Αίτημα παράτασης της ακαδημαϊκής ταυτότητας για τις μετακινήσεις και τη σίτιση των φοιτητών/τριών

Έχοντας συμπληρώσει ένα χρόνο πανδημίας και διαδοχικών «lockdown» και δεδομένης της νέας οικονομικής κρίσης που διανύουμε, η κατάσταση, την οποία βιώνει η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, είναι πλέον ανυπόφορη. Την ίδια ώρα όπου τα χρέη τρέχουν καθημερινά για τους/τις εργαζόμενους/ες και τα παιδιά τους, πολλοί φοιτητές και πολλές φοιτήτριες σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο αλλά και υποψήφιοι/ες διδάκτορες αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τα εργαστηριακά μαθήματα, τις πρακτικές και κλινικές ασκήσεις και να ολοκληρώσουν τις διπλωματικές εργασίες τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι/ες με τη λήξη της ακαδημαϊκής τους ταυτότητας (φοιτητικό πάσο), και, συνεπώς, παύουν να απολαμβάνουν διευκολύνσεις όσον αφορά στη μετακίνηση και τη σίτισή τους.

Η περικοπή κατά 8% από τον τακτικό προϋπολογισμό των πανεπιστημίων για το 2021 και η διάθεση, ταυτόχρονα, 30 εκατ. ευρώ για μέσα αστυνόμευσης, καταστολής στα πανεπιστήμια δεν συντελούν στην στοχευμένη ενίσχυση των διδακτικών και εργαστηριακών υποδομών και της φοιτητικής μέριμνας.

Ως πανεπιστημιακοί/ές δάσκαλοι/ες, αναγνωρίζουμε τη συγκεκριμένη δυσκολία από πλευράς των νέων ανθρώπων που φοιτούν και εργάζονται στους χώρους μας και στεκόμαστε στο πλάι τους.

Ως ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώνουμε τη φωνή μας με τους φοιτητικούς συλλόγους και ζητάμε την άμεση παράταση της ακαδημαϊκής ταυτότητας στο σύνολο των φοιτητών/τριών, και για όσο διάστημα χρειαστεί, ούτως ώστε να μπορούν, έστω και με αυτόν τον τρόπο, να ελαφρυνθούν από ορισμένα έξοδα της καθημερινότητάς τους.