Με επιτυχία στέφθηκε η διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού, εχθές το απόγευμα, ο ΣΕΒΕ- Σύνδεσμος Εξαγωγέων και τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, σχετικά με την υλοποίηση δύο νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων επαγγελματικής εξειδίκευσης τα οποία υλοποιεί ο ΣΕΒΕ.

Από πλευράς του ΣΕΒΕ – Συνδέσμου Εξαγωγέων, στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Γεν. Διευθυντής, κ. Σπύρος Ιγατιάδης, ο Οικονομικός Επόπτης, κ. Σίμος Διαμαντίδης και η κ. Μαίη Δεμερτζή, υπεύθυνη για τα προγράμματα κατάρτισης. Ο κ. Ιγνατιάδης, συντονιστής της εκδήλωσης, παρουσίασε αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία των εξαγωγών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ο κ. Διαμαντίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με το μέλλον των εξαγωγών, αναδεικνύοντας το γεγονός της αύξησης των εξαγωγών –εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών – κατά 3,2%, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, παρά την ύπαρξη της πανδημίας. Η κ. Μαίη Δεμερτζή παρουσίασε τη δομή των προγραμμάτων και ανέλυσε τα επαγγελματικά οφέλη των συμμετεχόντων σε αυτά. Η κ. Δεμερτζή, τόνισε ιδιαιτέρως τη διεθνή ισχύ της παρεχόμενης από τα προγράμματα πιστοποίησης ενώ υπογράμμισε πως το όφελος δεν αφορά μόνο στους συμμετέχοντες εργαζομένους, ατομικά, αλλά και συνολικά, στις επιχειρήσεις στις οποίες αυτοί απασχολούνται.

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γεώργιος Χατζημάρκος, ο οποίος αναφέρθηκε στον μονομερώς εξαρτώμενο από τον τουρισμό χαρακτήρα της Περιφέρειας και τόνισε την ανάγκη ύπαρξης στρατηγικής που να συνδέει τον τουριστικό με τον αγροδιατροφικό τομέα, ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί. Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε, ακόμη, στην οικονομική υποστήριξη που παρέχει η Περιφέρεια στο σύνολο των παραγωγών ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή όλων, ανεξαιρέτως, σε όλες τις εγχώριες Εκθέσεις αλλά και στις μεγαλύτερες του εξωτερικού.

Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Γεώργιος Αντώνογλου, έθιξε το πρόβλημα της «μονοκαλλιέργειας» του τουριστικού τομέα, όπως αυτό αναδείχθηκε μέσα από τις συνθήκες που επέβαλε η εμφάνιση της πανδημίας και τόνισε την ανάγκη ευρύτερου πλαισίου στήριξης των εξαγωγών αλλά και της εντατικότερης εκπαίδευσης στελεχών εξαγωγών. Στο ίδιο πνεύμα, ο Υπεύθυνος Αναπτυξιακών Έργων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Αντώνης Μαραγκός, στάθηκε στο πρόβλημα που δημιουργεί η μη ισόρροπη ανάπτυξη παραγωγικών κλάδων στην Περιφέρεια και υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης ενιαίας παραγωγικής βάσης προκειμένου να ενισχυθεί ο τομέας των εξαγωγών αλλά και η τοπική οικονομία, συνολικά. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην επιτακτική ανάγκη της στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα, της σύμπραξης όλων των αρμόδιων φορέων αλλά της επιστροφής των παραγωγικών δυνάμεων που έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητές τους εκτός Περιφέρειας πίσω, στον τόπο τους.

Τα δύο νέα προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης, τα οποία υλοποιεί ο ΣΕΒΕ στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», αφορούν στους τομείς Ανάπτυξης Εξαγωγικών Μονάδων στον κλάδο της Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας Τροφίμων και στον τομέα της Ανάπτυξης Εξαγωγικών μονάδων στον κλάδο των Δομικών Υλικών. Απευθύνονται σε απασχολούμενους στον Ιδιωτικό Τομέα της Οικονομίας και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Η χρονική διάρκεια κάθε προγράμματος είναι 120 ώρες και με την ολοκλήρωσή του, κατόπιν εξετάσεων, οι ωφελούμενοι λαμβάνουν επίσημη Πιστοποίηση προσόντων / δεξιοτήτων αλλά και εκπαιδευτικό επίδομα συνολικού ύψους 600,00€.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση τόνισαν τη σημαντικότητα της πραγματοποίησης σχετικών εκδηλώσεων και δράσεων ώστε να προβληθεί η ανάγκη υποστήριξης του εξαγωγικού τομέα και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για περαιτέρω συνεργασίες και συνέργειες ως προς την ενδυνάμωση των εξαγωγών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η εκδήλωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών συμπολιτών μας, οι οποίοι την παρακολούθησαν διαδικτυακά. Το video της εκδήλωσης θα αναρτηθεί στα sites των φορέων και στο youtube ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος εξαγωγέων.

Το γραφείο Τύπου