Friday, March 29, 2024
21.3 C
Rhodes
HomeΡόδοςΕκπαίδευσηΜια κοινωνία ανοιχτή σε όλους

Μια κοινωνία ανοιχτή σε όλους

- Διαφήμιση -

Οι μαθητές- πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο σύλλογος διδασκόντων του 4ου ΓΕΛ Ρόδου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Α.ΜΕ.Α Επαρχίας Ρόδου, και το τμήμα Τροχαίας Ρόδου, πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023 την προβολή της ταινίας «Η θεωρία των Πάντων». Μια διδακτική, διαχρονική ταινία στην οποία παρουσιάζεται η ζωή του Stephen Hawking. Κατά την εξιστόρηση της ζωής του ξετυλίγεται ο τρόπος με τον οποίο τον έπληξε η ασθένεια που τον οδήγησε σε σοβαρή αναπηρία, η οποία όμως δεν κατάφερε να του σταθεί εμπόδιο στην εξέλιξη του ως ένας από τους κορυφαίους Θεωρητικούς Φυσικούς και Αστροφυσικούς του 20ου αιώνα. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να τιμηθούν τα άτομα με αναπηρία και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος σε θέματα αναπηρίας αλλά και στον σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Στην εκδήλωση αναγνώστηκε το μήνυμα του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου ο οποίος εστίασε στο γεγονός ότι η διαφορετικότητα πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας απομακρύνει. Υποστήριξε ότι η ετερότητα αποτελεί το κοινό μας σημείο και ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε τα ίδια δικαιώματα.

Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμΕΑ, Παναγιώτης Φωνιαδάκης ο οποίος ανάμεσα στα άλλα είπε ότι σήμερα στη Ρόδο ζουν περισσότερα από 2.500 χιλιάδες άτομα με διάφορες μορφές αναπηρίας, τα οποία πρέπει να τύχουν της αποδοχής σαν ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τα δικαιώματά τους, τα οποία δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις καταπατώνται.

Σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις της κ. Χαρούλας Γιασιράνη, Αντιπεριφερειάρχη Πρόνοιας Ν. Αιγαίου και της κ. Ελευθερίας – Παρασκευής Φτακλάκη , των οποίων η δράση τους επικεντρώνεται στη βελτίωση των συνθηκών ζωής ανθρώπων με αναπηρία.

- Διαφήμιση -

Η ομιλία, όμως, που άγγιξε την ψυχή μας ήταν αυτή της κ. Ευαγγελίας Παυλούς. Η Ευαγγελία Παυλούς είναι Διδακτόρισσα του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Επαγγελματικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επικεντρώθηκε στην επιτακτική ανάγκη της συμπερίληψης και προέτρεψε όλους εμάς να βλέπουμε στους ανθρώπους πρώτα τα θετικά τους στοιχεία και όσα αυτοί μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Διοικητής Τροχαίας Ρόδου, Παπαδάκης Μανώλης, ο ταμίας του συλλόγου ΑμΕΑ Γερόλυμος Φώτης και το μέλος του συλλόγου Α.ΜΕ.Α. Χρυσοχός Αγαπητός, άτομο με αναπηρία. Ο κ. Χρυσοχός μας ανέφερε σημαντικές πτυχές της ζωής του και επεσήμανε ότι η αναπηρία δεν τον εμποδίζει να εργάζεται και να δραστηριοποιείται μέσα στην κοινωνία ως ισότιμο μέλος. Ζήτησε όμως να μην υπάρχει διαχωρισμός, να σέβονται όλοι τη διαφορετικότητα του ατόμου αλλά και τα δικαιώματά του.

Τέτοιες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις θα πρέπει να έχουν συνέχεια, να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα σχολεία όλων των βαθμίδων του νησιού μας. Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειώσουμε ότι κάθε φορά που βλέπουμε τον κόσμο μέσα από την αντίληψη των άλλων, η ζωή παίρνει νέα διάσταση, πιο πραγματική και εμείς γινόμαστε αληθινά πλουσιότεροι.

- Διαφήμιση -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.