HomeΔιάφοραΛωτόςΣτέργος Αϊβάζης: «Ο πολιτισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία» – Συνέντευξη στο...

Στέργος Αϊβάζης: «Ο πολιτισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία» – Συνέντευξη στο Λωτό

Πώς αποφασίσατε να αναμιχθείτε στα κοινά;
Πριν δέκα χρόνια ίδρυσα τον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου, την Θερινή Ακαδημία Μουσικής και κατόπιν υπήρξα συνιδρυτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου. Αυτές οι δράσεις έγιναν με αποκλειστικό στόχο την ανάδειξη και προβολή της Ρόδου μέσω του πολιτισμού. Οι γνώσεις, το μεράκι και η πολλή δουλειά έφεραν αποτέλεσμα και αισθάνομαι σίγουρος ότι μπορώ να προσφέρω στον τόπο μας από τον τομέα του Πολιτισμού. Δεν θα το τολμούσα αλλιώς. Δέχθηκα την πρόταση του κ. Χατζηδιάκου, ο οποίος με παρακολουθεί και με ενθαρρύνει όλα αυτά τα χρόνια, διότι εκτιμώ την εμπειρία, τις ικανότητες, το ήθος και την εργατικότητά του.

Τι σημαίνει «διαχείριση Πολιτισμού»;
Είναι η επιστήμη του πολιτιστικού management. Είναι η διαδικασία διαχείρισης όλων την βημάτων, από την σύλληψη έως την υλοποίηση μιας πολιτιστικής εκδήλωσης, ενός καλλιτεχνικού γεγονότος τοπικής ή διεθνούς εμβέλειας μεγιστοποιώντας τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Κάθε πολιτιστική εκδήλωση είναι και τουριστικό προϊόν. Οι σχετικές σπουδές μου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ήλθαν παράλληλα με την πρακτική εξάσκηση μέσα από τις διοργανώσεις που σας ανέφερα παραπάνω – έτσι η θεωρία συμπλήρωσε την πράξη.

Υπάρχει δυνατότητα «Πολιτιστικού Τουρισμού» στη Ρόδο;
Κατά την άποψή μου ο Πολιτισμός είναι το πιο δυνατό μας σημείο. Αυτή είναι η βαριά μας βιομηχανία η οποία καλείται να συμπληρώσει τον εξίσου σημαντικό πυλώνα της οικονομίας μας, τον τουρισμό. Η Ρόδος διαθέτει ιστορία και πολιτισμό που ξεκινούν από την Αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο, τον Μεσαίωνα, διατρέχουν τους νεώτερους χρόνους και είναι παγκόσμια γνωστή γι’ αυτό. Με καλύτερη ανάδειξη και αξιοποίηση και με ελάχιστο κόστος αυτός ο τομέας μπορεί να μας φέρει μεγάλο κέρδος. Ένα παράδειγμα από την προσωπική μου δραστηριότητα: περισσότεροι από 400 καλλιτέχνες από 32 χώρες έχουν έλθει στη Ρόδο συμμετέχοντας στο διαγωνισμό και στην ακαδημία που σας προανέφερα, δημιουργώντας ένα νέο είδος τουρίστα για το νησί μας ο οποίος ταξιδεύει για να παρακολουθήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις. Λόγω της εργασίας και της διαμονής μου στο εξωτερικό, έχω ταξιδέψει πολύ κι έχω δει πώς άλλα μέρη αξιοποιούν τον πολιτισμό και την παράδοσή τους προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Σε αντίθεση με εμάς που διαθέτουμε ένα τεράστιο πλούτο – πνευματικό και υλικό – και τον αφήνουμε να κοιμάται.

- Advertisement -

Ποια θα ήταν τα πρώτα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση;
Το βασικό είναι να υπάρξει πολιτική βούληση ώστε να πάψει ο Πολιτισμός να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα. Πρακτικά, μπορούμε να κάνουμε άπειρα πράγματα για την προβολή του τόπου μας μέσα από τον Πολιτισμό και μάλιστα χωρίς κόστος. Αρκεί για παράδειγμα να ενεργοποιήσουμε τις αδελφοποιήσεις που ήδη έχουμε με άλλες σημαντικές πόλεις μέσω πολιτιστικών ανταλλαγών ή να συνεργαστούμε με το δίκτυο Μεσαιωνικών πόλεων. Ανήκουμε στη λίστα της UNESCO των πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και θα μπορούσαμε να το προβάλουμε ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν θεσμοί που απλά πρέπει να τους ενεργοποιήσουμε. Υπάρχει επίσης ανθρώπινο δυναμικό – σύλλογοι, όμιλοι, καλλιτέχνες πρόθυμοι να συνεισφέρουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους . Όλοι αυτοί διψάνε για δημιουργία και προσφορά. Αν ο δήμος μας τους δώσει το βήμα και το κίνητρο, ένας ολόκληρος κοινωνία θα κινητοποιηθεί και με ελάχιστο κόστος το αποτέλεσμα θα είναι πέρα από κάθε προσδοκία.
Στον πολιτισμό όλα έχουν θέση. Και τα τοπικά πανηγύρια και οι συναυλίες κλασικής μουσικής. Είναι πράγματα τα οποία πρέπει να βρουν την θέση τους στην κοινωνία μας προκειμένου και να προβάλουμε τη Ρόδο προς τα έξω, αλλά και να αναβαθμίσουμε την δική μας ποιότητα ζωής.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Διαβάστε ακόμη

Σχετικά άρθρα

Εκδηλώσεις

Πρόσφατα άρθρα