Friday, July 12, 2024
28.8 C
Rhodes
HomeΡόδοςΟικονομίαΑναξιοποίητα κονδύλια 250εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Αναξιοποίητα κονδύλια 250εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

- Διαφήμιση -

Τελικά, λεφτά υπάρχουν! Αλλά δεν αξιοποιούνται. Την ίδια ώρα που η απερχόμενη περιφερειακή αρχή διατείνεται ότι δίνει μάχη για να εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους για το Νότιο Αιγαίο στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως η ΠΡΟΟΔΟΣ, αποκαλύπτουν την αδράνεια της Περιφέρειας, προκειμένου να αξιοποιήσει το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΣΑΕΠ 767), ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα, που στόχο είχε να καλύψει τις απώλειες πόρων του Νοτίου Αιγαίου λόγω Στόχου 2, λήγει παράλληλα με την λήξη του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Με βάση τα αποκαλυπτικά στοιχεία, η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υπό τον Γιάννη Μαχαιρίδη (και η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων)  και εν συνεχεία η Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου υπό τον ίδιο, ενέταξαν στο πρόγραμμα μόλις 36 έργα συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ, υπεγράφησαν συμβάσεις 21,2 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα, λίγο πριν την εκπνοή του προγράμματος, έχουν γίνει πληρωμές μόνο 12,6 εκατ. ευρώ.

Είναι σαφές, ότι 237 εκατ. ευρώ κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά, την ίδια ώρα που δίδονται δήθεν μάχες για την εξεύρεση πρόσθετων κονδυλίων για την νέα προγραμματική περίοδο στο Νότιο Αιγαίο, όπου οι πόροι που προβλέπονται από το νέα ΕΣΠΑ είναι δραματικά μειωμένοι.

Παράλληλα, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι κανένας δεν αναφέρεται στο Ειδικό Πρόγραμμα του Νοτίου Αιγαίου, προφανώς για να μην αποκαλυφθεί η  αδιαφορία αξιοποίησης των πόρων, ενώ αντίθετα όλη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον…. “πακτωλό” των 40 εκατ. ευρώ που υπάρχουν στα ταμεία της Περιφέρειας και που η απερχόμενη περιφερειακή αρχή σπεύδει να δεσμεύσει πριν τη λήξη της θητείας της, σε 40 μέρες περίπου από σήμερα. Συχνές δε, ήταν οι παραινέσεις και οι νουθεσίες του Γιάννη Μαχαιρίδη όλο αυτό το διάστημα προς του δημάρχους των νησιών, για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ, όταν ο ίδιος  άφηνε να χαθούν 237 εκατ ευρώ από το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας.
Το εν λόγων πρόγραμμα λήγει ταυτόχρονα με το νέο ΕΣΠΑ και η νεοκλεγείσα περιφερειακή αρχή θα πρέπει να δώσει μάχη σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου οι πόροι των 237 εκατ. που έμειναν αναξιοποίητοι, να μεταφερθούν στη νέα προγραμματική περίοδο, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρει, δεδομένης της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας.

Το ιστορικό

Για την ιστορία, το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποτέλεσε δέσμευση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, τον Δεκέμβριο του 2005, όταν ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση του Δ’ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ). Κρίθηκε αναγκαίο διότι το Νότιο Αιγαίο είχε περάσει στον Στόχο 2, επειδή το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2005, ήταν μεγαλύτερο του 75% του μέσου όρου της Ευρώπης των “15”.  Για το στατιστικό αυτό αποτέλεσμα την “ευθύνη” έφεραν τα μεγάλα νησιά, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη και Σύρος, εντείνοντας έτσι τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Αυτό πρακτικά, σήμαινε μειωμένα κονδύλια για τον Νότιο Αιγαίο, στη διάρκεια της (τότε) επικείμενης προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013. Η νέα ΣΑΕΠ 767 (Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου), που είχε σκοπό να καλύψει τη διαφορά λόγω Στόχου 2, υπεγράφη τον Αύγουστο του 2009 από τον τότε Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου.

Το πρόγραμμα είχε συνολικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 137,5 εκατ αφορούσαν έργα υποδομών και αναπτυξιακών δράσεων των Δωδεκανήσων, ενώ τα 112,5 εκατ αφορούσαν αντίστοιχα έργα των Κυκλάδων. Τα κονδύλια διατίθεντο μέσω του ΥΠΟΙΟ μέχρι το 2013, δηλαδή μέχρι τη λήξη της  προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013.

Τα έργα

- Διαφήμιση -

Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι:

Ο προϋπολογισμός των 36 έργων που έχουν ενταχθεί στο Ειδικό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας Νοτίου Αιγαίου ανέρχεται μόλις σε 27.030.681 ευρώ.
Οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται σε 21.214.514 ευρώ.
Οι πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι  μόλις 12.604.765 ευρώ

Τα έργα που πρόλαβαν να ολοκληρωθούν μέχρι σήμερα μέσω του Ειδικού Προγράμματος  και οι αντίστοιχες πληρωμές που έχουν γίνει, είναι:

Αναπλάσεις Καλύμνου  – 250.000 ευρώ
Αφαλατώσεις Μυκόνου  – 809.000 ευρώ
Ανάπλαση οδού Θεμιστοκλέους Δ. Κω – 405.000 ευρώ
Παλαιοντολογικό Μουσείο Αρχαγγέλου – 885.000 ευρώ
Βελτίωση Οδού Μαλώνα – Πλατάνια Ρόδου 1.650.000 ευρώ
Αποχέτευση ΔΔ Λαχανιάς – Πλακόστρωση δημοτικών οδών Ρόδου – 385.000 ευρώ
Διάνοιξη και ολοκλήρωση οδών νέας επέκτασης σχεδίου πόλης Δ. Ρόδου – 291.000 ευρώ
Γυμνάσιο Λύκειο Χώρας Αμοργού – 472.000 ευρώ
Αποκατάσταση καταθλιπτικού αγωγού ΒΙΟΚΑ Νάξου – 516.000 ευρώ

Πηγή grafida.net

- Διαφήμιση -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.