Thursday, April 18, 2024
20.5 C
Rhodes
HomeΡόδοςΚοινωνίαΞενώνας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ρόδου: «Σπάμε τη σιωπή!»

Ξενώνας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ρόδου: «Σπάμε τη σιωπή!»

- Διαφήμιση -

«Χτες άκουσα μια γυναικεία κραυγή πίσω από τον τοίχο. Η σιωπή που ακολούθησε, πάγωσε την ψυχή μου. Μετά από λίγο έφτασε ένα ασθενοφόρο…»

«Με χτύπησε χωρίς να το θέλει… ήταν ατύχημα… δεν είχε πρόθεση… ίσως να μου άξιζε… το ξέρω πως μ’ αγαπάει…»

«Στην αρχή ορκιζόταν ότι δεν θα επαναληφθεί ξανά και ότι καταλάβαινε το λάθος του. Και τον πίστευα! Αλλά μετά ξεκινούσε να με απειλεί ότι θα κατέστρεφε τη ζωή μου αν τον εγκατέλειπα και αυτό με δυσκόλευε πολύ στο να πάρω την τελική μου απόφαση».

«Μου μίλαγε άσχημα καθημερινά. Με προσέβαλε αν δεν του άρεσε το φαγητό, μου άφηνε μηνύματα με υπονοούμενα απειλών σε περίπτωση που καθυστερούσα να γυρίσω σπίτι μετά τη δουλειά. Φοβόμουν να συναντήσω φίλους, να βγω χωρίς την άδειά του, να μαγειρέψω κάτι καινούριο».

- Διαφήμιση -

«Μου απαγόρευε να φορέσω τα ρούχα που ήθελα. Αν με έβλεπε και δεν ενέκρινε κάτι με εξευτέλιζε ακόμα και μπροστά σε κόσμο. Ένιωθα πως ζούσα με έναν τρομοκράτη!»

«Έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από τότε που έφυγα, αλλά ακόμη και τώρα εξακολουθώ να περπατώ στο δρόμο και να φοβάμαι ότι κάποιος με ακολουθεί. Η πρώτη μου σκέψη είναι ότι ο πρώην άντρας μου κρύβεται κάπου για να μου επιτεθεί…».

Αναρίθμητες τέτοιες μαρτυρίες από όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι η έμφυλη βία πλήττει εκατομμύρια γυναίκες πίσω από κλειστές πόρτες. Στην Ευρώπη, οι γυναίκες μεταξύ 15-44 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματιστούν ή να πεθάνουν κακοποιημένες από τους συντρόφους τους παρά να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο ή τροχαίο ατύχημα. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλονται ποτέ. Όσο, όμως, τα στόματα μένουν «σφραγισμένα» η βία θα διαιωνίζεται!

Κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να ζει ελεύθερη, χωρίς φόβο και κακοποίηση. Κάθε γυναίκα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει κάνει τίποτα ώστε να «αξίζει» τη βία. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για τους θύτες. Ο «κύκλος» της βίας ξεκινάει με βρισιές, με στέρηση της ελευθερίας του λόγου και της επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα, με απειλές, εκβιασμούς, εξελίσσεται σε σεξουαλική βία, σωματική βία και μπορεί να φτάσει μέχρι και τη δολοφονία. Αυτός ο κύκλος βίας, όμως, δεν σπάει από μόνος του!

Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιούνται για την κακοποίηση των γυναικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο συγκλονίζουν:

–          Στη Βρετανία κάθε τρεις μέρες δολοφονείται μια γυναίκα

- Διαφήμιση -

–          Στη Σουηδία κάθε δέκα μέρες κακοποιείται μια γυναίκα  μέχρι θανάτου από το σύζυγο ή σύντροφό της

–          Στην Ελβετία το 20% των γυναικών έχει κακοποιηθεί σωματικά

–          Στην Ισπανία κάθε τέσσερις μέρες δολοφονείται μια γυναίκα

–          Στην Γαλλία κάθε πέντε μέρες δολοφονείται μια γυναίκα εξαιτίας της κακοποίησης στο σπίτι από κάποιον άντρα

–          Το 1/3 των περιπτώσεων των γυναικών που δολοφονούνται μαχαιρώνεται, το 1/3 φονεύεται με όπλο, το 20% στραγγαλίζεται και το 10% ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου

–          Στην Ελλάδα μια στις τέσσερις γυναίκες είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας

- Διαφήμιση -

(Πηγές: ΚΕΘΙ, Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Daphne II στα πλαίσια του WWP)

Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν και να μιλήσουν!

Αν είστε θύμα:

–          Καλέστε την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, η οποία είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας και στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας.

–          Απευθυνθείτε στην ειδική δομή για κακοποιημένες γυναίκες του Δήμου Ρόδου, στον «Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας».

Ο ξενώνας λειτουργεί από τις 7 Αυγούστου του 2013 στο νησί της Ρόδου στα πλαίσια της πράξης «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών για την καταπολέμηση της βίας» και υλοποιήθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. Στον ξενώνα μπορούν να φιλοξενηθούν γυναίκες θύματα έμφυλης βίας ανεξαρτήτου εθνικότητας μαζί με τα παιδιά τους. Τους παρέχεται ασφαλής διαμονή (στέγη και διατροφή), καθώς και ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Ανάλογα με την περίπτωσή τους διευκολύνεται και η πρόσβαση σε νομική βοήθεια. Η φιλοξενία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις μήνες, με δυνατότητα παράτασης υπό προϋποθέσεις. Ο ξενώνας λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα.

Κάθε γυναίκα που υφίσταται ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική βία ή οικονομική αποστέρηση έμφυλης μορφής έχει το δικαίωμα να ζητήσει προστασία για την ίδια και τα παιδιά της! Ο «Ξενώνας Γυναικών Θυμάτων Βίας» του Δήμου Ρόδου σπάει τον κύκλο της βίας προσφέροντας καταφύγιο και υποστήριξη και γίνεται φορέας υπεράσπισης της γυναίκας που κακοποιείται! Εναντιώνεται στην ανοχή και την αποσιώπηση της βίας κατά των γυναικών.

Για περαιτέρω πληροφορίες, παρακαλούμε απευθυνθείτε στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου τηλ 22410-44750 και 22410-44757

Επιστολή της Γενικής Γραμματέως

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.  Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε πρόσφατη ανακοίνωσή του αναφέρει πως τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες σε όλο τον κόσμο είναι ή θα υπάρξει θύμα βίας, λόγω του φύλου της.

Είναι καθήκον της κοινωνίας να αναδείξει ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Η άσκηση βίας κατά των γυναικών παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και στη χώρα μας αναγνωρίζεται και τιμωρείται ως έγκλημα σύμφωνα με τον Νόμο 3500/2006.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων λειτουργεί την Τηλεφωνική Γραμμή SOS15900 από το 2010 και έχει σχεδιάσει και προχωρήσει στην ίδρυση δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.  Πρόκειται για Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και Ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, στις Περιφέρειες και σε μεγάλους Δήμους όλης της χώρας.

Ωστόσο, στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση παρέχοντας ψυχοκοινωνική στήριξη σε γυναίκες-θύματα βίας, φτάνει μικρό μόνο μέρος των περιστατικών, τα οποία κατά 75% αφορούν ενδοοικογενειακή βία.  Έχουμε ενδείξεις ότι πολύ περισσότερα είναι τα τραγικά περιστατικά γυναικών που υφίστανται κακοποίηση, ακόμη και καθημερινά, αλλά δεν φτάνουν ποτέ στο σημείο της καταγγελίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και το γεγονός ότι τα τηλεοπτικά μέσα έχουν τη μέγιστη διείσδυση στην καθημερινότητα του πολίτη, αποτελώντας ταυτόχρονα το πιο ισχυρό μέσο ενημέρωσης, διάχυσης πληροφοριών και ευαισθητοποίησης, ζητούμε τη συνδρομή σας στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών.

Πιο συγκεκριμένα, παρακαλούμε να προβληθεί το καθιερωμένο από τον ΟΗΕ σήμα που αντιπροσωπεύει τη συγκεκριμένη ημέρα στην οθόνη, όπως συμβαίνει με τις άλλες καμπάνιες ευαισθητοποίησης π.χ. HIV/AIDS, καρκίνος του μαστού.  Κύριοι στόχοι της δράσης αυτής είναι η ενθάρρυνση των θυμάτων βίας να μιλήσουν και η πρόληψη, κατά το δυνατόν, του φαινομένου.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον, προσβλέπουμε στην ιδιαίτερα σημαντική σας στήριξη και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή τυχόν πρόταση εκ μέρους σας για την περαιτέρω προβολή του εν λόγω ζητήματος την ημέρα αυτή.

                                                            ΒΑΣΩ ΚΟΛΛΙΑ

- Διαφήμιση -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.