών στο Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και ο Δήμος σταμάτησε την αποκομιδή. Όταν η κατάσταση, με τους μπλε κάδους να ξεχειλίζουν έγινε ανυπόφορη, τότε ο Δήμος άρχισε να συγκεντρώνει τα ανακυκλώσιμα στο χώρο του ΧΥΤΑ χωρίς τη δυνατότητα όμως αυτά να μπορούν να ανακυκλωθούν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρόδου με απόφαση που έλαβε στις 13/8/2020 ακύρωσε παλαιότερες αποφάσεις του ίδιου οργάνου και με τον τρόπο αυτό τροποποίησε τους όρους της συνεργασίας με την μοναδική εταιρεία που απέμεινε τώρα τόσο για την αποκομιδή των κανονικών απορριμμάτων όσο και τη διαχείριση του ΚΔΑΥ. Το ΚΔΑΥ ξεκίνησε τη λειτουργία του την περασμένη Τρίτη 18/08/2020 όμως ο Δήμος μέχρι σήμερα εξακολουθεί να απορρίπτει τα ανακυκλώσιμα σε ξεχωριστό χώρο με αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν να ανακυκλωθούν.

Όλα αυτά έγιναν και γίνονται χωρίς ο Δήμος να αισθανθεί την παραμικρή υποχρέωση να ενημερώσει επίσημα πολίτες και επιχειρηματίες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να εξηγήσει τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν όλες αυτές τις ημέρες. Οι πολίτες από την πλευρά τους βλέποντας τους μπλε κάδους να αδειάζουν νομίζουν ότι η ανακύκλωση συνεχίζεται κανονικά και φυσικά εξακολουθούν να απορρίπτουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στους κάδους αυτούς.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες παραμένουν στο σκοτάδι για το συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί στο νησί μας και η αίσθηση που αποκομίζουν είναι ότι η δημοτική αρχή ή δεν τα έχει καλά με την ενημέρωση ή αισθάνεται ότι δεν είναι ανάγκη οι πολίτες να ενημερώνονται αφού οι ελάχιστοι άνθρωποι που διαχειρίζονται τα δημοτικά ζητήματα είναι αυτοί μόνο που έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν.

Όμως η ανακύκλωση μάς αφορά όλες και όλους και είναι θέμα κοινό και ουσιαστικό. Δεν είναι δυνατόν προσπάθειες που ξεκίνησαν πριν από δεκαπέντε χρόνια να ακυρωθούν σε λίγες μέρες για λόγους που σίγουρα μπορούν να διευθετηθούν. Αντί λοιπόν να μπούμε σε μια νέα εποχή για την ανακύκλωση με μεγαλύτερες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών και καλύτερη ποιότητα αυτών, με κομποστοποίηση των οργανικών  και της λυματολάσπης αλλά και ανακύκλωση άλλων υλικών που τώρα δεν γίνεται, οπισθοδρομούμε χάνοντας τα κεκτημένα που κατακτήθηκαν όλο αυτό τον καιρό. Εκτός αν τελικά αυτός ακριβώς είναι ο τελικός σκοπός και στόχος.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος ζητάει λοιπόν από το Δήμο Ρόδου και ειδικά από τον ίδιο τον Δήμαρχο.

  1. Να ξεκινήσει η ανακύκλωση ξανά σήμερα
  2. Να ενημερωθούν αρμοδίως και επισήμως οι πολίτες για το τι συμβαίνει και πώς μπορούν να βοηθήσουν από την πλευρά τους.
  3. Να ξεκινήσει μια νέα καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για το τι και πώς πρέπει να ανακυκλώνουμε
  4. Να ξεκινήσουν οι προσπάθειες για νέες μορφές ανακύκλωσης όπως πχ κομποστοποίηση, αξιοποίηση λυματολάσπης, ανακύκλωσης ΑΕΚΚ (μπάζα).

Ο Σύλλογος μας θα χαρεί να είναι αρωγός στις προσπάθειες αυτές που πραγματικά πέρα από τα μεγάλα λόγια και τις διαφημιστικές επινοήσεις, θα δώσουν πραγματική αξία και λάμψη στο νησί μας.

 

Το  ΔΣ του Συλλόγου